torek, 23. maj 2006

Trailer sailers

Trailer - cruisers ali trailer - sailers vama nedvomno zveni podobno kot trailer-trash-trailers. In čeprav je prva asociacija trailer-trash, o teh majhnih jadrnicah ne bom pisal pejorativno, ampak z vsem spoštovanjem.
.
Posedovati jadrnico je drag špas. Nova desetmetrska vaju bi koštala do 100kEUR, pa še vsako leto 3kEUR za marino, pa vzdrževati jo je treba... Lastniki navadno zvozijo tako, da jo prvih 10 let besno oddajajo, da se sama odplačuje. Po 10 letih imajo zjebano jadrnico, kakršno bi si lahko špogali 10 let prej in si s tem prihranili precej skrbi in stresa...
Mlad par ali družina si po drugi strani lahko vsako leto mirno privošči teden ali dva jadranja na povsem novi jadrnici, celo na višku sezone (čeprav je seveda lepše na začetku maja in konec septembra, ko ni neurij, piha bolj, sopara ni neznosna, ker je nekajkrat manj gužve se najde privez, cena najema pa je pol manjša), pa se v 10 letih ne nabere niti za tretjino cene nove jadrnice, da o prihranjenih stroških in skrbeh ne govorim.
.
Krajše od 5!
- Jadransko morje je absolutno idealno v vsakem pogledu - je zaprto, mirno, brez valov, z minimalnim plimovanjem (Angležem lahko niha za 10m!), z blagim vremenom brez strahotnih neurij, s tistimi tremi predvidljivimi vetrovi (maestral, jugo, burja), z neštetimi uvalami, otočki. Za potikanje po Jadranu poleg tega ne potrebuješ klasične navigacije - zadošča peljar, zemljevid in pogledovanje za svetilniki.
Jadransko morje je povsem obvladljivo tudi z majhno jadrnico. S tako, ki jo voziš s prikolico in spraviš v vodo v pol ure. S tako, ki ne rabi marine, ampak jo čez leto prisloniš ob hišo. S tako, da imaš z njo veliko veselja in malo skrbi. S tako, da se jo splača celo posedovati.
.
V zadnjih 20 letih se je na jadranu zgodil hohštapleraj. Izgublja se romantika, dogaja se semenj ničevosti. Še pomnita, kako je ob koncu 70-tih in v začetku 80-tih pred vsako drugo hišo nastajala jadrnica? Se spomnita tistih meteorčkov, pa malo manjših jadrnic pasar (4.85m) z grdimi svetloplavimi palubami? Kam so izginile vse tiste Elanove odprte 430-ke in 375-ke?
Kultura lahkega, dnevnega priobalnega jadranja je praktično izginila. In to ob prijaznem morju, kakršnega nima svet...
Jadralske užitke lahko (celo bolje od težkih potovalnih) zadovolji tudi majhna, odzivna jadrnica. Skrite uvale, majhni otočki, rajske samotne plaže in podvodni ribolov so ravno tako dosegljivi. In s kabino za dva je možno prespati v romantičnem zalivu. Ali se kar kak teden potikati med otočki.
.
Cene jadrnic z dolžino rastejo eksponentno. Ker danes pri nas praktično nimamo primerjave pri dolžinah pod 7m, lahko samo sklepam, da bi tudi padale eksponentno.
10m - 70kEur >> 7m - 20kEUR >> 5m - pod 10 kEUR?
Nova jadrnica - pod 10 kEUR?
Heh, malo sem pobrskal po internetu in ugotovil, da za ta denar dejansko dobiš novo, opremljeno (komplet jader, 12V el. napeljava, blazine) jadrnico s kabino za dva, z galvanizirano prikolico! in z Yamahinim izvenkrmnim motorjem!
.
Trailer-sailers so, treba je priznati, ponavadi obupno gre jadrnice. Ampak obstoj tisočev zanimivih primerkov ob obalah morij, ki so precej bolj neprijazna od jadranskega rezervata potrjuje, da tržna niša obstaja.
In če mi uspe sprojektirati nekaj, kar bi bilo dolgo 4.8m, opremljeno kot West Wight Potter in lepše kot Elan 19 (5.8 metra), ter bi z jadri, prikolico, motorjem in ddv stalo pod 10kEUR, bi se jih dalo samo v Sloveniji, trdim, prodati 200. Ekonomija obsega... No, jaz bi tako stvar gotovo kupil.
.
Zaenkrat pa tale pregled znanih trailer-sailerjev:
.
Hartley 16
Sintagmo trailer-sailer so skovali pri novozelandskem Hartleyu. Leta 1959 je Richard Hartley narisal 5m dolgo jadrnico s kabino za 2, težko pičlih 360 kg (da jo brez težav potegne vsak avto) in dovolj preproste konstrukcije, da si jo lahko iz vodoodporne vezane plošče izdela praktično vsak. Jadrnica je brez balasta, v kabini brez vrat je korito smerne kobilice. Stvarca odlično jadra, brez težav zglisira, uporabna pa je tudi kot motorni čolnič.
