četrtek, 15. januar 2009

Fiksirajmo vse!

Slišim, da so si slovenski ravnatelji zaželeli trajnega mandata. Ker pa je znano, da so si že precej pred njimi trajnega mandata zaželeli slovenski sodniki, spregovorimo najprej o "delitvi oblasti". Sodniki so hrepenenje po trajnosti njihovih mandatov namreč utemeljili s tem, da je njihov položaj izjemen, ker predstavljajo eno od treh vej oblasti.
.
Tri veje oblasti
.
Večkrat nam je kot dejstvo servirano, da je oblast ločena na zakonodajno, izvršilno in sodno. O tem se takorekoč ne spodobi razpravljati, gre za tabu. Vseeno bom.
Zakonodajno oblast pooseblja Parlament, izvršilno Vlada, sodno pa tisti del javne uprave, ki se pač ukvarja s sojenjem. Oblast, se mi zdi, v resnici ni toliko "trojna", kot je "troedina" - bolj ali manj je odvisna od istih, parlamentarnih volitev. Poslanci neposredno, Vlada je rezultat razmerja v Parlamentu, imenovanje sodnikov pa je prav tako bolj ali manj odvisno od DZ. Delitev oblasti na 3 "popolnoma neodvisne veje" - se torej zgodi po volitvah, ne prej ali neodvisno. Za te 3 veje nimamo 3 setov volitev. Niti zaenkrat ne obstajajo trajno in neodvisno, zunaj časovnih gabaritov in preferenc državljanov.
.
Če privzamemo, da so vse 3 veje oblasti pomembne, recimo kar enakovredne - potem se spodobi, da legitimnost morebitnega hrepenenja po trajnosti mandatov priznamo vsem. Prav nič bolj nore kot zahteve sodnikov, se nam ne bi smele zdeti želje po trajnih mandatih poslancev in Vlade.
.
Bog sebi brado ustvari
.
Tako pač je, da se vse spreminja. Ne le med ljudmi, to je imanentno naravi. Boj za hrano, za ozemlje, za potomstvo. Boj za obstanek. Mandati niso podeljeni trajno - živina se buta z rogovi, se brca in grize. Alfa samci se potrjujejo pred vsako paritveno sezono...
.
Kapitalizem to spremenljivost priznava in upošteva. Sedaj bodo po meni planili redbukofci, kako da sem nazadnjaški, ker opevam darvinizem in kapitalizem, ki da je socialni darvinizem, namesto da bi slavil socializem kot predstopnjo komunizma, ki je umetno izumljen, protinaraven in torej popoln sistem. Res je, da je vsem komunističnim državam skupno, da imajo voditelji trajne mandate - nobena izjema ni bil neki tito, ki se je dal nastaviti za trajnega precednika, zaradi česar se je nekaterim tako trajno vtisnil v spomin, da ga trajno opevajo. Ampak tudi socialistična trajnost trči ob naravo - trajni precedniki ne živijo trajno in našemu ni mogel pomagati niti zdravniški konzilij KCL. Dovolj heca.
.
Tako socializem kot kapitalizem priznavata trajnost določenih mandatov - trajni sta osebna identiteta in osebna lastnina (v soc. recimo pogojno). Oboje se v neki meri deduje (človeško življenje pač ni trajno). Ti dve konstanti sta nujen pogoj, da lahko družba vsaj približno funkcionira. Določata pomemben kontekst, izhodišče, ortonormirano bazo. Zdaj pa pride glavno:
.
Če bi družbo v nekem trenutku zamrznili, bi nekatere zatekli v situaciji, s katero so zadovoljni, druge pa v taki, s kakršno niso (teh je navadno precej več). Trdim, da bi zadovoljna manjšina takoj podpisala pogodbo o trajnem mandatu. Nezadovoljna večina pa niti ne.
Socializem je nezadovoljno večino znal ukrotiti z manipularanjem z ideologijo in strahom.
