petek, 20. april 2007

Uh, uh #17


Parazit

Na kritičen prispevek o današnjem stanju šišenske soseske so se vrli investitorji hitro odzvali. Gradijo, da se kar kadi!.
"Lepo, stanovanja rabimo", bosta rekla. Ampak, vidita, tule je nekaj narobe.

Ostarelo Sosesko 6 so skrbno načrtovali. V idealnih pogojih. Postavili so jo na ravne koruzne njive, tako kot so si zamislili, da bi idealna soseska za nekaj k ljudi morala izgledati. Visoke stolpnice ob Celovško, vedno nižje bloke pa proti Vodnikovi. Vmes so posadili tudi šolo, ene par vrtcev, trgovin in parkirišč, ogromne površine pa rezervirali za zelenje.
Če sem zadnjič kritiziral zmahan videz teh čebelnjakov z odpadajočim ometom, vrtičkarsko menjavanje oken in zasteklitve balkonov, pomanjkanje parkirišč ter izumrla "poslovna" pritličja, se v celoto konkretnega naselja nisem spuščal.
Soseska 6 je vendarle dokaj uspela. In bi morala biti, dokler so stanovanja naseljena, nekako zaščitena. Magari kot en uspešnejših primerov "delovnih zmag socialističnega urbanizma". Bistveno poseganje v ureditev zaključene soseske pa bi moralo biti tabu.
.
SPC Trg komandanta Staneta
je parazit. Sredi stare soseske gradijo novo sosesko v malem.
Med najvišjimi stolpnicami, v območju, ki je znotraj stare soseske najgosteje pozidano!
Pa zakaj, če so že tako gajstni, niso zasadili lopat na travnikih med nižjimi bloki?
Leva slika: render parazitske soseske. Desno: krivci.

Med krivci pade v oči gospod arhitekt, ki tu nastopa kot odgovorni projektant, ve se pa tudi, da je lastnik Akropole, ki tu nastopa kot projektantski biro. Še več, od pred kratkim se ve tudi, da je gospod 83. najbogatejši Slovenec.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Spodaj: danes se da z istega mesta opazovati park med visokimi bloki, ki se je obdržal, in parazitski objekt, ki raste pred zanikrnimi balkoni bližnje stolpnice.
.
.

4 komentarji:

  1. Hojla "mednarodni" umetnik, cas je za najino redno menjavo nagrajenceve strani.

    Tokrat imas cast, da na strani naredis reklamo za mojo knjigo To so bile svete krave, najboljso slovensko knjigo vseh casov.

    LP, MM

    Tule je link:

    http://pasadena.si/knjigarna/?id=45253

    OdgovoriIzbriši
  2. Hojla Zakotny, tako se pa nisva zmenila! Rekel si 5 linkov v pol leta in ce je eden od njih reklama za mojo knjigo, to se ne pomeni, da si odvezan obljube. Torej le brz link na stran, da pospesis ze tako zelo dobro prodajo :))

    MM

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo, sveta krava, zrihtano.
    (menda ti gre Kristančič neizmerno na živce :))

    Ker si tako neučakan, naj ti pojasnim zamudo: spet sem par dni vihtel čopič na Zabukovju, ki je gluha provinca celo za zakotno Slovenijo.

    Mićo, zdaj pa resno - zanima me tvoje mnenje v zvezi z Wolfowitzem in njegovo bejbo.

    lep pozdrav in dobro prodajaj!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobro vprasanje glede WOlfowitza. Tip bo po moje zdrzal najvec kake pol leta, zdaj ne bo odstopil, ker bi bilo prevec porazno. Cez pol leta pa bo odstopil iz "osebnih razlogov" ali pa bo "nasel nov izziv".

    Sicer pa se je po moje zrtvoval za bejbo, ki ni nic kaj hot :))

    Mico

    OdgovoriIzbriši