sreda, 1. april 2009

TITO, Voščenka & Co.

Slišim da je mestni svetnik z Jankovićeve liste, mladostni gospod Voščenka, za sejo mestnega sveta našega glavnega mesta, sklicano natančno 20. aprila, v čast obeležitvi rojstnega dne Adolfa Hitlerja, vložil izjemno protirecesijsko pobudo, ki nas bo v eni potezi zavihtela na sam vrh globalnih protikriznih prizadevanj.
Gospod Voščenka predlaga (za njim stoji kar 70% javnega mnenja, so nam dali vedeti), da bi neko ljubljansko cesto poimenovali po TITO-Yu.
.
TITO, Partija, Omladina, Armija!
.
Nobeno naključje ni, da je Voščenka svojo pobudo vložil ravno v času, ko so odkrili Barbara rov - in ko je predsednik organizacije "Zveza borcev za vrednote NOB" vso krivdo za sistematične množične povojne poboje zvalil točno na osebo TITO.
TITO je "pomembna zgodovinska osebnost", nenadoma še glasneje svarijo redbukofci, Madi forum in podobni mladostni uporniki, se pravi pravičniki. Ampak največ zaslug ima Voščenka - njegova pobuda ima mnogo več efekta, kot bi ga imelo celo 30 akcij kotaljenja kamenja po slavnem hribu Sabotin!
Če so Haiderju, ko je bil še živ, po celem svetu očitali, da se ne spodobi selektivno hvaliti Hitlerjeve zaposlovalne politike, ne da bi omenili holokavst, je Slovenija vsemu svetu pogumno odprla oči - postavili smo se takorekoč na čelo globalnega boja proti recesiji.
Da je prejšnji teden natanko enako kot Haider na slovenski televiziji storil Jelinčič, je le majcen korak. Jelinčič nam je za zgled priporočal samo Hitlerjevo zaposlovalno politiko, Voščenka pa nam za zgled ponuja celovito osebo TITO - "pomembno zgodovinsko osebnost". Neposredno po tem, ko je Stanovnik odgovornost za največje zločine v zgodovini te dežele - pripisal tej isti "pomembni zgodovinski osebnosti".
.
Druže TITO mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!
.
Cesta, za katero cenjeni svetnik Voščenka predlaga izjemno genialno poimenovanje, vodi mimo mestnega pokopališča. Ne le simbolično - kar najbolj konkretno bo tako garantirana zaveza iz zgoraj omenjene junaške pesmi. Kdor bo skrenil, bo namreč z veliko verjetnostjo pristal točno na Žalah.
Ker pa je mestno pokopališče le na eni strani ceste, cenjenemu mestnemu svetu predlagam v razmislek dopolnitev:
- Mestno pokopališče razširiti še na drugo stran bodoče TITO-ve ceste in razmisliti tudi o povečanju po vsej dolžini, da bi tako prav vsaka skrenitev "s TITO-vog puta" dejansko pomenila pristanek na Žalah.
- Namesto klasične pokopališke parcelacije razmisliti o novosti - ob TITO-vi cesti bi izkopali nekaj globokih fojb in tu pa tam kak rudniški jašek. Izkopani gramoz bi shranili v neposredni bližini, da bi na vsakih nekaj 1000 "pokopov" le z nekaj dodatnega betona lahko enostavno izvedli stometrski čep. Tovrstno storitev bi uprava Žal lahko oglaševala kot "pogreb v skladu z vrednotami NOB", reklamirati pa bi veljalo tudi veliko verjetnost mumifikacije, kar bi morebitnim svojcem pri forenzični identifikaciji 64 let kasneje nudilo veliko veselja.
Takoimenovani "fojbni pogreb" bi bil malo cenejši, bil pa bi tudi mnogo bolj ekološki, saj bi fojbe, ko bi se napolnile s trupli, zasuli s kosovnim odpadom in tudi navadnimi smetmi. Tako bi mestna uprava razbremenila mestna smetišča, občanom pa ponudila cenejši in še takoimenovan "ekološki pogreb v skladu z vrednotami NOB".
