četrtek, 16. april 2009

Nominalni uporniki ali saga o bednem konformizmu

Povod za tole je slavna okrožnica, ki je zaokrožila pred poldrugim tednom.
Vzrok pa fama okoli 27. aprila. Pa začnimo.
.
27. april 1941
.
23. avgusta 1939 nemški zunanji minister Ribbentrop s sovjetskim, Molotovom, v Moskvi podpiše sporazum o ljubezni med Hitlerjem in Stalinom, o sodelovanju med državama, in predvsem o ozemeljski delitvi Evrope. Meje v Evropi se dogovorijo spremeniti tako, da bi, ne glede na tedanje države, po novem SZ po sredi Poljske mejila neposredno z Nemčijo. Finsko, Litvo, Latvijo in Estonijo so si izgovorili Rusi, ostalo pa Rajh.
.
Ko je imel Hitler na vzhodu prijatelja, je lahko začel pravo vojno (priključitev Avstrije in Češke je dosegel "po diplomatski poti").
O podrobnostih zgodovine se lahko poučita drugje, tu naj le povzamem:
Do famoznega 27. aprila 1941 je Hitlerjeva Nemčija izpeljala celoten Blitzkrieg in obvladovala celotno Evropo do zahodne, atlantske obale. Razen VB, ki se je uspela obraniti.
Aja, pred agresijo Stalinove Rdeče armade pa so se čudežno uspeli obraniti Finci, izgubili so le JV pokrajino Karelijo, ki je še danes niso dobili nazaj. Tisti pritlikavi pajac Mussolini pa je vmes na svojo roko odprl fronto v severni Afriki (ravno tam so zavezniki kasneje doživeli prve zmage).
.
6. aprila so nemška, italijanska in madžarska vojska napadle Jugoslavijo (po tem, ko so po pristopu k Osi v Jugi izvedli državni udar in ustoličili še mladoletnega kralja Petra, ki je sklenil zavezništvo z Antanto - kot vlade drugih okupiranih evropskih držav je kasneje vojno preživel v zavezniškem Londonu). Jugoslavija je kapitulirala v pičlih 11 dneh, pri čemer je padlo vsega pičlih 151 nemških vojakov (italijanskih nekajkrat več). Jugoslavija je padla praktično brez odpora.
.
3 tedne kasneje, 26. aprila 1941, se je v razkošni buržoazni vili enega izmed njih sestalo 8 mandeljcev iz Društva prijateljev Sovjetske zveze in ustanovilo Protiimperialistično fronto. Iz ustanovne listine je razvidno:
- da je društvo naperjeno "proti angleškemu imperializmu" (!!!)
- da "stremi k povezanosti slovanskih narodov pod vodstvom Velikega ruskega naroda" (!!!)
.
Našemu Društvu prijateljev Sovjetske zveze je bilo povsem jasno, da je bila Stalinova SZ že poldrugo leto Hitlerjev zaveznik in del Osi. Društvu prijateljev SZ je bilo seveda jasno, da je v 30-tih letih v SZ, predvsem v Ukrajini, od komunističnega terorja in nezaslišane lakote umrlo že 10.000.000 ljudi. Društvu prijeteljev SZ se o holokavstu najbrž še ni sanjalo, so se pa, enako kot Hitler, navduševali nad Stalinovo izpričano učinkovito genocidnostjo (preden je partnerski Nemčiji začel predajati vagone sovjetskih Judov, je iztrebil že nekaj sovjetskih narodov!). Nekateri člani našega Društva prijateljev SZ so, kakor precej ostalih članov majhne, podtalne, prepovedane Komunistične partije, Stalinov režim dodobra spoznali, saj so se na veliko hodili izobraževat na zloglasno Akademijo Džerdžinskega.
Niti 3 tedne po nacifašistični okupaciji Jugoslavije ni naše Društvo prijateljev Sovjetske zveze z ničemer protestiralo proti Stalinovemu paktu s Hitlerjem. Namesto tega so svojo Protiimperialistično fronto (v času, ko je bila VB edina svobodna evropska država!) naperili proti angleškemu imperializmu!
