sobota, 28. maj 2011

Blagodati ustekleničene vode

Tole popularno znanstveno analizo 'homeopatske urgence' je pred par dnevi nekdo opremil s slovenskimi podnapisi, pa jo objavljam. Svar je še kako aktualna - saj v naših lekarnah že dober mesec, poleg zdravil, menda prodajajo tudi flaširano vodo, drago kot žafran, oziroma, kot se tistemu učeno reče, "homeopatska zdravila".

.
Homeopatija je seveda nateg. Pa vendar - stvar ni tako preprosta.
.
Placebo efekt je nekaj dejanskega! Človeško bitje je narejeno na tako hecen način, da se že na iluzijo zdravila odzove tako očitno, da se da psihofiziološki učinek placeba celo izmeriti. Jasno pa je, da stvar deluje predvsem pri zadevah, ki imajo opraviti z možgani (hormonska regulacija, krvni pritisk, percepcija bolečine) - pri banalnem kostolomu je pa menda manj uporabna. Naj elaboriram:
Ne, zdravljenje kostoloma in raztrganin zaradi trka z modrim Mondeom - z do absurda razredčeno vodno raztopino modrega Mondea - po vsej verjetnosti ne bo uspešno.
.
Ali šarlatanske zvarke homeopatov uvrstimo v kategorijo "pravi placebo" ali v "psevdoplacebo", niti ni toliko bistveno. Zato pa je resnično zanimivo, da placebo efekt obstaja celo v primeru, ko pacienti vejo, da gre za placebo! In tu lahko končno iščemo neki razumen razlog za to, da je dovoljeno homeopatsko ustekleničeno vodo prodajati v naših lekarnah.
Če že, homeopatsko "zdravilo" deluje takole:
Zavedam se, da gre za navadno vodo, ampak kljub temu jo bom v lekarni preplačal in konzumiral, saj lahko pričakujem nekakšno olajšanje kljub temu, da vem, da je vse skupaj navaden šarlatanski bulšit.
.
Ko smo takole končno upravičili obstoj "homeopatskih zdravil", pa človeku ne preostane drugega, kot da se vpraša:
A ne bi mogel istega doseči s Cedevito?
.
Lahko noč. 




8 komentarjev:

  1. ha ha ha ha

    Tudi sam sem podobnega mnenja kot avtor tega bloga.

    OdgovoriIzbriši
  2. je pojedlo moj prejsnji komentar?
    anyway - homeopatska zdravila delujejo tudi na zivalih. a one tudi poznajo placebo efekt? ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. S cedevito vsekakor ne, ker vsebuje aspartam, za katerega se ve, da ne učinkuje najbolj blagodejno v večjih količinah

    OdgovoriIzbriši
  4. Fascinira me, da na šarlatanstvo sploh ne pada le neuki plebs. Sam imam kar nekaj dokaj izobraženih znancev, ki so mi prepričano nakladali o bioenergiji, homeopatiji, bajalicah, karkoli. Potem sem bil navadno v dilemi, ali naj trpim in sranje poslušam ali pa naj jo / ga užalim in rečem ne ga srat. Verjetno je tako kot s kulinariko, politiko ali vero: o okusih se ne razpravlja.

    OdgovoriIzbriši
  5. Med vsemi ,,hokus pokus,, oblikami zdravljenja je ravno homeopatija najmanj čarovniška. Kot je avtorju bloga najbž znano mora homeopatski zdravilec prvo končati medicinsko fakulteto, preden se posveti mešanju zvarkov. Vsekakor se strinjam, da homeopatioja ni za vsako bolezen/poškodbo....Vem pa, da so zelo dobri morda celo boljši na področju odpravljanja alergij.
    Petra

    OdgovoriIzbriši
  6. Najbolj zanimivo pa je, da homeopatski pristop velikokrat pomaga tistim, ki jim uradna medicina ne zmore in ne zna pomagati :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mogoče pa bi si ljudje morali kupit eno flašo te vode, nato pa bi dolivali vodo iz pipe.. Efekt pa bi ostal ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Sem opazila, da veliko bereš pa sem si dovolila in ti predlagam eno fajn knjigo:
    B. GOLDACRE; Slaba znanost

    Odličen prikaz današnjih obsesij z alternativnim zdravljenjem izpod peresa zdravnika, ki svoje življenje posveča miniranju puhlic s katerimi je okužen ves zahodni svet. Minira jih na njihovem teritoriju s čisto znanostjo in zdravo pametjo....napisana je precej poljudno in tako tudi zabavno ...ni hudič, da se boš ob branju tudi narežal.

    lp, Petra

    OdgovoriIzbriši