Oba nova tipa pogreba bi bila zelo ugodna, saj bi svojci privarčevali tako pri verskem obredju, kot pri glasbeni spremljavi, osmrtnicah in predvsem pri dragih nagrobnikih, kakor tudi pri vsakoletnem vzdrževanju. Edini strošek, samoplačniška forenzična analiza, bi bil prepuščen morebitnim vnukom čez več desetletij - tem redkim pa bi morebitni prekop financirala država, iz postavke "socialni transferji".
.
Arbeit Macht Frei!
.
Ker so se ljubljanski mestni svetniki odločili izjemno elegantno počastiti kar 2 pomembni zgodovinski osebnosti hkrati (na Hitlerjev rojstni dan bodo razpravljali o TITO-vi cesti), so vso državo opozorili na žlahtno podobnost med Hitlerjevimi nacističnimi taborišči in TITO-vimi "vrednotami NOB".
Za prvotno ureditev in za kasnejše vzdrževanje velja, v skladu z večnim geslom "revolucija še traja", aktivirati čimveč delavcev. Na rokav naj jim dajo rumen trak z rdečim napisom "Protirecesijski borec", tistim prav prvim pa celo "Protirecesijski spomeničar", in delo organizirajo tako, da bosta skupini "Prisilni delavci iz Centra za odstranjevanje tujcev" in "Brigadirji - šolarji Slovenske šolske delovne brigade" ustvarjali produktivno medsebojno konkurenco.
.
Tudi motivacija je pomembna - poleg "notranje" motivacije znotraj vsake skupine (tepež, lakota in sleep-deprivation pri prvi, in rdeča zvezda, rutica, borbena pesem, enolončnica in superge Startas pri drugi) - je bistvena "zunanja", planska motivacija. Plan mora biti ambiciozen - le tako se bodo pokazali najboljši junaki udarniki, takšni kot nekoč slavni Alija Sirotanović. Že plan prve petletke naj vsebuje cilje kot so izgraditev "Slovenskega svetilnika" in izvedba projekta "TITO-va cesta - cesta heroj".
"Slovenski svetilnik" bi zgradili po načrtih za nesojeni stometrski kontrolni stolp, povečanih za faktor 3, končan pa bi služil kot opazovalnica ovaduhov v službi ljudske oblasti.
"TITO-va cesta - cesta heroj" pa bi bil projekt, s katerim bi se mesto poklonilo času nacifašistične okupacije. Območje širine 500m vzdolž celotne TITO-ve bi obdali z gosto bodečo žico, elektrificirano ograjo in minskim poljem. Na strateških točkah bi postavili podobne bunkerje kot je tisti na parkirišču pred visokimi stolpnicami BS3, poleg "Slovenskega svetilnika" pa bi območje označili tudi z vsemi tistimi stolpi z rdečimi zvezdami, ki jih je nekoč izjemno oblikoval sedanji podžupan Koželj, nato pa zverinsko požagal tisti neandertalec Lesar ali kako se že piše. Če ob "Poti spominov in tovarištva", ki so si jo protidržavni elementi žal že zdavnaj uzurpirali izključno kot nekakšno trim stezo, itak nikoli niso dovolj prišli do izraza, bi ti prekrasni stebri z rdečimi zvezdami na območju "ceste heroja" žareli kot Svetla Prihodnost.
.
V naslednjih petletkah pa bi spodobno uredili tudi območje neposredno ob TITO-vi cesti. Plahemu, slovenčkarskemu, zapečkarskemu eklekticizmu Mušičeve ograje Novih Žal - bi parirali z junaškim, vehementnim eklekticizmom v slogu Alberta Speera, oziroma, pač bolj slovensko - Jožeta Plečnika. Glede na to, da so njegove slavne Tržnice zgradili v "mestu - heroju", obdanem z bodečo žico, v času nacifašistične okupacije, bi bilo edino smotrno celotno TITO-vo cesto obdati z zgradbami v slogi Plečnikovih Tržnic. Če cenjenemu županu še vedno ni uspelo spod Tržnic izvrtati tistega bogega parkirišča - bi Nove Tržnice Koželj spodkopal že med samo gradnjo! Tako bi nova oblast znotraj območja "TITO-va cesta - cesta heroj" zgradila mnogo boljše Plečnikove Tržnice, kot jih je nacifašistični okupator zraven Tromostovja!
