ponedeljek, 14. maj 2007

Bum!

Bum sodobne slovenske arhitekture počasi opažajo tudi zunaj.
.
Danes so v Barceloni podelili nagrado EU za sodobno arhitekturo, Mies van der Rohe 2007 (50k EUR).
Ob tem je padla tudi špecialna nagrada (Emerging Architect Special Mention), ki sta jo dobila Matija Bevk in Vasa J. Perović (Bevk Perovič) za ljubljanski matematični faks.
.
Da je stvar resna vidimo po tem, da med 7 finalisti najdemo Davida Chipperfielda, Bena van Berkla in Zaho Hadid!
Svaka čast.
.
Naj omenim še biro Enota (Dean Lah pa to), ki se je s hotelom Sotelia (Podčetrtek) znašel med nominiranci (kot Norman Foster).
.
Še iztočnica za razmišljanje:
Dober mesec nazaj sem se pred mogočno stavbo matematičnega faksa pogovarjal z bivšim sošolcem, ki je tam asistent. Stvar je bila meni zelo všeč, njemu pa ne preveč - mnogo manj da je uporabna, kot lepa.

19 komentarjev:

  1. No, jaz sem pa čisto švoh, ko sem zagledal med finalisti Ecker Abu Zahra Haus. Lepo je, ko vidiš, da obstaja realizacija neke ideje - misli, ki ti kroži tudi po lastni glavi... Fasada mora biti iz bakra :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Večina meni poznanih študentov fizike ima marsikaj povedat čez nov matematični faks. Predvsem je temen in grd :)

    Če je v igri samo fovšija ali pa ima zadeva bolj resne temelje pa ne vem.

    Mimogrede, so Grand Designs kaj znani v teh koncih?

    OdgovoriIzbriši
  3. Peter. Sem se linkal na tvoj prispevek o bakru in opazil fasado z Galjevice, ki jo komentiraš. "(Ne)lesena fasada" po mojem ni ne trespa, ne eternit, pač pa parklex(http://www.parklex.com/), ki je zelo lepa, a izredno slabo prenaša vremenske vplive. Kar nekaj (tudi znanih) objektov pri nas se je žal že "oluščilo"... Občutljivi so vogali plošč.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sicer pa je faks konstrukcijska mojstrovina in tekma o izpiljanju detajlov. Gre namreč za nadgradnjo starega objekta. Inovacijo je iskati v dodelanosti in premišljenosti spojev in izčiščenosti. Sicer pa še ena izmed škatel. Boks kot boks. Zelo zadržano.

    OdgovoriIzbriši
  5. @CX20RE:
    Oddajo Grand Designs sem parkrat zasledil. Ne zdi se mi ne vem kaj, McCloud zna ustreliti kakšnega kozla.
    Seveda pa se mi zdijo oddaje, ki popularizirajo arhitekturo, trgovanje z nepremičninami, DIY, ali pa samo oblikovanje vrtičkov, zelo dobrodošle.
    Na BBC Prime lahko npr gledamo Big Strong Boyse, tisti gay parček, ki dekorira stanovanja, je naredil tudi izjemno serijo z naslovom, se mi zdi, A Million GBP Property Experiment, videti se da nekega Dairmunda ki ustvarja drage vrtičke, pa Changing Rooms, ... in seveda nešteto oddaj o nepremičninskem mešetarjenju - Escape to the Country in podobno.
    Zakaj se česa podobnega ne loti kdo pri nas, kjer vendar obstaja velika tradicija samograditeljstva, rekorden % lastniških stanovanj in nepremičninski trg v vzponu? Hrvati in Bosanci so nas z oddajama na temo DIY že prehiteli.