.
Protiimperialistična fronta je bila izdajalska organizacija.
Za boj proti Hilerju in Stalinu jo je bolel kurac. Edino, kar jim je hodilo po glavi, je bila izvedba komunistične revolucije in priključitev naše dežele "vodstvu Velikega ruskega naroda", kar jim je nenazadnje tudi uspelo (!!!). Stalinove slike so sneli šele leta 1948, ko se je "pomembna zgodovinska osebnost TITO" ustrašila za svojo rit.
Ko so 26.aprila 1941 mandeljci iz Društva prijateljev Sovjetske zveze ustanovili Protiimperialistično fronto, se jim o tem, da se bo Stalin kdaj skregal s Hitlerjem, ni niti sanjalo. Do začetka Operacije Barbarossa 22. junija. 1941, ko je Nemčija napadla SZ, se o tem ni sanjalo niti samemu Stalinu.
In, glej ga zlomka, na isti dan se je Protiimperialistična fronta preimenovala v OF. Mesec za tem se je v Sloveniji s partijskim terorističnim terorjem začela kruta državljanska vojna. Končala se je (po skupni zmagi angleških in sovjetskih imperialistov) s komunistično revolucijo in sistematičnim pobojem političnih nasprotnikov, z ukinitvijo strank in "sovjetizacijo" po zgledu stalinizma. ...
.
"Uporniki"
.
27. april 1941 nima nikakršne zveze z uporom proti okupatorju.
Celo vsak retardiran, polpismen bebec bi moral znati prešteti od 27. aprila do 22. junija (v resnici stvar tudi po tem datumu nikakor ni črno-bela), a ne?
Ne.
Naše nominalne "upornike" bi to stalo preveč. Kult komunistične laži okoli tega datuma so posvojili, da je postal del njihovega bistva. Vse skupaj je popolnoma brezupno, popolnoma nevrotično - ampak to je za naše nominalne "upornike" značilno tudi sicer. Med fetišisti tega in podobnih lažnivih kultov, povezanih z "lepotami komunizma" - imamo nenazadnje celo resnično bogate tranzicijske milijonarje.
.
Zloraba kulture
.
Osebno me precej moti, da lahko čaščenje čudaških lažnivih kultov neposredno vpliva na moje življenje.
Na začetku omenjeno nebulozo je denimo podpisalo precej pomembnih organizacij kulturnega establishementa. In precej pomebnih organizacij intelektualnega establishementa nominalnih levičarjev. In precej političnih organizacij nominalne levice, ki danes vladajo državi.
.
MK na leto obrača precej nad 100M ojrof. Sam v 9 letih "na statusu" nisem za podporo "umetniških projektov" dobil še niti tolarja. Res je, da v vsem času za denar, razen 2x, nisem niti prosil, res je pa tudi, da so se mnogi kolegi že večkrat okitili z obilnimi subvencijami. Ali mi torej lahko kdo garantira, da pripadnost lažnivim kultom nominalne levice - na deljenje denarja davkoplačevalcev v resnici nič ne vpliva?
Ko vidim, kako strastno je lažnivemu kultu pripadna sama ministrica za kulturo, me spreleti srh (analiza njenega bloga si v resnici zasluži poseben expoze; zaenkrat le link). Mladostni gospod Voščenka iz njene stranke Zares bo na Hitlerjev rojstni dan poimenoval ljubljansko vpadnico po komunističnem klavcu, sama ministrica za kulturo pa se topi od ganjenosti nad obletnico "protiimperialistične" izdaje Hitlerju in Stalinu hkrati...
Kurc pa taka "kultura".
.
Lahko noč.