.
Že v prvi petletki pa bi, poleg silne udarniške gradnje, delo v skladu z "vrednotami NOB" združevale tudi številne trojke. Na sami TITO-vi cesti bi trojke izvajale sabotaže, povsod bi mrgolelo "ovaduških trojk", ki bi delovale inkognito, vsakovrstne "kršitelje reda" pa bi takoj za cesto sprejele trojke z že pripravljenimi "partizanskimi osmicami" iz drata, s katerimi bi "kršiteljem reda" nemudoma za hrbtom zadrgnili roke in jih takoj peljali v novoizkopani rudnik ali pred fojbo, kjer bi jim "eksekucijske trojke" strokovno ustrelile v tilnik, ali pa bi jim s krampom raztreščile glavo, nakar bi stvar prevzele "trojke za delo z apnom".
.
Vse trojke bi delale na normo in udarniško, se pravi zastonj. Udarniško, se pravi zastonj, bi delala tudi "kazenski bataljon" in "Šolska udarniška brigada šolarjev". Že samo to delo je mnogo bolj protirecesijsko kot buržuazni koncept "javnih del", kjer nebodijihtreba brezposelni od države pričakujejo mezde.
Še bolj protirecesijsko pa bi bilo učinkovito pospravljanje svakojakih lenuhov, brezdelnežev, tajkunov, kulakov, klerikalcev, tujcev in domačinov ter podobnih sovražnih elementov. S takimi izdajalci slovenskega naroda je treba čim hitreje polniti rudniške jaške in fojbe, da ne bi s svojo požrešnostjo še naprej kot zajedalci zajedali ekonomske substance naroda, posebej zdaj v recesiji.
.
Za domovino - s TITO-m naprej!
.
Ne smemo pa pozabiti tudi na narodnobuditeljski moment. Po TITO-vi cesti bi vsak dan prirejali navdihujoče motivacijske parade, saj narod od silnega zanosa in sreče hitro pozabi na recesijo, se pravi lakoto.
V prvi vrsti bi šel cvet redbukovcev, ki bi v slogu s hriba Sabotin zagnano valil kamenje v napis NAŠ TITO. Potem bi marširali TITO-vi pionirčki s titovkami z rdečimi zvezdami, v rokah pa bi nosili vsak svojo čudovito knjigo najlepših verzov, Rdeči atom. Na ves glas pa bi peli iz arzenala srbohrvaških hvalnic tej pomembni zgodovinski osebnosti, ki ji je ime TITO.
Na sredi parade bi peljal voz, na katerem bi bili tovariši Voščenka (na čast datumu zgodovinske seje Mestnega sveta preoblečen v Hitlerja), pa Janković in duhoviteža "Belouška" in Gojc, vsi preoblečeni v Jovanko Broz.
Za njimi pa bi šel Narod, se pravi tistih 70%, ki so tako zelo navdušeni nad poimenovanjem ceste v TITO-vo. Narod pa bi nosil partizansken praporje in TITO-ve slike.
Zadaj pa bi šli odposlanci številnih prijateljskih narodov, ki bi ponosno nosili slike številnih pomembnih zgodovinskih osebnosti, od Stalina in Hitlerja, preko Velikega Vodje in Ljubljenega Vodje, ..., pa vse do Ćaušeskuja.
Visoko na "Slovenskem svetilniku" bi "history in the making" budno spremljala Spomenka in slavni zgodovinar Repete - situacijo bi jima simultano interpretiral predsednik organizacije "Zveza borcev za vrednote NOB", onadva pa bi si neumorno beležila v beležnici. Vmes po celi paradi pa bi budno delovale "ovaduške trojke", neprenehoma požrtvovalno trudeč se izpolniti (in celo preseči!) normo.
.
x?*#$%@/x&!!?*
.
Dejstva žal držijo, sproščeno prvoaprilski je le duh zapisa.
Lahko noč.

