ponedeljek, 28. junij 2010

Fuzbal

Obstaja državica, kjer ljudstvo ob uspehih nogometašev pozabi na razlike med butastimi in brihtnimi, revnimi in bogatimi, levimi in desnimi. Kljub majhnosti se je ta državica spet uvrstila na svetovno prvenstvo. In kljub temu, da ima le 2x več prebivalcev, kot ima Kitajska samo golmanov, je njena nogometna reprezentanca izjemno uspešna.
Urugvaj. 3,5M prebivalcev. V svoji kvalifikacijski skupini je prvi, z dvema zmagama in izenačenjem, dal je 4, prejel pa niti gola. V osmini finala je premagal močno Južno Korejo in se uvrstil v četrtfinale, kjer ga čaka Gana.
Jup, velikost ni vse. Urugvaj, svaka čast!
.
Obstaja še ena državica, kjer ljudstvo ob uspehih nogometašev pozabi na razlike med butastimi in brihtnimi, revnimi in bogatimi, levimi in desnimi. Kljub majhnosti se je ta državica spet uvrstila na svetovno prvenstvo. In kljub temu, da je kar štiriinpolkrat manjša od Urugvaja, je njena nogometna reprezentanca izjemno uspešna.
Nizozemska je po večini kriterijev velika država. Ampak pazi: čeprav tam živi skoraj 17 milijonov ljudi, je velika le za pičli 2 Sloveniji! In pazi to: čeprav v tej majhni državici dobro živi 400 ljudi/km2, je svetovna kmetijska velesila! Pazi: ta državica je 3. izvoznica kmetijskih pridelkov na svetu, takoj za ogromnima ZDA in Francijo! Samo nizozemski kmetijski izvoz (55mrd $/leto) pomeni skoraj toliko, kot kompleten BDP industrijske države Slovenije! Nizozemska med drugim izvozi tretjino kumar in četrtino vsega paradajza na svetu!
No, ta majcena državica je v svoji kvalifikacijski skupini premočno prva. 3 zmage, 9 točk. Bolje se sploh ne da. V četrtfinale pridejo že, če premagajo Slovake, ki so jih v kvalifikacijah za SP 2x premagali celo Slovenci.
Jup, velikost ni vse. Nizozemska, svaka čast!
.
Naši fuzbalerji pa so že doma. Slovenija se v finalni del ni prebila. V svoji kvalifikacijski skupini je končala na predzadnjem mestu.
Enkrat "smo" zmagali, enkrat izgubili. Dali 3 in dobili 3 gole. Čeprav predzadnji v skupini, pa so naši fuzbalerji zmagali moralno. V smislu, da se tokrat niso takoj po namestitvi v hotel spričkali interno, med sabo, in se na novinarski konferenci blamirali z jokom in stokom okoli Šmarne gore. Ja, tudi to je uspeh.
V uvodnem delu so izpadli tudi Francozi in Italijani, podobno kot mi. No, z malenkostno razliko, da so oboji osvojili odlično 4. mesto v svojih kvalifikacijskih skupinah, naši pa so bili predzadnji. Ampak pazi zdaj to: Francozi in Italijani izpad po uvodnem delu dojemajo, vidi čudo, kot poraz. In poražencev narod ni pričakal z ovacijami in transparenti, ampak pač kot poražence. Se pravi - fuzbalerji so prileteli na stranska vrata in se pred razjarjeno množico poskrili v mišje luknje.
Ampak ne v Sloveniji, ne ne. Tu je poražene fuzbalerje narod pričakal navdušeno, sprejemi se kar vrstijo. Še več, v zasebno avdienco se je pri njih zglasil predsednik države, predsednik vlade pa bi jim, poleg koprčk, najraje zdrgnil tudi izolčke in pirančke...
Gledam in se čudim.
Bi majhen (3.5M) urugvajski narod svoje fuzbalerje v primeru izpada po uvodnem delu res pričakal tako navdušeno? Bi narod neznatne Nizozemske, velike za pičli 2 Sloveniji, v primeru izpada fuzbalerje res pričakal tako navdušeno? Računam, računam - pa se mi nekako ne izide...
.
Prikopal pa sem se do sledečega odgovora:
Za nas Balkance je značilen kolektivizacijski potencial poraza.
Najbrž gre to skupaj z mentaliteto poražencev. Ko vidim, kako fuzbal spravi ljudi na ulice in trge, ko vidim navdušene množice, enotne v silnem domoljubju - ne morem da ne bi pomislil na daleč največjo manifestacijo množičnega navdušenja v zgodovini celotnega Balkana. Ne, ne gre za kaj, kar bi bilo povezano z NOB in praznovanjem poraza ideje o parlamentarni demokraciji in tržnem gospodarstvu, niti ni povezano s praznovanjem rojstnega dneva določene osebe.
Mislim na slavno zborovanje ob praznovanju 600. obletnice Poraza na Kosovem polju.
Točno na današnji dan, 28. junija 1989, je nekega Miloševiča na Gazimestanu poslušalo med 500k in 2M, najverjetneje torej dejansko okoli milijona ljudi. Milijon Balkancev lahko na ulico spravi le praznovanje Poraza.
.
Lahko noč.