    @mihaz:
    - Hvala za Parlex - takrat sem samo na hitro posurfal. Kaj od teh "lesenih" mask se res obnese, bomo videli čez 20 let. Če se les sme postarati, je zjeban ultrapas pač nesprejemljiv ;)

    - Ja, namenoma nisem na dolgo opisoval, stvar je nadzidek.
    Meni se zdi prelepo - odločen kvader, notranja členitev subtilno nakazana na površini, umirjena barvna shema, neenakomeren raster črt na steklu spominja na raster fasade nizozemske rezidence, vse skupaj pa je na pol zrcalno, kar objekt optično zmanjša.
    Notri se pa nisem sprehajal, to naj komentirajo uporabniki ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. A to pomeni, da sta 8. v Evropi? Zanimivo, kako zjebane kriterije imajo nekateri - ko je bil Rajmond Debevec 8. (ali se boljsi) na svetu, je bilo to slabo, omembe ni bilo vredno, razocaranje etc. Tukaj pa sta dva dripca 8. v EU, pa je to kao fantasticno. Slovenski umetniki so res znizali kriterije in so lahko hitro zadovoljni. Nekako tako kot P. Strovs, ki je zadovoljen sam s sabo, ko zablefira, da je "Hume vplival na nemsko klasicno filozofijo", pa se izkaze, da fantek sploh ne ve niti tega, kaj je sinteticni apriori :))

    Svasta!

    MM

    OdgovoriIzbriši
  7. Najprej pojasnilo za moja bralca: Mića zelo boli, da so evropsko nagrado za arhitekturo poimenovali po Miesu, ki je njegov najljubši arhitekt, link nanj v Wikipediji pa je bil Mićev prvi nagradni izbor.

    @ Mićo: Ne, podelili so 2 nagradi. Po logiki, ki jo vsiljuješ, sta 2. v Evropi. Izbrana sta izmed finalistov, torej sta jih, razen enega, premagala. :)

    "Emerging" ni namenjeno "mladim", ampak "novim" na tej sceni. Ker je bog najprej Mići brado ustvaril, pa ta pač ne more dojeti, da se stvar nekje začne.

    Naša "dripca" pa sta seveda z dejstvom, da se cepetavi Mićo tam čez lužo zaradi tega meče na trepalnice, še dodatno nagrajena.
    Čestitam!

    "Veliki filozof", odgovor si dobil. Želim ti, da bi ga tudi zastopil :))

    OdgovoriIzbriši
  8. A potem pravis, moj prijatelj, da si iz spremne besede v Humovi knjigi prepisal, da je Hume korak do nemske klasicne filozofije, pa sploh nisi razumel, kaj prepisujes. Namrec, o nemski klasicni ocitno nimas pojma, kar si tudi sam priznal. Vse to seveda s ciljem, da bi impresioniral svoje lahkoverne bralce, ces, poglejte me, naj se vidi, da se spoznam tudi na filozofijo. A te ni nic sram? Res poceni finte, o katerih ima javnost seveda pravico vedeti!!

    MM

    OdgovoriIzbriši
  9. Strovs pravi: "Najprej pojasnilo za moja bralca: Mića zelo boli, da so evropsko nagrado za arhitekturo poimenovali po Miesu"

    Vidis, ne mores, da ne bi po internetu trosil stupidnega sranja. Ali pa si morda pozabil pozreti tablete, ki te resujejo pred halucinacijami? Mene prav nic ne moti, da je nagrada poimenova po Miesu, ce pa je to tvoj poskus humorja, pa je skrajno beden.

    Sicer pa je prav v redu, da sta bila mozakarja 2. v EU. Skoda je le to, da njun uspeh tebe ne rehabilitira - se vedno si neuspesen slikar, ki mu manjka kreativnosti in starta na prvo zogo. Marija v burki je ze en tak primer absolutnega pomanjkanja sofisticiranosti. Mislim, a si lahko se bolj banalen?

    MM

    OdgovoriIzbriši
  10. Aja, se to, veliki umetnik: kako si prisel do tega, da je Hume visek angleskega empirizma 18. stoletja? Namrec, to si napisal. A si prestudiral vse angleske empiriste in jih rangiral, kot bi bil sam velik filozof? Ne, raje si prepisoval iz spremne besede! Humovo knjizico imam namrec doma in ce me spomin ne vara, je spremno besedo napisal dr. Frane Jerman. V spremni besedi pise skoraj dobesedno to, kar si ti prepisal. O ti smola, ti, dobro si se zajebal, hotel si na blogu frajariti na poceni nacin, pa si malo prepisoval od Jermana. A te ni nic sram?

