nedelja, 10. julij 2005

Opaaa! #8

Vzorčne hiše
.
Proizvajalci montažnih hiš zelo radi postavljajo vzorčne hiše, kjer sprejemajo potencialne kupce, jim pustijo da vse preverijo, in jih zasujejo s prospekti. Taka oblika marketinga je zelo pogosta in dokaj uspešna - ker gre za življenjsko investicijo, so kupci zahtevni, radovedni in radi pridejo.
Mnogo več obiska kot pri posameznih hišah pa dosežejo v vzorčnih naseljih, kjer se na enem mestu primerljivo predstavi konkurenca. V Avstriji je 8 večjih Musterhausparkov. Največji v Evropi je dunajski Blue Lagune, kjer 46 firm razstavlja 85 hiš! Na dunaju je še Oberlaa, s 26 hišami. Vzorčna naselja so še v Linzu (Haidpark), St. Poltnu, Innsbrucku (Musterhausgelande), Eugendorfu, Celovcu (FHZ) in Gradcu.
.
Musterhauspark Graz je zraven parkirišča Ikee, točno pod stebrom z velikim napisom Ikea. Formalno je to sicer v Avstriji, ampak Graz z Ikeo je v bistvu naš.
Seveda je to tipična dežela palčkov, s kičastimi hišicami, potkami, ribniki in skalnjaki, po avstrijsko hiperurejena. Mene take stvari precej odbijajo, ampak, pazi, tam sta tudi 2 dobri hiši! Torej se da!
.
Tale kesonček s 23 m2 neto je, evo, da si rečeš: opaaa! Sploh v kontekstu naselja.
.
Tudi ta družinska hiša precej izstopa in izgleda kot nekaj, v čemer bi se dalo živeti. Pripada ji lična mala depandansa, kesonček podoben prejšnjemu.
.

2 komentarja:

  1. v taistem parku kar nekaj zanimivih in precej humanih idej ponuja še ena hiša - to je tista, ki ima strop nad dnevnim prostorom steklen, da skozi steno vanj pada več svetlobe ... v njej sta lepi obe kopalnici, materiali za talne, stenske obloge in še nekaj detajlov, čeprav je hiša navzven precej klasično avstrijska ... je res?

    OdgovoriIzbriši
  2. Lej, ta park sva na hitro pregledala prejšnji mesec, ko sva šla popoldne v Ikeo pobrat 200EUR merverštojerja od lanske kuhne. Slaba ura je dovolj časa da nardiš en krog in rečeš: tole pa tole, pa to od znotraj pregledaš.
    Ne vem pa kaj se skriva v drugih hišah. Pa v bistvu me niti preveč ne zanima, če sem iskren.

    OdgovoriIzbriši