10 komentarjev:

  1. bulšit. brezvezno kontriranje zaradi kontriranja. Urugvajci in Nizozemci so (bili) fuzbalska velesila, mi smo pa šele dobro začel špilat. povsem upravičeno se lahko veselimo.

    OdgovoriIzbriši
  2. aja, pozabil sem omeniti, da so nogometni navijači iz kroga Green Dragons, ki so lani pred lokalom Open pretepli Mitjo Blažiča, ki so ga zalotili pušiti pred vrati, vrnitev naše reprezentance ovekovečili z grafiti in molotovko.
    pozorno sem spremljal poročanje okoli tega izbruha homofobije, pa sem opazil izjemno skrbno izogibanje kakršnikoli zvezi z nogometom.
    pri nas razlogov za čudenje nikoli ne zmanjka :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Leni

    Gremo po tej poti?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Idiocracy
    http://www.youtube.com/watch?v=L0yQunhOaU0

    OdgovoriIzbriši
  4. World Cup 2010: New Zealand to be given a champions' parade when they return home: http://bit.ly/cydhdP

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za ta zapis, se popolnoma strinjam.

    Povzetek: "nasi" so igrali natancno tako, kot smo vsi pricakovali (zmaga alg, tie zda, zguba ang), pa se to z zvrhano goro srece (sodniski odlocitvi v prvih dveh tekmah). In cela Slo je na nogah in slavila to, da niso presegli pricakovanj. Bizarno.

    Nic ne recem, da si zasluzijo kako kritiko, saj objektivno nismo mogli ne vem kaj pricakovat, ampak tak halo za nekoga, ki ni dosegel nic vec kot smo pricakovali (in to je nic), i mean really.

    PS. Poveden aspekt te nogometne norije je bil zapis kobajagi liberalnega(!) ministra Zalarja na twitterju, da je (po spominu) "nastop slo na world cupu odlicna priloznost za krepitev slovenske domoljubnosti in enotnosti". Jebote!

    OdgovoriIzbriši
  6. Pravkar sem prebrala zanimiv članik na temo "fuzbala".
    Tudi komentarji so zanimivi.
    http://www.newenglishreview.org/custpage.cfm/frm/66894/sec_id/66894

    OdgovoriIzbriši
  7. evo, zgoraj omenjeni majhni državici sta po včerajšnjih tekmah pristali v polfinalu, svaka čast! igrali bosta hkrati na istem štadijonu, kar pomeni, da ena finala ne bo videla, pomeni pa tudi, da bo vsaj ena od njiju zagotovo nastopila v finalu svetovnega prvenstva, svaka čast!

    Nizozemska, velika za počli 2 Sloveniji, je izločila kar Brazilijo, Urugvaj s pičlimi 3.5M prebivalci pa močno Gano (ki je pred tem izločila ZDA, ki so izločile Slovenijo), zadnjo predstavnico Afrike, kljub razumljivo sovražno nastrojeni množici s tistimi glasnimi plastičnimi trahterji.
    je pa res, da je Urugvaj na koncu podaljška izvedel veliko svinjarijo, ko je neki duhovitež žogo iz gola izvlekel kar z rokami, za kar je sicer letel ven in zagrešil penal, ki pa ga je Ganec zavozil. vsekakor je penal bolje zagrešiti kot zgrešiti, ampak to je bilo vse skupaj svinjsko in Gana bi si zaslužila zmago, čeprav sem jaz za Urugvaj.
    .

