petek, 1. julij 2005

Opaaa! #7

Na Galjevici nastajajo 3 lepi stanovanjski bloki:
.

Naselje z 39 stanovanji je hvelevreden in, kakor izgleda zaenkrat, uspešen poskus inovacij v stanovanjski gradnji pri nas. Je nekaj med bloki in vrstnimi hišami. Promet je umaknjen v ulico, od koder je tudi dostop do garaž. Vsa stanovanja imajo atrij ali teraso. Problemom z zagotavljanjem zasebnosti pred pogledi v nasproti ležečih nizih se niso izognili. Primerljivega osončenja stanovanj v objektih z globokim prerezom niso zagotovili. Naselje vseeno precej izstopa iz povprečja.

Najprej pade v oči lesena fasada osrednjih volumnov.

Ampak ni lesena. Obložena je s pol cm debelimi umetnimi ploščami z okrasno tapeto. Nekaj o tem je v odgovoru pri prejšnjem prispevku.

Na levi: konstrukcijski detajl "lesene" fasade.

6 komentarjev:

  1. A so to te »Trespa« plošče? Če so to polepljene Eternit-plošče mene ne moti to, da je dekor »lesen« - mene moti, da to ne bo držalo 30 let! Na soncu je v 20 letih že marsikaj zbledelo! Nekaj drugega: s čim obložit fasado/izolacijo? Saj, eternitne plošče so odporne, ne gorijo in bi morale biti poceni.. (So Trespa plošče res po 50EUR/m*m?) Les? Kaj govori v prid leseni oblogi? Cena? Meni se zdi bolj primerena kovina! Bakrena streha drži 250 let... zakaj ne tudi fasada? Če se komu zdi baker predrag, bomo pa vzeli aluminij... Cena? 2 mm na kvadratni meter je 2000 ml. Cu: 9kg/l * 2.5EUR/kg = 45EUR. Al: 4kg/l * 1.5EUR/kg = 12EUR. Jaz bi bil takoj za neko manjšo varianto Guggenheim muzeja (Bibao).

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da niso Trespa (http://www.trespa.com/), ampak Eternit. Malo sem gledal in Eternit izdeluje tudi "Lamina external - wood style high pressure laminate cladding panels". To je izgleda trpežnejše od vlaknocementnih plošč, kar si predstavljam pod Eternit. Na strani: (http://www.eternit.co.uk/Cladding/Lamina/lamina.html) piše, da dajo 10 let garancije na barvo. Aja, poceni to ni.
    Tu je zanimiv primer Salonita (sedaj Esal) Anhovo: valovite vlaknocementne plošče so pod 2 jurja m2, ravne pa nad 10, čeprav iz istega materiala. Esal sme pod svojo znamko prodajati le valovitko, ravne fasadne plošče pa tržijo pod imenom svojega švicarskega solastnika Eternit AG, SWISSPEARL®, 5x dražje. Cenik Esala: (http://www.esal.si/html/slo/cenik.html).
    Vse te plošče so seveda manj problematične, obstojnejše in lahko tudi cenejše od npr kvalitetnega sibirskega macesna, kakršnega kupuje Riko, ampak v lesu je neka romantika. Primerjaj sam telovadnico in te bloke.

    Domišljeni fasadni sistemi so ponavadi tako dragi, da so sprejemljivi samo za ambiciozne javne zgradbe. Cena kovin na borzi s tem praktično nima zveze. Še primer: tovarniško okisan, pozelenel baker (Unionska dvorana, Ford center na Šmartinski) je 3x dražji od bleščečega novega, čeprav isto tehta.

    Drugače je z Bilbaom - Gehry do konca ni imel pametnega materiala za oblogo, dokler se ni zvedelo, da bi se Rusi radi znebili nekaj ton neznosno dragega titana (iz opuščenega vesoljskega al vojaškega programa) praktično zastonj. Vseeno je tisti muzej stal čez 100M$. Titan je v posebni ligi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Če lahko še nekaj malega o bakru: izgleda da je proizvajalec tega pozelenelega barkra samo eden: kme.com. Variante: TECU®-Classic, Oxid, Patina, Zinn, Brass, Bronze. Dimenzije: 2000*1000*0,7mm! Cene??? Nek obrtnik prodaja posamezne kose te velikosti po 60EUR (10.8kg). Tale »copper monolith« (http://www.tecu.com/services/news/se_ne_index.php?anzeige=380) ... si bo na Oktoberfestu mogoče kdo lahko tudi od znotraj ogledal :) In: baker pozeleni sam po sebi, zakaj torej komplizirat? Skratka: jaz sem za lepo bakreno kocko!

    OdgovoriIzbriši
  4. Fasadni sistemi cjelovito znanje i razumijevanje učinkovite metode, strategije i opreme koja će se koristiti za pravilnu održavanje fasada viših struktura ...
    Hvala za dijeljenje ...!

    OdgovoriIzbriši
  5. At Facade Systems our philosophy is to provide our customers with the broadest range of render products from a single source in the Irish market, combined with the commitment to provide a first class quality service and technical support at a local level.
    http://www.gradimo.hr/fasadni-sistemi

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdravljeni, iščete posojilo z nizkimi obrestmi, ki ga potrebujete za posojilo, da bi začeli svoje podjetje, ste videli pravo podjetje z našim podjetjem, s katerim lahko brezplačno dobite posojilo, nam prijazno nam pošljete na {loanforallservice @ gmail. com} ali whatsapp nam na + 1 443 281 3404

    OdgovoriIzbriši