sreda, 8. april 2009

SSH, drugič

Zakaj bi šel človek, če se že nameni potovati 3000 km daleč, spet na isto točko, kot ne tako dolgo nazaj? Zakaj bi na razdalji 3000 km ciljal na hotel, ki je le za širino ceste oddaljen od tistega, kjer je že bil? Ali se spodobi spet in spet vračati v isti kraj - ko pa je svet tako velik?
Seveda se. Rdeče morje je za nas daleč najbližja koralna destinacija, Sharm El Sheikh pa biser, absolutno vreden vračanja. Zdaj pa kar se da suhoparno o dejstvih, ki bi znala komu kdaj celo priti prav.
.
Levo je Afrika, desno Azija, trikotnik na sredi pa je Sinaj. Levo je Sueški, desno Akabski zaliv, vse kar je modrega, pa se da mirno označiti za Rdeče morje.
Rumeni krogec označuje zaliv Naama, ki je v vsem območju SSH središče dogajanja.
Zelenkasto sem označil lokacije, kjer sem do zdaj že namakal fotoaparat. Zgoraj desno je Dahab, daleč spodaj je otok Tiran, čisto na koncu Sinaja je narodni park Ras Mohammed.
.
Tu je povečan "rezervat" SSH.
Desno je letališče, ob zaprtem zalivu čisto levo je staro naselje SSH, tam kjer je označeno z zeleno, pa je Naama Bay.
.
Zaliv Naama. Zeleno resort (in njegova majhna privatna plaža), kjer sva bila prvič.
Rumeno resort direktno na plaži, ki sva ga skrbno izbrala pred letošnjim zimovanjem.
Črte v morju kažejo območje, ki sem ga podrobno obdelal kar peš. Glede na to, da morje tudi v tem obljudenem zalivu povsod izgleda mnooogo bolje, kot bo piranski akvarij kadarkoli, je jasno, da posebna potreba po potapljaških izletih z ladjo - ne obstaja.
.
Povečava kaže, kje sva se namestila prejšnjič, kje pa tokrat.
Razlika se mogoče zdi zanemarljiva - ampak ta prometna cesta popolnoma spremeni doživetje počitnic. Popolnoma.
In tudi če prečkanje ceste zanemarimo - pot do dislocirane, čeprav zasebne plaže, vodi mimo neštetih arabskih pijavk, ki so neznosno vsiljive. Harassment level je v tem delu SSH pregovorno ubitaćan. In povsem odveč na vsakdanji poti do plaže - v "osje gnezdo" preko glave zadošča zaiti, ko je treba nakupiti spominkov.
Še to: še vedno mi je daleč najbolj simpatičen slavni Hilton Fayrouz Resort, ki leži na desni strani, tik ob rumeno občrtanem (med njima, ob morju, pa je pičlih 15 m široka Public Beach).
.
Takole, toliko zaenkrat. Če koga kaj zanima, naj pa kar vpraša.

Ni komentarjev:

Objavite komentar