39 komentarjev:

  1. 27.april 1941, servilnost in ritolizništvo E.Kardelja

    Potreben je malo dalši uvod zaradi manipulacij "naših" zgodovinarjev.
    Spomnimo se začetka 2.svet.vojne l.1939.
    Malo pred tem so slovenski komunisti na Čebinah slenili da na bodo sodelovali v imperjalističnih vojnah, razen če bodo lahko izvedli revolucijo.

    Komunisti in nacisti pa so sklenili pakt o nenapadanju in prijateljstvu, skratka sta, kot avantgardi delavskih razredov, ustvarili protiimperjalistično koalicijo, ki sta jo vodila tov. Hitler in tov. Stalin.

    Prvi rezultat koalicije je bil skupna okupacija Poljske, ki se je bojevala na strani imperjalistov, to je Francije in Anglije in ZDA. Zato je dal Stalin takoj umoriti v Katynu 21.000 poljskih oficirjev, saj je splošno znano, da je sovražnike (imperjaliste) potrebno likvidirati.

    Ko je bil v Bgdu 27.marca 1941 angleški (impejalistični) puč proti pridružitvi Jugoslavije protiimperjalistični koaliciji, je Hitler 6.aprila 1941 takoj napadel Jugoslavijo, saj je presedlala k imperjalistom.

    Ogorčenje Jugoslovanv antinacistov je bilo seveda veliko. Celo tov. Kidrič se, klub znani potuhnjenosti in podlosti komunistov, ni mogel verbalno distancirati od tega. Seveda je zaradi tega padel pri Kominterni takoj v slabo luč.

    Zato je 27.aprila 1941 slical ustanovni sestanek komunistov Protiimperjalistične fronte, da bi zlezel v rit, ne prijatelju tov. Hitlerju, temveč tov. Stalinu. Skratka sestanek je služil kot izraz poslušnosti in podreditve tov.Stalinu. Drugega namena ni imel, ker so bili vsi komunisti že od leta 1939 člani protiimperjalistične koalicije.

    E.Kardelj je namreč vedel, da bo to nadzornik Kominerne tov. Prežihov Voranc to takoj javil Stalinu v Moskvo.

    Kakšna neskončna prevara in laž je praznovanje 27. aprila, ne glede na to kaj so si prevaranti in podli komunisti pozneje izmislili!

    Praznovanje 27. aprila je izredno poučno za naše prevarantske in lažnive zgodovinarje, ki se skrivajo za STROKO, seveda tako s komunizmom pohabljenimi možgani.

    Praznik 27.april je tako postal preiskusni kamen ali so zgodovinarji civilizirani.

    Odpravimo vendar ta praznik katastrofalne laži, s katero je E.Kardelj reševal pred NKDV svojo rit.

    OdgovoriIzbriši
  2. Danes na Trenjih... 8 oseb, 4 za Tita, 4 proti. Se je samo meni zdelo, da imajo tisti proti Titu cca. 2x višji IQ od tistih za?

    Če je kdo še dvomil v šale o blondinkah...

    Uršič prijetno presenetil, izjemno jasno in artikulirano.

    OdgovoriIzbriši
  3. Peter, temu lahko rečem samo BRAVO in obenem hvala, ker se tudi potom takih prispevkov odpirajo oči slepim in zavedenim. Še enkrat; vse čestitke za to objavo.

    Če dodam še to, da se navežem na zgornji post, ja res je, včeraj v Trnjih je bilo moč videti na eni strani cirkusantne hvalospeve o Titu (predvsem ga. Alenke Pintarič), po drugi strani pa argumentirano in umirjeno pojasnjevanje recimo o nebulazah samega tita.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, tako je bilo v prvi polovici, dokler ni v drugi s tretjim tipom "diskurza" izraziteje nastopil Tone Partljič, mojster spuščanja megle, površnega sklepanja in relativiziranja.

    Rezultat glasovanja pa itak žalostna zgodba zase.

    OdgovoriIzbriši
  5. za hobi tudi tokrat iščem resnico pri tistih, ki imajo nad "resnico" monopol, se pravi na redbuku:
    PROTI POTVORBAM ZGODOVINE!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mazohističen hobi! :-)

    OdgovoriIzbriši
  7. na žalost ob gledanju in poslušanju voščenka vedno ugotovim, da ima prekomerno uživanje alkohola zagotovo stranske učinke.

    OdgovoriIzbriši
  8. Anonimni, alkohol uničuje možganske celice, te pa se ne obnavljajo tako kot druge celice v telesu. Če dolga leta uživaš veliko alkohola, si nepovratno uničiš veliko možganskih celic, to je pač znanstveno dejstvo.

    Zanimivo je, da je bil v zadnjih Trenjih več kot en ("ozdravljen") alkoholik...

