ponedeljek, 7. junij 2010

Referendum o arbitraži

Včeraj je odločalo ljudstvo. Prakticiralo se je demokracijo.
Jaz pri tem nisem participiral - prepustil sem narodu, da odloči tudi v mojem imenu.
.
V finalu sta bili 2 fantovski plesni skupini in še ena, zabeljena z bejbami in žogami, pa ena pevka, ena jodlarka, recimo da še en pevec, in en emo fantek. In nekaj balasta. Jaz sem finalno oddajo z zanimanjem spremljal in ne bi imel nič proti, če bi zmagal kdorkoli od prvih 5 omenjenih.
Ampak narod je izbral sedemletnega otroka, 50k ojrof pa je dodelil njegovim strašem.
Nič ne rečem, "čudo od deteta" je zanimivo samo po sebi. Če pa njegovo petje in poplesavanje primerjam z ostalimi, bi jaz za zmagovalca raje imel koga drugega. Ajde, najraje tiste fante od Maestro, saj lahko povem (v mislih sem celo izračunal, da bi vsakemu padlo 7 jurjev pred davki).
Ampak pravila franšize pravijo, da odloča ljudstvo. In to je seveda pomemben element njene globalne popularnosti. Tisti trije za mizo so se nelagodje zato vljudno trudili skriti, uspelo jim pa ravno ni. Kar je razumljivo - kaj pa naj zdaj Čakarmiš počne s tem otrokom? Ga zapeče na CD, ga naj prodaja na vseslovenski turneji, naj najame ghost writerja, da mu napiše knjigo? Ma pustite prvčku vsaj otroštvo, če mu bo že keš izpuhtel davno preden bo poslovno sposoben...
.
Rezultati referenduma o arbitraži so približno taki:
57% volilnega telesa je zadevo ignoriralo, 22.1% jih je bilo za, 20.9% jih je bilo proti.
Zmagoviti trojček z Erjavcem je rezultat navdušeno interpretiral kot enoglasno zaupnico svoji oblasti in se ga zaprl zapit v Asa. Golobič (spomnimo se glavnega Pahorjevega mota kampanje: "Bolje Golob(ič) v roki kot vrabec na strehi") je pred tem rezultat interpretiral z besedami: "Slovenija ima talent."
Poraženi nasprotniki so rezultat interpretirali kot poraz vseh in kot triumf Hrvatov. Janša je povedal tudi, da "je Slovenija ima talent sicer dobra oddaja".
.
No, z referendumom o arbitraži je dejansko podobno kot s tistim izbiranjem talentov. Res je, odločil je narod. Sedaj slavijo, ampak pravzaprav predvsem idejo, da ima narod vedno prav in da je pač nekako odločil. Če pa pogledamo, kakšen je zmagoviti rezultat - je zmaga nekako pirova.
Zmagoviti otrok za svojo pojavo dobro zapoje, ampak rezultata tistega "referenduma" ne bo mogel tržiti niti POP TV, niti otrok sam. Glavni dobitek pa bi lahko užil šele čez dobrih 10 let, ko bo poslovno sposoben - ampak kaj vse se bo zgodilo do takrat, ne ve niti vrabec na strehi...
Enako je z arbitražo - sporazum je lahko oh in sploh, ampak konkretnega niti po "zmagi" nimamo v rokah nič. Ker konkretne meje, o katere poteku bi si lahko ustvarili mnenje, tudi po plebiscitarnem zmagovitem dosežku (22,1%!) - ni. In precej verjetno je, da bo zmagoviti otrok prej postal poslovno sposoben, kot bomo, kljub zmagovitemu predlogu arbitraže, doživeli mejo s Hrvati.
.
Narod ima seveda vedno prav. No, čestitam.
Lahko noč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar