sobota, 15. september 2007

Duhovičenje

V četrtek je osrednji slovenski dnevnik objavil tale vic, najbolje da ga kar prepišem:
.
Tujec pride v mesto in vpraša, kako bi lahko prišel do kakšnega hotela, ker je že utrujen in bi rad prespal. Na križišču zagleda policaja, pristopi ter ga vpraša:
"Oprostite, ali mi lahko poveste, kje je najbližji dober hotel."
"Ja, ni problema, sicer pa so pri nas vsi hoteli zelo dobri, le eni so še boljši od drugih."
"Jaz bi rad le najbližjega."
"OK, najbližji je 500 m daleč."
"Kako pa pridem do tja?"
"Enostavno. Pojdite po tej Janševi cesti in na naslednjem križišču zavijte v desno na Janševo ulico, na prvem križišču pa na desno na Janšev drevored in čez 100 m ste na Janševi ploščadi, tam pa spet na desno do Janševega bulevarja in tam še naprej. Na desnem vogalu je Grand Hotel Janša."
"Koliko Janš pa imate v tem mestu?"
"Enega, seveda, našega ljubljenega vodjo."
"No, malo me preseneča, da grem samo desno, da pridem do hotela, ki je, kot vidim, na moji levi, in to takoj zraven nas."
Policaj ga zabodeno pogleda in mu reče:
"No, ker ste tujec, naj vam razložim, pri nas v Janšolaniji in v tem mestu Novo Janševo je prepovedana uporaba besede levo in tudi gibanje je strogo v desno. Zapomnite si, samo v desno!, in vedno boste na pravi poti."