    OdgovoriIzbriši
  9. "Zanimivo je, da je bil v zadnjih Trenjih več kot en ("ozdravljen") alkoholik..."

    Zanimivo je tudi, zakaj za vraga se je bilo potrebno zapiti v bivši Jugi, če je bilo pa tako lepo...

    OdgovoriIzbriši
  10. Buahahahaha...:-)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Jaz sem glede tega že obupal. Naši fani bivšega režima namreč kot da so slepi za dejstvo, da so komunisti in nacisti bili skoraj dve leti zavezniki in da bi bila druga vojna brez komunističnega sodelovanja veliko manj huda, kot je bila. Tudi tega nočejo vedeti, da so do napada na SZ bili tudi jugoslovanski komunisti Hitlerjevi zavezniki in da so celo iz partije izključili tiste, ki se s tem niso strinjali. Seveda najbrž tudi verjamejo, da so bili pobudniki demonstracij "bolje rat nego pakt" komunisti, čeprav general Simović ni imel s komunisti nobene zveze.

    Skratka, amnezija na celi črti. Jaz vem samo eno - če se bodo časi nekega dne zaostrili, bom spakiral in ušel, ker je dovolj takih, ki so prepričani, da so jih še premalo potamanili...

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlično napisano. Ko sem v petek 17.4. v avtu poslušal studio ob 17h, kjer je govoril tudi uni Božič, sem se takoj spomnil časov, ko so partijski nasilneži vedno imeli zadnjo besedo. Zelo žalostno je, da so se takšni skrajneži prebili do dejanske oblasti in da je zaradi dolgoletne tradicije pranja možganov na partijski šoli FDV tako malo pravih novinarjev, ki bi pisali po svoji pameti.
    Sicer je pa tako, da ko do konca zagusti, vedno najodlajo bogataši, ker imajo reveži manj za zgubit in so lahko bolj radikalni, tako da ob naslednjem mega sranju se čisto lahko zgodi, da bojo v brezna leteli salonski levičarski bogataši. Glede na to, da so se vsa leta tako trudili, da bi preprečili sojenje komunističnim izmečkom, ki so organizirali povojno klanje v Sloveniji, jih to ne bi smelo presentiti, saj so takorekoč zacementirali vzorec obnašanja, ki ne prinese kazni ampak zgolj nagrade in privilegije...

    OdgovoriIzbriši
  13. Ana Jud: voščenko naj predlaga novo ime

    Ulica pedofila Josipa Broza Tita

    http://www.anajud.eu/

    OdgovoriIzbriši
  14. Kakorkoli že, okupaciji so se uprli komunisti, medtem ko so klerikalci poprijeli za nemške in italijanske puške ter pomagali Tretjemu rajhu uresničevati njegovo genocidno vizijo. Lahko naložiš brda neumornih litanij o datumih, sramotnega dejstva kolaboracije z okupatorjem ne moreš izbrisati. Tvoje gnevno onaniranje je le simptom tega, da si sin svojih ideoloških očetov.

    OdgovoriIzbriši
  15. Marko, okupaciji so se skušali upreti še kakšni drugi - SLS in druge stranke - pa so komunistri monopolizirali odpor in:

    RAZGLASILI ZA IZDAJALCE VSE TISTE, KI SE BODO BORILI PROTI OKUPATORJU IZVEN OF.

    To je zgodovinsko dejstvo.

    Sedaj pa razmisli o sprevrženi logiki, da nekoga imenuješ IZDAJALEC zato, ker se bori PROTI OKUPATORJU, a izven OF, kjer si je KP podredila druge člane.

    Kako je KP monopolizirala odpor? Tudi z VOS-om, ki je pobijal ideološke nasprotnike.

    Kar je sledilo kasneje je žalostno, Rupnikova kolaboracija z okupatorjem je obsojanja vredna, o tem se strinjamo. Vendar slika ni črno bela, to moraš priznati.

    VOS KP JE ZAČEL POBIJATI ZAVEDNE SLOVENCE ŽE LETA 1941, KO ŠE NIHČE NI POPRIJEL ZA NEMŠKE IN ITALIJANSKE PUŠKE!