    no, spodobi se, da kljub oznaki 'duhovičenje' še povsem jasno povem, da se je meni slovenski nastop zdel res nobel in strašno fajn. fuzbal je velik biznis, velika stvar, pomembna zadeva. in odmeven nastop ima konkretne promocijske učinke - vsaj nekaj Američanov in Angležev je pogledalo na zemljevid.
    menim pa, da se nima smisla navduševati nad povprečnostjo - Nizozemska in Urugvaj se denimo ne. namesto tega bi bilo dobro pogledati, kako se fuzbala lotevajo tam. in začeti sistematično delati z mladimi, okrepiti klubsko ligo in, ja, tudi z državno podporo investirati v infrastrukturo. zaradi mene lahko nekaj denarja od Dimitrija Picige prenakažejo magari za Jankovićev spomenik. najbrž bi bilo pa dobro nekaj takega, kar Esad Babačić dela za basket, narediti tudi za fuzbal med mladimi...

    moj favorit je pa Urugvaj. v življenju sem spoznal le enega Urugvajca, nekega Alvara iz Montevidea, in dobro se spomnim, da se je hotel pogovarjati le o 2 stvareh - kje se da dobiti kako bejbo, in o fuzbalu in kako je Urugvaj v fuzbalu velik in kako so najboljši na svetu, že zmagali SP in oh in sploh pa to. tedaj sem ugotovil, da je fuzbal pomemben del urugvajske identitete in vir strašnega ponosa. in v tem nenazadnje ni nič slabega.

    OdgovoriIzbriši
  8. No ja, jaz bi raje videl, da od Nizozemcev najprej poberemo karkoli-že-je-treba za donosno kmetijstvo in še kaj, kar koristi BNP, potem bi pa pogledal, ali se da kaj narediti za nogomet.

    Nedavno sem v Odmevih gledal trojno jeremijado o odkupnih cenah pšenice in našem kmetijstvu nasploh. Vsaj navidez precej razsoden gospod s Kmetijskega inštituta (menda sem si prav zapomnil ime ustanove) me je navdušil z ne prav udarno a zgovorno pripombo, da ceno pšenice narekuje svetovni trg in če komu to ni všeč, naj si izbere drugo poljščino... je pa s pšenico res najmanj dela. Tako jasnega odgovora na misterij, zakaj prav Slovenci večino sadja in zelenjave dobimo iz uvoza (celo prekleti česen prihaja iz Kitajske!?), še nisem zasledil. :-(

    OdgovoriIzbriši
  9. Naša mentaliteta poražencev je že poznana. Zato imamo tudi tak parlament, ki ga narod na vsak način podpira in ga vsake 4 leta voli. Toda, kdo je šel na ulice, kdaj in kako se zoperstavlja temu nasilju nad razumom imenovanem demokracija. Prosim, povejte mi, da se mu pridružim! Če prav razumem, se avtor teh strani prav za demokracijo zavzema, ker mu delegatski sistem ni bil po volji. Tam si lahko delegata odpoklical. Sedaj pa voliš in nimaš kaj pričakovati do naslednjih volitev

    Nizozemska in uspešnost pridelave raznorazne zelenjave in sadja vprašljive kakovosti z v laboratoriju pripravljenimi in gensko spremenjenimi semeni. Takšno proizvodnjo, tako slabe kakovosti živil bi morali čim prej ukiniti, prepovedati, in začeti podpirati kakovostno pridelavo hrane, ki nam je potrebna, v potrebo, ne pa užitek za zadovoljevanje frustracij.

    Morda se bodo sčasoma razmere izboljšale in bomo stopili skupaj v zahtevi za boljše življenje in za vrednotenje uspehov ne pa porazov na vseh področjih življenja, tudi človekov pravic, ki naj bile vrednejše od posesti kapitala.

    Torej, gremo naprej, oprostite, nazaj, v socializem, Vladimir

    OdgovoriIzbriši
  10. **Nizozemska med drugim izvozi tretjino kumar in četrtino vsega paradajza na svetu!** Če me je česa groza, me je vodenega holandskega paradajza. ;)

    OdgovoriIzbriši