četrtek, 24. december 2009

Trnova krona

Tole nima posebne zveze s Kristusom, niti s tisto lončnico, popularno pred Božičem. Ima pa, če se vama že žival sama po sebi ne zdi vredna pozornosti, morda določeno zvezo s Kopenhagnom.
.
Trnova krona (Acanthaster planci) je lepa žival. Jaz sem tole videl in fotografiral letos spomladi v Rdečem morju (na zalogi imam še juhuhu živali).
No, ima pa tudi vsaj 2 manj popularni lastnosti:
- strupena je - posuta je z bodicami, polnimi zoprnega živčnega strupa, zato je ni ravno priporočljivo pestovati.
- prehranjuje se s koralnimi polipi.
.
Možno je, da je to, da se te morske zvezde vsake toliko časa neznosno namnožijo in opustošijo celotne koralne grebene, nekaj povsem običajnega. Le da za to ne vemo, ker je potapljanje popularno šele nekaj desetletij.
Možno je pa tudi, da so masakri, ki jih nad grebeni, na čelu z Great Barrier Reefom, zadnje čase uprizarjajo trnove krone - simptom globalnega segrevanja.
.
No, z golimi rokami se jih nima smisla lotevati.
Klati jih z nožem tudi ne - saj se je vrag sposoben obnoviti iz vsakega kosca in bi jih s tem le še bolj namnožili.
Z bojnimi strupi je tudi problematično, ker bi znali škoditi istim koralnim grebenom, ki jih želimo zaščititi.
.
Biologi v prvih vrstah ekološke fronte zato prisegajo na injekcije. Fizično je treba v trnovo krono vbrizgati natrijev hodrogensulfat, da potem brez škode crkne. Se pa to, no, zdi nekako sizifovsko početje, kaj jaz vem...
No, v liter morja stresemo 14 dkg natrijevega hidrogensulfata in premešamo. S to količino se da potem ubiti 40 morskih zvezd. Norma na potapljača pa je, da jih potamani 120 na uro.
.
Zdaj torej vsi vemo, kako nevarna je ta golazen.
Vesel Božič!

Ni komentarjev:

Objavite komentar