    MM

    OdgovoriIzbriši
  11. Vidim, da te je razkritje, da si plagiator Jermanovega uvodnika, tako prizadelo, da ne pises vec na blog. Tako je kar prav, ocitno imas vsaj malo vesti in razmisljas, kako resiti svojo uceno pozo, ki si jo zapravil. (Sicer bos verjetno nasel kak prirocen izgovor, ces, moral sem klati ovce, da bi si skuhal topli obrok ali kaj podobnega, ampak to ti ne bo pomagalo :)) ) Ali ti je bilo tega treba? Zdaj te vsi poznajo kot nekoga, ki je tuje misli prodajal kot svoje in hotel tako frajariti kot velik intelektualec. Nizko si padel!

    MM

    OdgovoriIzbriši
  12. Peter, nehaj že s tem blogom. Vse bolj je jasno, da si ustvaril kup dreka.

    OdgovoriIzbriši
  13. @ mićo:
    jao, par dni ne pogledam, pa si že spet ustvaril kup sranja!

    najprej te nekaj naučim - ne iz altruizma, ampak iz sebičnosti - na živce mi gre, da mi pri prispevkih serješ s komentarji nečesa drugega, ker marsikdo prigugla na posamezen post, potem pa mu ni jasno, kaj se ta mićo kurči. če bi rad, da tvoje nove komentarje pri starih prispevkih kdo opazi, napiši link, pa je.
    to se naredi tako (oklepaje zamenjaj z oglatimi):
    (a href="tu daš url")na to se bo kliknilo(/a)
    preveč komplicirano? ne skrbi - genij kot ti bi moral to osvojiti v par dneh ;)
    še en nasvet: post s komentarji prikličeš, če spodaj klikneš na datum (permanent link) - klik na comments odpre samo tesno okence ;)

    zdaj te je pa treba menda še po korakih zabiti, izjemoma kar tule tudi o temi iz tega prispevka:

    - podatek, da "Hume pomeni višek angleškega empirizma in temelj nemški klasični filozofiji", menda ni sporen, a ne, mićo? celo ti bi se moral sam prikopati do dejstva, da ni izpeljan iz konkretnega Humovega pisanja, ampak je pač zunanja informacija, ki lahko morebitnemu bralcu bloga, ki bi bil še bolj neuk kot ti, pač koristi pri odločitvi za branje.

    - praviš:
    "Mene prav nic ne moti, da je nagrada poimenova po Miesu, ce pa je to tvoj poskus humorja, pa je skrajno beden."
    res si bullshitter - očitno te nekaj moti, če si predhodno izdelal tole globoko misel:
    "Tukaj pa sta dva dripca 8. v EU, pa je to kao fantasticno"

    o lepi sliki pa se razpiši tu.
    Na: "Mislim, a si lahko se bolj banalen?" ti pa odgovarjam, da se trudim (biti čimbolj banalen), hvala da si opazil ;)

    - nato spet prešaltaš na Humeja:
    "...A si prestudiral vse angleske empiriste in jih rangiral, kot bi bil sam velik filozof? ... O ti smola, ti, dobro si se zajebal, hotel si na blogu frajariti na poceni nacin, pa si malo prepisoval od Jermana. A te ni nic sram?"
    ne, ostalih empiristov nisem rangiral, tudi naziv "Veliki Filozof" hranim zate. o tem, da je Hume "višek angleškega empirizma in temelj nemške...", pač velja nek konsenz in ta podatek menda spada v splošno izobrazbo.
    v knjigah navadno preberem tudi spremno besedo, lahko da se me je od tega Jermana kaj prijelo, ti pa garantiram, da ga nisem direktno prepisal.
    zdaj - roko dam v ogenj, da avtorskih pravic za konkreten stavek ne moremo prisoditi točno Jermanu, čeprav bi Mićo rad verjel, da so prvo rangiranje angleškega empirizma in sodbo o temljih nemške klasične filozofije izdelali v zakotni Sloveniji. še več - tvoje cepetanje je navaden bullshit!
    Mićo, ti imaš tale problem: vsakič ko te ima, da bi se z mano strinjal, pomisliš, da je s tabo nekaj narobe :))
    jaz podobnega problema nimam - verjamem namreč, da "se tudi lopov lahko pošteno naspi" ;)

    - "Vidim, da te je razkritje, da si plagiator Jermanovega uvodnika, tako prizadelo, da ne pises vec na blog..."
    čak mal - po datumih vidim, da si se do veleumne ugotovitve prikopal po pičlem dnevu, ko me ni bilo za računalnikom! jaz, sadist, pa te zabijem šele danes - pa kako si sploh lahko zdržal skoraj ves teden!?
    Mićo, get a life!