Kapitalizem nezadovoljno večino motivira z dejstvom, da mandati niso trajni. Da so opcije odprte. Da situacija, četudi trenutno za nekoga ne najboljša - ni fiksirana. Da možnost obstaja. Da se lahko mimo predestinirancev med zadovoljne prebiješ s trudom, s talenti, z modrostjo, ali pa magari s srečo.
Nezadovoljstvo večine je v sistemu, ki dopušča in omogoča spremembe (denimo napredovanje, bogatenje, slavo...), glavno gibalo razvoja. Vse transakcije, vse mahinacije, vse špekulacije, ..., vse inovacije - izvirajo iz določenega nezadovoljstva in zavesti o možnosti spremembe.
.
Kaj v osrčju kapitalizma pritegne večino volilcev? Trajnost? (med razmišljanjem svetujem sledečo mantro: "sodniki - ravnatelji - tito - sodniki - ravnatelji - tito -...")
?
Change!
Change we can belive in! Change we need! Change will come! ... Yes We Can!
.
Od ravnatelja do prvčka
.
Trajni mandat ravnateljem!
Ampak ne pripisujmo jim sebičnosti - verjamem, da bi ravnatelji in sodniki trajni mandat privoščili tudi drugim. Zato fiksirajmo vse:
.
Trajni mandat Predsedniku, trajni mandat ministrom, trajni mandat mandatarju, trajni mandat poslancem, trajni mandat direktorjem, trajni mandat tajkunom, trajni mandat 100 najbogatejšim, trajni mandat 100.000 najrevnejšim. Trajni mandat snažilkam, trajni mandat šiviljam, trajni mandat revežem, trajni mandat nepismenim, trajni mandat beguncem, trajni mandat arestantom, trajni mandat devicam, trajni mandat profesorjem, trajni mandat študentom, trajni mandat učiteljicam, trajni mandat prvčkom. Kaj si vendar mislijo ti prvčki; enkrat prvček - vsako leto prvček!
Trajni mandat starim, trajni mandat mladim. Trajni mandat mrtvim, trajni mandat živim. Trajni mandat pametnim, trajni mandat glupim. Trajni mandat lepim, trajni mandat grdim. Trajni mandat zdravim, trajni mandat bolanim. Trajni mandat sisatim, trajni mandat ploščatim. Trajni mandat mlečnozobim, trajni mandat zobatim, trajni mandat škrbastim.
Trajni mandat tistim brez šoferskega izpita, trajni mandat tistim s šoferskim izpitom. Trajni mandat tistim, ki so dobili lisice. Trajni mandat tistim, ki ravno vozijo, trajni mandat parkiranim. Trajni mandat sedečim, trajni mandat plavajočim, trajni mandat letečim, trajni mandat tečečim (tekočim?), trajni mandat stoječim, trajni mandat skakajočim (skačečim? / poskakujočim?), trajni mandat vzpenjajočim, trajni mandat tonečim, trajni mandat potapljajočim se.
Trajni mandat celibaterjem, trajni mandat nimfomankam, trajni mandat onanistom, trajni mandat aseksualcem. Trajni mandat džankijem, trajni mandat pijančkom, trajni mandat požeruhom, trajni mandat bulimistom, trajni mandat anoreksičarkam, trajni mandat vegetarijancem, trajni mandat vegancem, trajni mandat ljubiteljem krzna. Trajni mandat vročičnim, trajni mandat ozeblim. Trajni mandat bledim, trajni mandat zagorelim. Trajni mandat zdravim, trajni mandat bolanim.
Bolan naj ostane trajno bolan, prfuknen trajno prfuknen, polpismen trajno polpismen, napihnjen trajno napihnjen, čorav trajno čorav. Fudbaler trajno fudbaler, sudija trajno sudija, sodnik trajno sodnik, kriv trajno kriv, začasen trajno začasen, trajen trajno trajen, raven trajno raven, ravnatelj trajno ravnatelj, amen.
.
Lahko noč.

4 komentarji:

  1. Primerjava s Titom je odlična :-)


    Predlagam uvedbo novega termina - "trajnik". Kot tisti za položnice. Sodniki (in nekoč morda ravnatelji) ne dobivajo plače, ampak trajnik.

    OdgovoriIzbriši
  2. odlično!

    slikar trajni slikar ?!

    OdgovoriIzbriši