    OdgovoriIzbriši
  16. "Sedaj pa razmisli o sprevrženi logiki, da nekoga imenuješ IZDAJALEC zato, ker se bori PROTI OKUPATORJU, a izven OF"

    Pomisli tudi to: če bi se bili pripravljeni samo komunisti upreti okupatorju, vse druge politične stranke in sile pa so se šle kolaboracijo:

    ZAKAJ ZA VRAGA JE POTEM PADLA IZJAVA, DA SE BO ŠTEL ODPOR PROTI OKUPATORJU IZVEN OF ZA IZDAJO?

    LOGIKA? HALO?

    Očitno je KP presodila, da se tudi kdo izven OF želi upreti okupatorju, sicer ne bi sprejela te groziljive izdaje.

    OdgovoriIzbriši
  17. Policajminister in duhovnik Korošec, katerega pendrek je veselo udrihal po komunističnih hrbtih za časa jugoslovanske kraljevske diktature, in njegovi podrepniki si pač niso mogli obetati prijetne obravnave s strani komunistov, ki so po njihovi zaslugi gnili po robijah širom Jugovine.

    Res pa je, da slika ni črno-bela.

    OdgovoriIzbriši
  18. Marko, nisi odgovoril, kaj si misliš o logiki, da so IZDAJALCI vsi tisti, KI SE BORIJO PROTI OKUPATORJU, a izven OF. Ali to morda namiguje, da komunisti (in drugi člani OF) niso bili edini, ki so se bili pripravljeni upreti okupatorju. Prosim za iskren odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  19. Oprosti, o katerih ljudeh pa govoriš? Če si na stadionu Hitlerju prisegal, švabski šnaps pil v belogardističnih postojankah in s šarci po partizanih streljal, potem se nisi boril proti okupatorju, ampak si bil kolaborant.

    In v partizanih komunistov ni bilo ravno veliko, so bili pa na vodilnih pozicijah.

    OdgovoriIzbriši
  20. Marko, ne pozabiva na logiko. "O ljudeh" ne govorim jaz, pač pa je govorila KP, ko je oblikovala to izjavo. Verjetno je vedela, kaj govori?

    Menda z "IZDAJALCI BODO TISTI, KI SE BODO BORILI PROTI OKUPATORJU IZVEN OF" niso obravnavali povsem neverjetnih in hipotetičnih scenarijev, n.pr. Nezemljanov, temveč povsem realno možnost, da bi se nekateri Slovenci bili pripravljeni upreti okupatorju, vendar ne pod okriljem komunistične revolucije?

    OdgovoriIzbriši
  21. Težko narodu , ki se sramuje svoje zgodovine

    OdgovoriIzbriši
  22. Anonimni, predstava, da se nekdo lahko bodisi le sramuje svoje zgodovine bodisi je lahko nanjo le ponosen, je infantilna in ustreza razumevanju življenja, kot ga percepira osnovnošolec na nižji stopnji osnovne šole.

    Zgodovina vsakega naroda je mozaik, sestavljen iz nešteto koščkov. Na posamezne koščke je posameznik lahko ponosen, drugih pa se lahko sramuje... noben narod ni samo dober ali samo slab in nobena zgodovina ni črno bela.

    OdgovoriIzbriši
  23. @Marko "Oprosti, o katerih ljudeh pa govoriš? Če si na stadionu Hitlerju..."

    Marko, opisal si domobrance. Lahko se strinjava, da je bilo Rupnikovo navdušenje nad Nemci zavržno dejanje. Pustiva debato o tem, kaj so imeli v glavi mladi fantje; verjetno nekaj podobnega kot tisti 18-letniki, ki so 1991 prišli v tankih nad Slovenijo: torej nič. Kot slednjih nismo pobili, tudi vseh domobrancev ne bi bilo treba, dovolj bi bilo soditi vodstvu.

    Ampak nazaj na glavno temo: o katerih ljudeh govorim?

    Mladi ljudje, ki romajo k Jankoviču s sliko Tita v rokah, so bili deležni naslednje "resnice": Slovenijo so napadli Nemci in Italijani, komunisti so se junaško uprli, vsi drugi, vključno z desnico, pa so bili izdajalci, ki so se spajdašili z Nemci in si zaslužijo hudo kazen.