28 komentarjev:

  1. V primeru Titove ceste, ki bi bila speljana tik ob Žalah, bi se peripetije s Sabotina in Golca prenesle v Ljubljano in se potencirale. Sam v tako visoko javnomnenjsko podporo ne verjamem. Če bi se to poimenovanje vendarle zgodilo, pa se ob tej cesti utegnejo dogajati resnične sabotaže.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ah, če že ima Janez Pavel II. svoje trge in ceste, zakaj jih ne bi imel še Tito. Prvi je odgovoren za smrt milijonov, ko je obsojal kondom kot hudičevo iznajdbo. Ampak drugače je bil pa dober človek, Argentinci so se mu radi hodili v Vatikan klanjat.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odgovoren je vsak zase in za svoje ravnanje. Težko primerjaš to, da mi nekdo PRIPOROČI, da naj ne uporabljam kondoma, s tem, da mi s KRAMPOM RAZBIJE GLAVO. Si v primerjavi "skrenil s puta".

    Velika večina katolikov takšnih in podobnih priporočil itak ne upošteva (očitno niso takšne ovce, kot si misliš), temveč izkorišča pravico do presoje po lastni vesti, kar tudi Cerkev priznava za ultimativni kriterij osebnega odločanja.

    OdgovoriIzbriši
  4. Aja, pa še to, papežov nasvet je bil ne uporabljat kondoma in ne seksat izven zakona.

    Zdej mi pa razloži, kako lahko takšen poziv nosi odgovornost za smrt. Zakaj naj bi nekdo, ki ne upošteva enega dela (seksa izven zakona), bil tako bogaboječ, da bi upošteval samo tisti prvi del?

    Logika ti očitno ni jača strana.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tito ni nobenemu s krampom razbil glave.

    "Zakaj naj bi nekdo, ki ne upošteva enega dela (seksa izven zakona), bil tako bogaboječ, da bi upošteval samo tisti prvi del?"

    In zakaj ne? Tvoj seks mora biti žalostno logičen.

    OdgovoriIzbriši
  6. Marko, nehaj pisati take laži in neumnosti o papežu Janezu Pavlu II.

    S takim butastim pisanjem me spominjaš na Mujota, ki je rekel, da se je za vedno zaščitil pred AIDS-em. Vedno nosi kondom. Sname ga le, ko lula in ko seksa.

    OdgovoriIzbriši
  7. Marko, Tito je ukazal povojne poboje. Zato je zločinec.

    Lahko ti pa povem dejstva, ki te bodo šokirala.

    Dobrodelne organizacije potalajo ogromno kondomov tam v Afriki, pa ni videti rezultatov.

    Uganda je bila prva država, ki je začela med ljudmi promovirati sistem ABC (angleška kratica), torej najprej vzdržnost, potem zvestoba in šele na koncu kondomi - kar je Katoliška Cerkev podprla. In je do sedaj edina država, kjer so uspeli zmanjšati število okuženih z aidsem.

    Zdaj so ji začele slediti tudi nekatere druge države.

    OdgovoriIzbriši
  8. "In zakaj ne? Tvoj seks mora biti žalostno logičen."

    Tvoja najbolj priljubljena seksualna praksa pa mora biti posiljevanje logike.

    OdgovoriIzbriši
  9. vidim da se moram vmešati - tu gre za resno problematiko, jasno definirano, vas je pa zaneslo nekam med seks in Cerkev.

    torej, osnovna dejstva so:
    1. - stranka ZARES ogorčeno nasprotuje "umiku Tita v muzeje", z modro razlago v smislu, citiram:
    "da gre pri tem predlogu zgolj za nabiranje političnih točk in izrazito politikantstvo v popolnoma neprimernem trenutku"
    2. - Voščenkin genialni predlog
    3. - mestni svet ga bo obravnaval na Hitlerjev rojstni dan

    jaz bi, skratka, sugeriral nadaljno razpravo v tem smislu:
    če ima gospod Voščenka danes kakih 130 let (ugibam), je v obdobju totalitarnega komunističnega režima od komunistične revolucije 1945 do osvoboditve tam leta 1991 - zapravil svoja najboljša leta (od 66. do 112. leta).
    lahko bi se denimo pokesal in se opravičil, zakaj je bil ves tisti čas, v svojih najboljših letih, taka rit, da ni uspel organizirati ene samcate vstaje proti diktatorskemu režimu, v katerem ženske sploh niso imele volilne pravice.
    namesto tega pa je sprejel odločitev, da bo danes predlagal, naj v glavnem mestu svobodne države poimenujejo nedolžno ulico po notoričnem zločincu, češ da je "pomembna zgodovinska osebnost" - samo da bi s tem prozornim trikom opral lastno nedejavnost.

    tu je, skratka, srž. to komentirajte.

    OdgovoriIzbriši
  10. Po moje nas niti ni zaneslo. Gospodična Logika namreč, je nežno bitje, fina in delikatna stvarca. Lahko jo imaš rad, jo neguješ in uživaš v njeni družbi.

    Lahko pa jo kot Fritzl zakleneš v klet, jo držiš večji del dneva izven svojega življenja, potem pa jo vsako noč brezobzirno posiljuješ.

    Če delaš slednje, potem lahko prideš tudi do naslednjih zaključkov:
    - da je bil Tito plemenit človek, ker je bilo toliko kraljev na njegovem pogrebu
    - da smo v socializmu živeli bolje, ker je bilo laže priti do stanovanja
    - da smo živeli tako po zahodno, da smo bili, vsaj za Ruse, že skoraj Amerika
    - da je v WWII na slovenski zemlji potekala epska, pravljična bitka, med črnim in belim, med dobrim in zlim, med nesebičnimi osvoboditelji in mračnimi izdajalci
    - da pravo (nedotakljivost civilistov, domneva nedolžnosti za žrtve, preganjanje nezastarljivih zločinov za rablje) ne velja nujno, če gre za tako očitno izdajo - saj bi oni isto naredili.

    Vse to se ti lahko zgodi, če zlorabljaš Logiko.

    OdgovoriIzbriši
  11. Saj se z eno dodatno Titovo ulico ne bo kaj dosti spremenilo. Vodilnim tovarišem posvečene kraje, ceste, ulice in trge še vedno imamo v Kidričevem, Kopru, Kranju, Kočevju, itd, itd. Da ne govorimo o številnih spomenikih posvečenih vodilni tovarišem posebej in revoluciji na splošno. Bi kar verjel tistemu o 70 odstotkih. Večina mojih znancev, čisto spodobnih ljudi in tudi precej izobraženih, meni da mogoče levica ni čisto brez napak, ja ampak JJ je pa fašist, SDS so skoraj kvizlingi, NSi so nagnusni klerikalci, SLS klovni, medtem ko je žlahtna desnica itak prostovoljno odmrla z Dolomitsko izjavo. Da je demokracija sicer OK, ampak, jasno, z našimi na oblasti.

    Skratka, družba je tako rekoč prestreljena z balkanskim levičarstvom. Primerov je nešteto: Zveza borcev, ki je bila pod komunizmom pomemben del mašinerije totalitarnega sistema in jo še danes obvladujejo zdrave sile. Na primer Naš Tito na Sabotinu, ki žali inteligenco mnogih na tej strani meje, onstran meje pa nas vse izpostavlja posmehu kot vernike nekega bizarnega kulta osebnosti. Na primer fenomen Žižek s svojo fascinacijo nad totalitarizmom in državnim terorjem (bi bilo zabavno brati žižkovsko analizo žižkovstva samega). Nenavsezadnje specifika slovenskega levičarstva, ki se je iz salonskega zanimanja predvojnih intelektualcev prelevilo v brutalen pa vendar avtohton teror, ki je svoje nasprotnike pobil, ostalo javnost pa zmanipuliral do te mere, da ji še danes ni jasno, kaj jo je pravzaprav doletelo.

