nedelja, 10. maj 2009

Revizionistična farsa

Vidim zadnjič v Mladini, včeraj pa je zgodovinar Godeša iz INZ objavil v zvezi s tem tudi pismo bralcev v Sobotni - da se je tisto, kar je 8 mandeljcev iz Društva prijateljev Sovjetske zveze 26.aprila 41 v Vidmarjevi vili ustanovilo v času pakta med Hitlerjem in Stalinom, že od začetka imenovalo Osvobodilna fronta slovenskega naroda, ne pa Protiimperialistična fronta. Ker sem v zvezi z lažnivim kultom okoli praznovanja našega "upora" tu objavil že par prispevkov, se seveda čutim dolžnega oznaniti, da sem to opazil. Opazil sem seveda tudi, da sporne priložnostne ustanovne listine s tistega sestanka - ne postavlja pod vprašaj.
.
No, Repe sedaj seveda navdušeno takole maha z Godešovim odkritjem: "izraz Protiimperialistična fronta sta v nekaterih kasnejših poročilih iz partijskih razlogov uporabljala Edvard Kardelj in Boris Kidrič" in se prepušča revizionističnemu zanosu.
Naj pa tule omenjeno novo odkritje vendarle spravim v razumen kontekst. Zaradi neslutenega razvoja zgodovinske znanosti je to nujno, preden se bo odkrilo še, da pokola v Katynskem gozdu ni zakrivila prijateljska SZ, da se je Dolomitska izjava v resnici imenovala Sporazum o izdelovanju sladoleda, da leta 43 sredi Bosne naši vrli komunisti Slovenije niso vnaprej priključili socialistični Jugi, pač pa da se je tisto, čemur zlonamerno rečejo "AVNOJ", v resnici imenovalo "Zborovanje o samostojni Sloveniji"; povojne poboje so itak zakrivili Marsovci, predvsem pa se je o njih vseskozi vse vedelo in demokratično razpravljalo itd. Torej:
.
"Slavna zgodovina NOB" je že davno napisana v sebi zaključena celota. Napisali so jo akterji sami, povsem prostih rok. Jo natisnili, vezali, razmnožili in jo vcepljali v glave celim generacijam, desetletja dolgo. Če sta Edvard Kardelj in Boris Kidrič v "Slavno zgodovino NOB" zapisala, da je bila 26.4.1941 v Vidmarjevi vili ustanovljena Protiimperialistična fronta, nimamo nobenega razloga, da bi to postavljali pod vprašaj.
"Slavna zgodovina NOB" namreč nikakor ni naštevek nekakšnih suhoparnih faktov. "Slavna zgodovina NOB" je cvetober skrbno izbranih, po potrebi potenciranih, napihnjenih, včasih pa celo izmišljenih "dejstev", ki so jo v celoto sestavili ravno akterji in interpreti, pa naj se Repe še tako repenči, tipa Edvard Kardelj in Boris Kidrič. "Slavna zgodovina NOB" je zgodovinsko dejstvo sama po sebi.
Godešovo odkritje na "Slavno zgodovino NOB" torej ne more vplivati, pa čeprav bi si moderni revizionisti in falsifikatorji "Slavne zgododvine NOB" zaradi aktualnih političnih potreb nominalne levice to še kako želeli.
Vpliva lahko kvečjemu na zgodovino "Slavne zgodovine NOB".
.
Lahko noč. :))

8 komentarjev:

  1. Plus ça change, moins ça change... Kdaj si bomo Slovenci končno sneli rdeče plašnice? Še E. Johnson Debeljak je naš morbidus slovenius nepojmljiv.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kakšne plašnice? Dejstvo je pač, da je del Slovencev paktiral z nacisti in fašisti, medtem ko so drugi z orožjem udarili proti okupatorju.

    Seveda se je kvizlingom po koncu vojne malce zaletelo, ko je zmagovita stran uvedla socializem. Konec koncev je kler pod kraljevino jako gnevno bentil proti komunizmu, policajminister in duhoven Korošec pa jih je metal v robije širom Juge.

    Se pa najdejo sedaj kljukci, ki objokujejo silno zločinskost revolucije. Naj se komunisti bijejo za svobodo naroda, po dobljeni vojni pa lepo inštalirat monarha, pa komuniste nazaj v keho, ane ...

    9. maja smo nekateri lepo praznovali.

    OdgovoriIzbriši
  3. Marko, pozabil si na dejstvo, da so se poleg komunistov uprli tudi drugi. Veliko dobronamernih partizanov je bilo zlorabljenih, saj so se v OF vključili z željo po uporu proti okupatorju (kar je pozitivno), niso pa vedeli, da bodo komunisti

    a) kar takoj, v letu 1941 pričeli z revolucijo - pobijanjem razrednih sovražnikov in politične konkurence,

    b) razglasili upor izven OF za izdajo,

    c) ukinili pluralizem znotraj OF (Dolomitska izjava),

    d) po vojni ukinili pluralizem, večstrankarski sistem in svobodne volitve.

    Upor proti okupatorju je občudovanja vredno dejanje, njegova zloraba, kot opisano zgoraj, pa ni.

    OdgovoriIzbriši
  4. da ne bomo skrenili:
    1. - "Slavna zgodovina NOB" je sveta!
    2. - če sta Kardelj in Kidrič zapisala "protiimperialistična", potem je "protiimperialistična"!
    3. - odločno nasprotujem vsakemu levičarskemu revizionizmu "Slavne zgodovine NOB"!

    :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Ravnokar poslušam o Ilirskih provincah in se sprašujem, če so bili Francozi okupatorji ali ne in ali je bila pri tem kolaboracija z izdajo ali ne.

    OdgovoriIzbriši
  6. "ilirizem" ni povezan samo s Francozi, ampak tudi s Hrvati. neko gibanje je nekoč obstajalo, nekakšnih "Ilirov", ki so zagovarjali tezo, da smo Slovenci pravzaprav čisto navadni "alpski Hrvati" - menda je bil njihov lobist celo slavni Ivan Tavčar, ki ima, btw, rojstni dan takrat kot jaz :))
    .

    naj kar na tem mestu svojima bralcema razširim obzorji še s tistim segmentom "Slavne zgodovine NOB", ki govori o slavnem koncu Osvobodilne fronte - ki je vsekakor mnogo slavnejši od neslavnega spočetja:

    ob deseti obletnici ustanovitve, med 26. in 28. aprilom 1951, je v Ljubljani potekal "Tretji kongres OF". namenjen je bil krepitvi samoupravljanja in razvoju socialistične demokracije. V tem času je imela OF že 676 500 članov (70% vseh volilnih upravičencev)!

    dve leti kasneje, aprila 1953, pa se je OF preimenovala kar v SOCIALISTIČNO ZVEZO DELOVNEGA LJUDSTVA in se s tem samoukinila.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hehe, če se dejstva ne skladajo z belo teorijo, potem toliko slabše za dejstva, ane?

    OdgovoriIzbriši
  8. eee - nisi dobro prebral.
    si morda funkcionalno nepismen? ;)

    OdgovoriIzbriši