    Kaj pa Narodni svet? Pa Slovenska zaveza? Pa Stara pravga (Nagode)? Liberalci in SLS? Slovenska legija? Združeni Slovenci? NDS? JNS? SDS? Nova pravda?

    Slovenska zaveza se je formirala v letih 1941 in 1942, ko ni bilo še nobenega domobranca nikjer, VOS pa je že pobijal ideološke nasprotnike KP.

    Kaj vedo mladi o teh skupinah in legitimnih interesih ljudi, ki so se v njih povezovali? Nič, zanje obstajajo le domobranci in partizani. A zgodovina ni tako preprosta in banalna, kot jo skušajo prikazati dediči KP.

    OdgovoriIzbriši
  24. Stvar je še precej hujša - tudi veliko tistih, ki kaj vejo o tem, sami banalizirajo slovensko bratomorno vojno banalizirajo v konflikt domobranci in partizani. Kar je seveda idiotizem, saj se je bratomorna vojna začela že septembra 1941 (z enostranskimi akcijami VOSa), medtem ko so domobranci nastali šele po italijanski kapitulaciji, vaške straže pa šele po enem letu intenzivnih vosovskih likvidacij "izdajalcev".

    Glavni konflikt se v Sloveniji med 2. sv. vojno ni vršil glede upora proti okupatorju, ampak glede sprejemanja Stalinovih/Titovih idej. Edvard Kocbek se je komunističnemu vodstvu ubogljivo podredil, liberalci pa so iz OF istopili. SLS seveda prav tako ni pristala na podreditev komunistom. V nemilosti komunističnega vodstva so bili tudi razumnejši komunisti, na primer Angela Vode.

    OdgovoriIzbriši
  25. Grozljivo je, da je situacija v nekaterih aspektih povsem primerljiva z današnjo. Če si danes kritičen do (vladajoče) levice, si takoj označen za janševika.

    Če z vidika zdrave pameti obsodiš komunizem in tisto, kar se je v letih 41-45 dogajalo v Sloveniji - komunistična revolucija pod plaščem vojne - si takoj označen za simpatizerja domobrancev.

    Halo, dragi levičarji, ali lahko počasi doumete, da lahko razumen človek zavrne predalčkanje v enega od dveh predalčkov in ima samostojno mnenje? Da ne obstajajo samo rdeči in črni, levi in desni, pičkasti in progasti? To je tipična totalitaristična miselnost, naši vs. vaši. Kdaj se bomo tega znebili?

    OdgovoriIzbriši
  26. Zaljubljeni v smrt Tamare Matevc in Mladoporočenca iz ulice Rosetti F. Tomizze
    lahko vsem z enostranskimi pogledi na polpreteklo zgodovino s prepričljivim umetniškim sporočilom o ljubezni med mlado žensko in moškim iz dveh nazorsko nasprotnih družin vsaj malo osvetli kompleksnost nasprotij med komunisti in krščanskimi socialisti.

    OdgovoriIzbriši
  27. Kje pa je mozno videti ustanovno izjavo PF (zanima me predvsem tisti del o boju proti imperialističnim anglezem...)? Ali se je ta del izgubil tam proti koncu 1941?

    OdgovoriIzbriši
  28. Ne vem če obstaja ustanovna izjava, je pa Kidrič objavil glavne smernice v maju 1941:
    (samo del s "protimperializmi"):

    1. Pravica slovenskega naroda do samoodločbe ... Kdor izrecno ne priznava ... te pravice, se potvarja, če pravi, da je bojevnik proti imperializmu ... ostaja na takšnih ali drugačnih postojankah imperializma ...

    4. Sovjetska zveza je vodilna sila in glavna opora v osvobodilni borbi slovenskega naroda in vseh zatiranih narodov; ona nam je vzor enakopravnega sožitja med narodi, njihove sloge in pogojev za njihov neomejen narodni razvoj brez nacionalnega zatiranja in brez kitajskega zidu med narodi!