    .
    @Engels:
    pa to je čisto pravi plagiat!
    pazi, da mićo ne pokliče svoje odvetnice :))

    OdgovoriIzbriši
  14. Zakotny, res si poln dreka. Postajas ze prav smesen s svojimi bednimi lazmi in s tem, da se nisi sposoben drzati teme. Recimo tisto o Miesu je tako bedno, da se clovek sprasuje, ce si se sploh se pri zdravi pameti, ali pa hoces na vsak nacin frajariti in padas se pod svoj itak totalno bedni nivo.

    Da pa ti olajsam muke (ker se vse bolj bolece kaze, da nisi ravno bister) te bom vprasal tako enostavno, da bos razumel celo ti:

    Ali si pred najino izmenjavo o Humu vedel, kaj pomeni pojem sintetične apriori trditve, sintetični apriori, synthetic apriori ali kakorkoli hočeš to pisati? Torej: da ali ne?

    Prosimo za Vas cenjeni odgovor, za spremebo brez sprenevedanja. Me prav zanima, ce si toliko spodoben, da bos posteno odgovoril.

    MM

    OdgovoriIzbriši
  15. Deček Štrovs, zaradi tvojega neurejenega bloga sem šele zdaj videl, da si na nekem mestu, sicer obotavljivo, priznal, da nisi vedel, kaj je to sintetični apriori in da si se šele po moji intervenciji poučil o "Kantovi matriki". Zato lahko ignoriraš zgornje vprašanje - lepo je, da si priznal svojo omejenost, čeprav si to naredil tako obotavljivo, kot bi hotel varovati svoje veliko ime - no, brez skrbi, varovati nimaš kaj dosti, če sploh kaj :))

    Zabavno pa je to, da sploh nisi vedel, kaj sem te takrat vprašal, čeprav bi vsak malo bolj resen poznavalec s srednješolskim znanjem filozofije razumel moje vprašanje. A ti pač ne, vprašanje je bilo očitno zastavljeno nad tvojim nivojem, sem močno precenil tvoj intelekt in izobrazbo, mea culpa.

    Namesto tega, da bi na začetku skromno priznal svoje neznanje - jaz bi ti rade volje pojasnil, kako od odstavka iz Huma, ki si ga ti tako evforično citiral in očitno zelo slabo razumel (in ki ne pomeni nič drugega kot to, da sintetičnih apriori trditev ni), pridemo do zanikanja Žižka - si se napihnjeno šopiril. No ja, jaz pa tudi nimam časa, da bi učil tako nehvaležno bitje, kot si ti :)) Si preveč zmeden in napihnjen, da bi kdaj iz tebe nastal človek, ki zna logično razmišljati.

    Tako kot nisi vedel, kaj je sintetični apriori, pa si se vzvišeno delal norca iz tega pojma, tako se ti tudi sanja ne, kaj je to dobra argumentacija, pa si vseeno prepričan, da ti gre celo zelo dobro od rok. No ja, proti tvoji omejenosti in napihnjenosti so celo bogovi nemočni. :))

    Sorči, deček, prav zadovoljen sem, da se je tako lepo izkazalo, kakšna intelektualna beda se skriva za tvojo fasado. Zgolj nastopač brez vsebine, znanja in omembe vrednega intelekta, za katerega je res škoda mojega časa.

    Pa lepo se imej še naprej in pridno odgovarjaj na moje poste, ko se boš pa naučil držati ene teme, brez zmedenega beganja, pa se spet kaj oglasi. (Veš, nisem pooblaščen, da bi ti priporočal kakršno koli pomoč, ampak bojda pri takem beganju včasih pomagajo strokovne intervencije.)

    Pa lepo se imej še naprej :))

    MM

    P.S. Ali se ti javljam iz Berlina, Hustona ali iz kakega manjšega francoskega mesta? Kaj zdaj pravi tvoj IP detektor, ha ha?

    OdgovoriIzbriši
  16. mićo, količina tvojih komentarjev v mojem nabiralniku zadnje čase presega količino preostalega spama, čestitam za izjemen dosežek! trosiš pa jih tako na široko in zmedeno, da sam sebi ne zmoreš slediti.
    izbrskaj torej najprej odgovore na svoje sranje povsod, kjer si ga pustil, ker se že malo ponavljaš. zdaj pa po vrsti:

    > "...se nisi sposoben drzati teme"

    si, ubožec, res že povsem izgubil
    stik z realnostjo? preberi, pacient, svoje "komentarje" :))

    > "zacniva z linkom mojega najljubsega arhitekta...
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Mies_van_der_Rohe"
    > "Tukaj pa sta dva dripca 8. v EU, pa je to kao fantasticno"
    > "tisto o Miesu je tako bedno, da se clovek sprasuje, ce si se sploh se pri zdravi pameti, ali pa hoces na vsak nacin frajariti in padas se pod svoj itak totalno bedni nivo"

    kaj se dogaja s tabo, mićo?

    sedaj je spet na vrsti lekcija o tem, kako "se mićo drži teme" o arhitekturni nagradi :))
    > "Ali si pred najino izmenjavo o Humu vedel, kaj pomeni pojem sintetične apriori trditve, sintetični apriori, synthetic apriori ali kakorkoli hočeš to pisati? Torej: da ali ne?"

    ne. res si retardiran, če sem ti to zatrdil že neštetokrat, pa še vedno ne dojameš. si odgovore pri prispevku o Humu sploh prebral, ali ti je treba še enkrat razložiti, da si naredil vtis, da je "Sintetični" tvoj imaginary friend?

    > "...zaradi tvojega neurejenega bloga sem šele zdaj videl, da si na nekem mestu, sicer obotavljivo, priznal, da nisi vedel, kaj je to sintetični apriori in da si se šele po moji intervenciji poučil o "Kantovi matriki"..."

    ali pa je problem le v tvojem neurejenem podstrešju?
    hm - morda je problem v tem, da "se mićo drži teme" preveč, prispevki pa grejo mimo, preden dojame?
    hm - mogoče bi naš "Veliki Filozof" na temo "držati se teme" dojel, čeprav je to malo verjetno, tale pregovor:
    smijala se sova sjenici, da ima veliku glavu :))

    > "...sploh nisi vedel, kaj sem te takrat vprašal, čeprav bi vsak malo bolj resen poznavalec s srednješolskim znanjem filozofije razumel moje vprašanje. A ti pač ne, vprašanje je bilo očitno zastavljeno nad tvojim nivojem..."

    eh mićo, res si vreden usmiljenja. treba pa je priznati, da si kar daleč prigural, glede na to, kako hroščato je tvoje rezoniranje :))
    tebi je glavno glumiti videz "Velikega Filozofa" - jaz ti pa rad priznam, da sem se skozi Bežigrad prišmuglal s hitrim preletom "Zofijinega sveta", na Alu je bilo izpitno gradivo natanko in samo "Kratka zgodovina časa", FA pa filozofije sploh ni imela na programu. Razloži mi torej, "Veliki Filozof", kako to, da te vseeno tako zlahka zjebem na celi črti? :))
    no, "Veliki Filozof", kako naj ti v nevemkaterem poskusu razložim, zakaj je bilo tvoje vprašanje nesmiselno, če pa je tvoje dojemanje kljub vsej fami, ki jo gradiš okoli sebe, na nivoju petletnika? :))

    > "jaz bi ti rade volje pojasnil, kako od odstavka iz Huma, ki si ga ti tako evforično citiral in očitno zelo slabo razumel (in ki ne pomeni nič drugega kot to, da sintetičnih apriori trditev ni), pridemo do zanikanja Žižka"

    tu prilagam ta odstavek iz Huma:
    "Če vzamemo v roke kakšno knjigo, ..., se moramo vprašati: Ali vsebuje abstraktno sklepanje o količini ali številu? Ne. Ali vsebuje izkustveno sklepanje, ki zadeva dejstvo in obstoj? Ne. Vrzite jo v ogenj, saj so v njej sami sofizmi in prevare."

    mićo, očitno nisi dobro razumel, zakaj sem citiral točno ta odstavek, zato moram spet razlagati očitno.
    tale Hume na koncu izgleda precej cepetav, ampak ne moreš reči, da ni simpatično, če nekdo, ki ima svoj prav, to malo karikira; grožnja z grmado večini leposlovja pa je dovolj intrigantna, da bi morala zrajcati potencialne bralce, a ne? :))