    Mimogrede, salonskih levičarjev danes spet mrgoli, medtem ko se na obzorju zarisuje globalna kriza in se vojna ne zdi več nemogoča. Se zgodovina ponavlja?

    OdgovoriIzbriši
  12. Komentarju ob 23:14 sem pozabil dodati podpis.
    LP, Andrej

    OdgovoriIzbriši
  13. Dejstvo, da je bilo na Titovem pogrebu veliko tujih državnikov, se da razlagati na več načinov.

    Lahko, da so se prišli prepričat, da je res pokojni.

    OdgovoriIzbriši
  14. Dežurni belogardisti so že udarili :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Pisala sem na Društvo slovenskihm pisateljev in jih vprašala, če se nameravajo odzvati s kakšno izjavo v zvezi s pošastnimi povojnimi zločini.
    Odgovoril je predsednik društva: pisatelji obsojajo vsakršno nasilje, tudi nasilje nad resnico. Na dnevnopolitično dogajanje se ne odzivajo.

    Pisala sem tudi na Slovensko akademijo znanosti in umetnosti. Odgovorili so, da pripravljajo izjavo.
    Nekam dolgo jo že pripravljajo, da se ni kaj zapletlo?

    Cita

    OdgovoriIzbriši
  16. v najlepših letih voščenka ni bil nikoli trezen tako, da je itak vse zamudu.skurjene možganske celice mu kot vidite še vedno meglijo um.

    itak take nebuloze se lahko spomni samo velikosrbski vožd in njegov slo hlapec.

    OdgovoriIzbriši
  17. Ah, dajte se no mal sprostit, ljudje. A morate bit tolk zagrenjeni, brskat in kopat, jokat in stokat... Kar je blo, je blo no... Dejte mal živet, dejte se mal radi met, dejte bit mal pozitivni no... Pa kaj, če ste potomci belčkov, so se pač zaje..., da so Dolfiju rit lizali... Tko je blo, pa so spušili zarad tega... Vsak pameten je to lohk vedel, da bo tko to, da zlo ne zmaga... Vi pa še vedno vidite samo zlo, Tito z njegovimi je naredu to, da vi, s svojimi scrkljanimi ritkami zdej lahko serjete po njem, tako udobno, iz svojega naslanjača in si greste pol sendviček nardit, k ste utrujeni od tega, k ste tako par krepkih povedali o tem zločincu i teroristu... Pozabte... Probite naprej živet, vsaj vi mal bolj častno kot vaši predniki. Btw., v zgodbici manjkajo kolaboracionisti, Peter. Samo s kom delajo v tem primeru, v tej zgodbici, s Titom? Če je on v tem primeru terorist in diktator, pol bo že tako res... Svetujem, da gre gospod od zgori pogledat v Fritzlovo klet, k so mu očitno take temačni, izrojeni hodniki uma blizu in jih pozna. Pomlad je uzuni! Ajd,
    Mala

    OdgovoriIzbriši
  18. Torej, Mala, jaz denimo nisem nikakršen "potomec belčkov". Nobenega "belčka" nimam med sorodniki, če bi pa kakega imel, bi ga spoštoval enako kot partizana in interniranca, ki sta bila moja deda.

    "Dolfiju je lizala rit", kot si se izjemno izrazila, najprej naša "Protiimperialistična fronta", ki se je v "OF" preimenovala šele kasneje, ko Stalin in Hitler nista bila več zaveznika.

    Cenjena Mala pa je predvsem spregledala, da so to pomlad skazili tisti nadebudneži, ki so od nekod spet privlekli tistega diktatorja, ki smo se ga vsaj v Ljubljani pred časom končno uspeli znebiti.
    Moj in podobni zapisi so le reakcija na ta debilizem. Zdaj pa pojdi hitro regrat nabirat!

