petek, 8. januar 2010

O dovolj majhnih maksimalno orjaških zevah

Pa dajmo spet nekaj spod morja,
ker ravno sneg pada.
O teh školjkah sem že pisal,
nisem pa takrat vedel, da je v rodu Tridacna 8 vrst. Precej verjetno je, da tele školjke, ki sem jih posnel lani, spadajo v vrsto Tridacna maxima, orjaška zeva pa se menda sme reči le vrsti Tridacna gigas.
.
Res pa je, da je tu v stiski celo famozna Wikipedija - fotografija, ki ilustrira članek Tridacna maxima, ima ime Tridacna gigas.jpg, zraven pa piše, da jo je (po vsej verjetnosti Čehoslovak) Krištof Špecjalski posnel okoli Dahaba, kjer sem se tudi sam že potikal.
No, jaz mislim, da če že, potem sta kandidatki za pravo orjaško zevo tista na prvi fotografiji in lupina na drugi. Obe sem našel 10m globoko, vse ostale, "maksimalne zeve", pa do pol metra. Če je med mojima bralcema slučajno kdo dovolj pameten, bi bil pa zelo vesel, če mi te školjkice pomaga precizno klasificirati.
.
Tako. Pa začnimo.
Zeva je močna školjka, vseeno pa ni zelo verjetno, da bi komu zdrobila zapestje ali odgriznila prst, ker ima počasne reflekse in se ni sposobna bliskovito zapreti. Če se pa kdo v to smer trudi namenoma, se pa morje seveda brez problema lahko obarva rdeče.
Drugi nesporazum, povezan s prvim, je pa strah, da so zeve lačne človeškega mesa. No, brez panike. Zeve so popolnoma introvertirane in samozadostne. Živijo v simbiozi z enoceličnimi algami (Zooxanthellae), ali je v rodu Symbiodinium ena ali več vrst alg, se pa še ne ve točno. Razlike so namreč lahko povezane z vrsto, ki jih gosti - take alge živijo denimo tudi v koralah (zato so tako pisane).
.
Računica je taka - zeve svoje mesovje, polno zooxantel, cele dneve brezsramno nastavljajo soncu, algice pa izvajajo fotosintezo in školjki dobavljajo glukozo, glicerol in aminokisline. Zeve živijo 70-100% od svojih alg! Morje pumpajo takorekoč le za planktonski desert, če jim slučajno zapaše.
.
Pa smo razkrinkali največjo skrivnost teh lepih školjk.
Meso, ki ga razkazujejo, je tako čudovito obarvano zaradi alg. Ne vem če se tu vidi, ampak teh malih zev je na vrhu reefov, tik pod gladino, ko dreka, barve so pa od vijolične, preko modre, do strupeno zelene.
.
Na zgornji slikci, vidim, je zeva zrasla zraven nekakšnega rdečemorskega škrpoča.
Na prvi naslednji pa se je spravila zraven ježa z ducat palcev dolgimi šopastimi bodicami (Diadema setosun), kakršnega v Jadranu ne bosta našla.
Na tisti zraven pa se v luknji skriva drugačen jež (Herterocentrotus mammilatus), ampak o tej zanimivi živali bom itak napisal poseben prispevek.
Lahko noč.


Ni komentarjev:

Objavite komentar