    > "jaz pa tudi nimam časa, da bi učil tako nehvaležno bitje, kot si ti"

    vidiš, mićo, spet se strinjava :))
    ampak cheer up - gotovo te nekje čaka četica ukaželjnih, hvaležnih bitij, željnih "Razsvetljenja" :))

    > "...proti tvoji omejenosti in napihnjenosti so celo bogovi nemočni."

    khm - God being ... you? :))

    > "P.S. Ali se ti javljam iz Berlina, Hustona ali iz kakega manjšega francoskega mesta? Kaj zdaj pravi tvoj IP detektor, ha ha?"

    statcounter ima lepo funkcijo "label IP" in treba je priznati, da se "mićo" pojavlja kar pogosto :))
    ampak ti se kar delaj nevidnega - bolj si neviden, lepši si :))

    čao!

    OdgovoriIzbriši
  17. "Globoki mislec", pojdi se testirat, da nimas slucajno od sifilisa razjedenih mozganov :))

    Samo komicen in ne ravno bister fant lahko napise to, kar si napisal ti: "kako naj ti v nevemkaterem poskusu razložim, zakaj je bilo tvoje vprašanje nesmiselno". Namrec, po lastnem priznanju nisi razumel niti besednih zvez, iz katerih je vprasanje sestavljeno, zato je stupidno in prenapihnjeno, da pises, da sem zastavil nesmiselno vprasanje. Mogoce je nesmiselno zate, za nekoga, ki pa ni tak "velicastni mislec" kot si ti, pa ima zadeva popoln smisel. (Vprasaj koga, ki ni presprical filozofije, preden se takole smesis.) Sorchy fantek, saj vem, da tezko in pocasi mislis in bolj malo ves, a ce necesa ne razumes, to ne pomeni, da stvar nima smisla. Daj, potrudi se se malo, morda ti bo zdaj le slo.

    Sicer pa si s svojim: "tale Hume na koncu izgleda precej cepetav" povedal o sebi prav vse. Ta tvoj citat bom rade volje se kdaj uporabil, saj si svojo groteskno prenapetost in omejenost razkril na cudovito ucinkovit nacin. Hvala za to globoko misel, veleumetnik Strovs in lep dan vam zelim se naprej :))

    Ponizni obcudovalec Njihovega slikarskega genija, pooblascenega ocenjevalca cepetalnosti, subvencioniranega umetnika P. Strovsa zeli njihovi zgodovinski velicini se naprej lep dan :))

    MM

    OdgovoriIzbriši
  18. - končno mićo! debatirava (nič kaj vljudno) že par mesecev, s "sifilitikom z razjedenimi možgani" pa si me ozmerjal šele zdaj? hm, ti mora že krepko teči voda v grlo :))

    - o tvojem "nadvse učenem" vprašanju je bilo rečenega že dovolj - v dokaz je dejstvo, da guglanje gesla "sintetični apriori" po novem le vrže en in edini zadetek v vsem vesoljnem internetu :))
    vidim pa, "Veliki Filozof", da domače naloge nisi naredil - gesla v Wikipediji še vedno ni!

    - praviš: "ta tvoj citat bom rade volje se kdaj uporabil"
    ("tale Hume na koncu izgleda precej cepetav")
    no, "Veliki Profesor", citat si iztrgal - ne dvomim pa, da ga boš iztrganega vlačil okrog in tožil, kako si bogi, češ da je "nevarni slikar" ukaz o kurjenju knjig imenoval za cepetanje :))

    - ker se moja bralca verjetno sprašujeta, od kod našemu "Velikemu Filozofu" vse to znanje in od kod naši "Častivredni Veličini" taka občutljivost na vsako slutnjo plagiatorstva, naj kar tu navržem še enega izmed linkov, s kakršnimi me zadnje čase radodarno zalaga zainteresirana javnost :

    tu imata razkrinkanega "Velikega Filozofa", kako je članek, ki ga je mastno zaračunal izdajatelju Financ, enostavno prepisal s spletne strani The Internet Encyclopedia of Philosophy

    čao :))

    OdgovoriIzbriši