    OdgovoriIzbriši
  19. Ah, 'končno znebili', 'diktatorski režim', kaj pa vem - od kje te frustracije, gnev, človek res pomisli, da od prednikov, ki so se postavili na napačno stran. Noben režim ali državnik v turbolentnih časih ni čist - Izraelci imajo na vesti Palestince, Nemci Žide, Čerčil Nemce in Truman Japonce. Vsak od zadnjih ameriških predsednikov bi zlahka končal na sodišču za vojne zločine. Režimi so bolj ali manj demokratični - prejšnji je bil nekoliko manj na političnem, a daleč od tega, da bi bil diktatorski.

    Sicer pa - velik del našega življenja je podvržen življenju v diktaturi - osem ur na dan večina preživi v povsem nedemokratičnih organizacijah. Pejt v kako firmo in poskusi vpeljati demokracijo...

    (Zdaj pa mal v klet, posilit ujeto Logiko...)

    OdgovoriIzbriši
  20. no, na "Ljubljenega Vodjo" jaz vendarle imam konkretne spomine in se mi tovrstni predlogi zastavonoš Zaresa in drugih nominalnih levičarjev, ki so trenutno na oblasti, konkretno gnusijo.

    preberi na to temo tale moj zapis na slavnem Redbuku:
    Sproščeno o preteklosti

    OdgovoriIzbriši
  21. "Izraelci imajo na vesti Palestince, Nemci Žide, Čerčil Nemce in Truman Japonce"

    Ja, imaš prav, vojna je hudič.

    Če nadaljujem s tvojo primerjavo: težko si predstavljaš, da bodo Japonci poimenovali ulico po Trumanu. Ali pa Poljaki po Hitlerju.

    V komunistični revoluciji pa pobija Rus Ruse, Slovenec Slovence... zato je revolucija še bolj iracionalna kot vojna.

    Upam, da si gledal izvrstno oddajo o Sovjetski zvezi v ponedeljek. Še preden je Hitler pobil 6 milijonov Judov, je Stalin načrtno izstradal 7 milijonov Ukrajincev. Zakaj bi bil Stalin kaj manjši zločinec kot Hitler?

    In Tito je bil najmanj v letih 1939-48 zvest privrženec Stalina in sprevržene komunistične revolucije, ki je temeljila na pobijanju lastnih sonarodnjakov.

    Kot ne moremo zahtevati Trumanove ulice na Japonskem ali Hitlerjeve v Poljski, bi bilo iz pietete do svojcev pobitih, smiselno narediti kulturno gesto in za poimenovanje ulice predlagati kakšno ime, za katero lahko vsi soglašamo, da je pozitivno.

    Imamo res tako malo umetnikov, znanstvenikov... da se moramo zatekati z imenu dosmrtnega maršala, ki je redno v uniformi paradiral na čelu tiste vojske, ki je napadla Slovenijo?

    OdgovoriIzbriši
  22. Ah, Peter, če te prav razumem, te moti, da je bila indoktrinacija prejšnjega sistema nekoliko nerodna, okorna in si jo zlahka prepoznal kot tako? A misliš, da v demokraciji in svobodnem kapitalizmu te indoktrinacije ni? premisli še enkrat.

    @Anonimni - to je odvisno od tega, če izdajalce šteješ kot naše. Povojni poboji so vseeno del vojnega dogajanja in tu kot smo ugotovili ni čistih. T.i. domoljubi so imeli med vojno priložnost, da organizirajo upor, pa so se raje zlizali z okupatorjem. Po koncu vojne pa jugoslovanski režim ni bil nič hujši kot ameriški. Spomni se McCarthyja, milijona mrtvih v Vietnamu, več stotisoč mrtvih Iračanov in, če hočeš, današnje ogromne ogromne zaporniške populacije v ZDA. Goli otok je smrkavec proti temu, kar ameriški sistem dela svojim.

    OdgovoriIzbriši
  23. Evo, tule je nekaj grafičnega materiala, da ne bo ostalo samo pri tem, kako je komunizem grozen in primerljiv s fašizmom. Tistim s slabim želodcem ne priporočam klika.

    http://www.digitaljournalist.org/issue0401/pjg_thumbs.html

    OdgovoriIzbriši
  24. "@Anonimni - to je odvisno od tega, če izdajalce šteješ kot naše. Povojni poboji so vseeno del vojnega dogajanja"

    Lahko poenostaviva debato in - namesto vseh - prijavim pietetno pravico samo tistih žrtev, ki jih je KP pobila v letih 1941 in 1942, v okviru revolucije. Takrat še ni bilo ne vaških straž, sploh pa ne domobrancev, ki so nastali bistveno kasneje.

    Vaške straže so nastale kot pasivna obramba pred nasiljem KP in nekaterih partizanov, se strinjamo vsaj glede te zgodovinske resnice?

    Kdo je prvi začel s pobijanjem sonarodnjakov? Menda to ni nepomembno?

    A se lahko z minimalno sposobnosti empatije postaviš v kožo kmečkega fanta, ki mu KP kar tako - med vojno, vendar brez povezave z njo - ubije očeta, samo zato, ker je recimo ugleden in vpliven kmet? A je res tako težko razumeti, da je KP leta 1941 začela izvajati komunistično revolucijo pod plaščem vojne?

    OdgovoriIzbriši
  25. Točno tako. Poboje, ki jih je izvajala KP oziroma VOS, se vedno opravičuje z izdajstvom, vendar poboji so se začeli PRED izdajstvom, že v letu 1941! Kako je mogoče opravičiti te?

    Največja laž je vztrajno ponavljanje fraze "povojni poboji". Največ jih je bilo res po vojni, vendar so se začeli že na začetku vojne.

    OdgovoriIzbriši
  26. Aktivna faza komunistične revolucije in s tem bratomorna vojna (pogojno državljanska) se je začela z dnem 16. septembra 1941, ko je Vrhovni plenum SNOO (ali nekaj podobnega) v Slovenskem poročevalcu objavil tako imenovani "Beblerjev zakon". V njem so izrecno zapisali, da bo likvidiran vsakdo, ki bo upor proti okupatorju organiziral izven OF. S tem je bil položen "pravni temelj" za organizirane likvidacije, ki jih izvajala VOS (ustanovljena 15.8.1941). Ustanovitelji te likvidacijske enote so bili Zdenka Kidrič, Edvard Kardelj in Franc Ravbar.

    OdgovoriIzbriši
  27. Predlagam da v svoji pisni komunikaciji z ustanovami na cestah, poimenovanih po zločincih, pred ime ulice dodamo še "zločinca". Se pravi Ulica zločinca Tita, Ploščad zločinca Kardelja itd.

    OdgovoriIzbriši
  28. >Ulica zločinca Tita

    Lej, to ne bo šlo skozi, ker kazi lepo podobo maršala.

    Kaj pa bi bil kompromis, s katerim bi bili zadovoljni obe strani?

    "Ulica dosmrtnega maršala Tita"!

    Za zagovornike ni to nič spornega ali problematičnega, saj je res bil dosmrtni maršal, hkrati civilni in vojaški poveljnik.

    Za nasprotnike - napis "dosmrtni maršal" pove vse. Da ni bilo pravih volitev, da ni bilo demokracije, da ni bilo ločitve vojske od politike. Da smo imeli totalitarni sistem.

    "Dosmrtni maršal" je le sinonim za "diktatorja".

    Morda pa bodo nekoč živele generacije, ki jim bo to jasno, in zaradi njih je bolje, da se ulica ne imenuje zgolj "Titova" amapk "Ulica dosmrtnega maršala Tita".

    Morda bi bil tak predlog pobudnikom poimenovanja celo všeč, saj termin "maršal" nosi nekaj tistega glamurja, na katerega so očitno ponosni.

    OdgovoriIzbriši