    5. Osvoboditev slovenskega naroda je mogoča samo na ruševinah imperializma!

    OdgovoriIzbriši
  29. "4. Sovjetska zveza je vodilna sila in glavna opora v osvobodilni borbi slovenskega naroda in vseh zatiranih narodov; ona nam je vzor enakopravnega sožitja med narodi"

    Je kdo gledal dokumentarec o Sovjetski zvezi pred nekaj dni/tedni?

    OdgovoriIzbriši
  30. Točka 4 pove vse - če vemo, da je bila takrat Sovjetska Zveza še Hitlerjev zaveznik (in torej nasprotnik zahodnih zaveznikov, ki so takrat že bili v vojni z Nemčijo), je torej očitno, da je tudi PF takrat bila Hitlerjev zaveznik. Kar je na svoji koži trdo izkusila Angela Vode.

    OdgovoriIzbriši
  31. "4. Sovjetska zveza je vodilna sila in glavna opora v osvobodilni borbi slovenskega naroda in vseh zatiranih narodov; ona nam je vzor enakopravnega sožitja med narodi"

    Kako je bila SZ vzor enakopravnega sožitja med narodi bi kaj vedeli povedati Finci, Poljaki, narodi baltskih držav, Ukrajinci... ki so jih Sovjeti skupaj s Hitlerjem mesarili že pred časom, ko je nastala zgornja teza.

    OdgovoriIzbriši
  32. Pa še nekaj ne gre pozabiti. Razmere so po različnih delih Slovenije bile različne. Pod Nemci si nihče ni upal in mogel kaj dosti narediti. Kot primer: Dražgoše, Pohorski bataljon, pa slavni pohod 14 divizije na Štajersko. Nemci niso dovoljevali upora. Primorska je bila del Italije. Razen TIGR (Trst Istra Gorica Reka-razen koščka Istre smo vse izgubili ali pa so drugim ozemlje podarili)-a ni nobenega zanimalo za ta del Slovenije. Razmere pod Italijani (Ljubljana in Dolenjska) so bile pa malo drugačne. Tu se je z sodelovanjem z okupatorjem začela državljanska vojna. Začela jo je OF. Tudi Italijanom je bilo to v interesu. Hitler je zahteval od Italije čimveč vojakov za rusko fronto. Da bi to čimbolj omejili so pridno sodelovali z OF. Zato tudi ni bilo kaj preveč napadov na okupatorja, so pa zato veselo pobivali civiliste-posledično pojav domobrancev-braniteljev red rdečim terorjem-danes bi se reklo vojnim zločinom nad civilisti. To je pač edini razlog, zakaj so po kapitulaciji Italije vse zločince prosto pustili domov. Preveč so vedeli o sodelovanju fašistov z OF. Tudi po letu 91 ni nihče nič resnega naredil proti takrat še živim fašistom. Iz istega razloga. Kakšen dokument bi se še vedno našel v Italijanskih arhivih, ki o tem pričajo.

    OdgovoriIzbriši
  33. mater a ste vsi ruknjeni al kaj - a res dandanes ne najdete druzga posla kot po svinjariji riti

    OdgovoriIzbriši
  34. glej glej, kaj je pa ta zapis dons tok popularen, to je ja 2 let staro! :)
    od povsod prhajate - z RTV, s Financ, s Požarja...

    aja, letos na to temo nisem napisal ničesar, ker sem nad našo močvaro popolnoma obupal - je pa tule v arhivu zanimivo vsaj še:
    - "Dan upora proti okupatorju" (april 2010)
    - V boj (,) s pametjo! (maj 2010) - zelo priporočam!
    - "Dan upora proti okupatorju" - zgodba o lažnivem kultu (april 2009)
    - Ovce smo :))
    ...

    vabljeni!

    OdgovoriIzbriši
  35. Smrt fašizmu, svobodo narodu. Če bi 1948 Tito počistil, takšnih sramotnih izjav na internetu danes ne bi bilo.

    OdgovoriIzbriši
  36. Smrt komunizmu, demokratično svobodo narodu.

    Klavce in tiste, ki bi spet radi klali, pa v zapore.

    OdgovoriIzbriši
  37. A sem to slučajno zašel na stran belčka Rupnika?

    OdgovoriIzbriši