*
Na Delu so najbrž domnevali, da bom padel dol od smeha. Poglejmo, zakaj nisem.
.
Desničar
To, da ne razumem, po katerem kriteriju naj bi ta Janša, ki javno živi na koruzi, in ki mu mladoekonomisti prej kot "desničarstvo" očitajo "socialistično podrejanje sindikatom", bil desničar (po tem, da njegove socialdemokratske stranke niso sprejeli v Socialistično internacionalo in se je SDS po tem preimenovala v demokratsko?), je ob očitni irelevantnosti levo-desnih etiket v Sloveniji itak manj pomembno.
Posvetimo se raje impliciranemu kultu osebnosti.
.
Kult osebnosti
Zdaj, jaz Janše iskreno ne dojemam kot nekoga, ki bi imel tako nazarenski problem z megalomanijo. Če že morajo delati vic z aktualnim politikom, bi bolje sedel nekomu, ki si je na Mačkovi k imenu dodal "Plemeniti", in ki glede desničarstva ustreza vsaj po kriteriju nezdravega nacionalizma in neprikrite homofobije.
Drugi pride na misel neki Pisshajker, ki za zelo izrazitim večvrednostnim kompleksom sicer boleha, je pa, kar s tem vicem ne gre skupaj, povsem v drugih sferah, kot so levo-desne.
Na misel pa pride tudi množica županov, katerih ustreznost vicu je praviloma premo sorazmerna z majhnostjo vasic, ki jim načelujejo...
Vraga. V resnici danes nimamo junaka, ki bi sedel na ta vic.
.
Titograd
Se pa človek seveda zdrzne - ker nekaj podobnega temu vicu smo vendar živeli še nekaj let nazaj!
Osrednja žila prestolnice se je pol stoletja imenovala Titova (in mnogi današnji dušebrižniki so se strahotno upirali nevtralnemu preimenovanju), Titovo (danes neverjetno, ne?) je bilo celo neko Velenje (in mnogi današnji dušebrižniki so se strahotno upirali nevtralnemu preimenovanju), še več, rojstni dan nekega izučenega ključavničarja je bil zapovedan državni praznik! Vse seveda celo, ko je bil osebek še živ!
No, dol po Jugi so ga nekateri še bolj najebali - stari si je poleg kakega Jajca, Velesa ali Drvarja prilastil kar prestolnico Črnogorcev! Res, srečo smo imeli, kajti "Ljubljana" nima s "Titograd" nič manj lingvističnega sorodstva, kot "Podgorica"...
No, bilo pa je seveda tudi Kardeljevo. Pa Kidričevo, kjer še danes topijo aluminij. Pa sredi Ljubljane se tista največja zbrka od arhitekture, ki je fiksirala odstrto zanikrno slepo fasado Šestice, in nad katero visi tista nacionalna arhitekturna sramota v obliki trikotne prizme, ki štrli iz obupne stavbe SKB banke, imenuje Kraigherjeva ploščad. Ploščad je danes seveda zapuščena in mrtva kot Partija.
Skratka, s Titove ceste sem se z nekaj manevriranja jaz nekoč dejansko imel možnost pripeljati v Titovo Velenje. Je to boljši vic? Hja - to ni nič bolj smešno, kot obupno zanič "aktualni aforizmi", ki jih Žarko Petan zadnje čase stresa po Magu.
Poglejta, res duhovito in še pogumno povrh pa je bilo, ko je Ježek v svinčenih časih predlagal: "Tito, prodaj Galeba, kupi nam hleba!", zaradi česar je seveda nemudoma končal v arestu.
.
Ljubljeni vodja
Danes se v resnici nihče ne boji, da bi zaradi podobnega končal v arestu.
Mora pa biti nekaj pritlehnega v slovenski naturi, nekaj takega, kar premore vsaka k linču deroča sodrga...
Jaz še zdaleč nisem Janšev odvetnik, ampak inflacija nadvse "pogumnih" namigovanj na njegovo nagnjenost h kultu osebnosti mi gre na kozlanje. Popolnoma enako, kot če bi bil predmet kampanje recimo Kučan.
Recimo, da se je začelo, ko je Sarkić svojemu pesu nadel ime.
Dosti kasneje je na to temo v Mladini kratek čas izhajal izjemno dober strip - vrhunsko zrisan in neskončno, a prefinjeno, duhovit.
Potem ga je močno pihnil Vasletov Vinko, ki je odslovil novinarko, ki ni naredila nič narobe, zaradi česar je ponudil odstop meni zelo simpatični Štular, dokler se ni vse skupaj poleglo, ostal pa je granak priokus. Res, Vasletova nespretnost je Janši škodila skoraj toliko, kot Stanovnikov atentat na Gasparijevo kandidaturo, ki je tega dokončno izločil iz realnih možnosti za drugi krog.
Potem so si trije slovenski mainstream umetniki, zgolj po naključju eni najuspešnejših pri pumpanju državnih subvencij, na Mačkovi dali spremeniti imena v Janez Janša.
Takrat nekako je Botteri v svoj Mladinamit uvedel nagradno igro "kdo najlepše napiše vodjevo ime". Kjer prevladuje premetavanje kamenja po zgledu starih prdcev, ki na tisti Sabotin jovo na novo pišejo gigantsko ime resničnega diktatorja, da se nam ne smeje samo cela Italija, ampak ves svet. Nazadnje so stari prdci premetali kamnje v TITO točno ob priliki Stanovnikovega atentata na Gasparijevo kandidaturo. Ampak Mladina (saj vesta, "nizkonakladni tednik", ali pa Mićotov predlog rešitve vprašanja Mladine: "šus u glavo"...) ima itak dolžnost špikati Janšo in to počne dovolj duhovito.
Počasi pa se je vse skupaj začelo prijemati in "pogumnih" je vedno več ljudi. Ma, ko vidim, kako bebavo ga biksajo že Finance (denimo včerajšnji udarni naslov, prilepljen na bled, brezvezen člančič), me stisne srat.
.
Gliha vkup štriha
Zdaj pa k bistvu.
Ko so se Slivnik (saj vesta, tisti bogataš, ki je bil nekoč član Centralnega komiteja Partije), ASK (saj vesta, tisti tank, ki "ni zvest ljudem, pač pa denarju") in Boško (saj vesta, tisti brat bodočega predsednika SLS, ki upravlja popolno lastnico Dela) medsebojno pumpali, kako duhovito bodo s tem vicem prakticirali "neodvisnost" medijske hiše, so se ujeli v logično zanko.
V največji in praktično do potankosti razkriti (a uradno le "domnevni") svinjariji, ki se jo da očitati Janši - v mahinacijah s prodajo Mercatorja pivovarni v zameno za nadzor nad Delom - so omenjeni frajerji glavni akterji. Tega ne smemo pozabiti.
In kaj je še bolj pokvarjeno od tega, da je vlada preko "zvestih vojščakov" zavzela neodvisni medij? To, da so "zvesti vojščaki" nategnili naročnike in ga pobasali sami.
.
Pokanje tovrstnih vicev zato seveda ne oznanja preporoda Dela v objektiven, od politike neodvisen medij, pač pa, tragično, zaton v sredstvo medfrakcijskega obračunavanja znotraj (nominalne) "desnice".
Čez dobro leto bodo volitve in SLS gre z Delom na zmago.
.
Lahko noč.

2 komentarja:

  1. Njabrž novinar, ki je objavil to ponesrečeno smešnico, ni nič mislil, sploh pa ni politiziral. Kolikor jih poznam, je le poslovenil enako smešnico in nekdnaje Vzhodne Evrope ali LA, in ker se ni spomnil nobenega drugega aktualnega karizmatičnega politika, je pač v vse predalčke, kjer je prej pisalo "mao, stalin, castro, itd", copy pastal "janez janša".

    OdgovoriIzbriši
  2. mogoče res. čeprav po načinu, kako je slivnik odstavljal milharčiča, ne verjemem, da je na Delu veliko prepuščenega naključjem.

    še to: sls, ki je vseskozi na par procentih, seveda ne more osvojiti absolutne oblasti. ima pa z Delom aduta za raznovrstno koaliranje.

    OdgovoriIzbriši