Hartley 16 si lahko z načrti z interneta zmizarite doma, na voljo pa so tudi različni kiti. Rabljeno pa dobite za od 200 do 5000$. Do danes jih je po svetu nastalo 6000! Predvsem v Avstraliji in Novi Zelandiji je temu primerno veliko regat.
.
West Wight Potter 15
Leta 1949 je neki Stanley T. Smith v kleti cerkve v Halifaxu, Nova Škotska, ZDA, zgradil zelo majhno jadrnico in z njo v 44 dneh prečkal Atlantik. Čez 2 leti je poskusil še zahtevnejšo smer, z vzhoda na zahod, kar mu je vzelo 18 tednov.
Tako izkušen se je naselil na neprijaznem angleškem otoku Wight in začel serijsko izdelovati, uganila sta, West Wight Potterje. Delavnica še ni propadla, po 45 letih lahko kupite ganc novega Potterja 15 ali 19.
Komplet za pičlih 10.495$, takozvani Premium package, vsebuje popolnoma opremljeno 4.5m dolgo (resda izredno neskladno, naravnost obupno grdo) jadrnico, prikolico in izvenkrmni motor Yamaha! Pri nas pa se za ta denar prodajajo gumenjaki...
Potterje so ali še izdelujejo tudi po ZDA, zanimive podatke in izjemne stare prospekte pa bosta našla tule.
.
Guppy, Sparrow
Guppyji in Sparrowi imajo zanimivo zgodovino. Neki Chuck Gaylord pravi, da je neki Herb Stewart najprej za HMS narisal 3.6 metrski Sparrow 12.
Guppy 13 (original prospekt 1, prospekt # 2) je nastal, ko je Herbov znanec, lastnik Melen Marine, naročil tretji primerek zase in si po njem naredil minimalno modificiran kalup (=ukradel dizajn). Prišlo je do tožbe, MM je zmagal.
Čeprav se na splošno misli, da je Herb Stewart narisal tudi Guppyja 16, je po vsem tem lažje zapopasti, da se ni zgodilo tako. Za Melen Marine je Guppyja 16 narisal slavni Ron Holder. Kasneje je isto jadrnico, pod imenom Sparrow 16 (prospekt 1 / prospekt 2), izdeloval Northshore Marine (v lasti istega Holderja).
.
Ko govorimo o Guppyju 13, tej majčkeni, a tako izredno grdi jadrnici, pa seveda ne moremo mimo nesrečnega artista Basa Jana Aderja. Ko je leta 1975, pri 33-tih, izvajal performance (z Guppyjem prejadrati Atlantik), je po 3 tednih izginil nekje blizu Cape Coda. Jadrnico so našli na Irskem, čez 10 mesecev.
.
Nimble Peep Hen
Nimblov Peep Hen je res posebna jadrnica. Dolga je 4.25m. Česa tako grdega jaz sicer ne bi reklamiral z njihovim sloganom (Simplicity Is The Essence Of True Beauty), vseeno pa je s prikolico vredna tistih 10k$.
Za slovenske blogerje je zanimivo, da je velik strokovnjak za Nimble neka Mon Poulet (!)
.
Precision 165
Precision je znamka firme Hoopers Yachts iz Minesote, ZDA. Njihova 4.95m dolga jadrnica ni med najcenejšimi, izgleda pa fajn. Kot vidite, vas nova, s prikolico, stane še sprejemljivih 12k$.
.
Catalina Capri 16
Catalina je kalifornijski, točneje hollywoodski proizvajalec. 5m dolgega Caprija 16 s kabino že kakih 10 let ne delajo, nadomestil ga je večji Capri 18. Novi daysailer Capri 16.5 pa je povsem odprt.
.
Montgomery 15
Kalifornijska delavnica Montgomery je specializirana za majhne jadrnice. Tale, 4.5m dolga, vaju kompletna, s prikolico, pride 12k$. Preberita še zanimiv podrobnejši opis.
.
.
.
*
Še nekaj koristnih povezav:
Pocket cruiser (Wikipedia)

5 komentarjev:

 1. Meh, zakaj bi se clovek ukvarjal s takim grdim rackom, ce pa lahko za manj kot $10K kupis soliden J24, kjer je dovolj prostora za dva, je zgrajen tudi za tekmovanje in ga lahko okoli vlacis z enim solidnim pickup kamionckom?

  OdgovoriIzbriši
 2. No, da svoje dodam še drugi bralec: če bo lepa, bo plavala in se tudi premikala, pa bo hkrati za to ceno imela še prikolico, bom eno kupil tudi jaz. Potem ti jih ostane samo še 199.
  Če bo pa bolj splav, se je pa raje ne loti. Mora letet!

  OdgovoriIzbriši
 3. Pripomba Crnemu: Fordov F150 je lep - ni kaj! Samo bog ne daj, da te s to zivino kam zanese: Crash Testing: MINI Cooper vs Ford F150

  OdgovoriIzbriši
 4. Robert: Meni osebno so vsi pickupi grdi :-)

  Treba pa je vseeno omeniti, da je v tvojem linku iz leta 2002 sodeloval starejsi model F150. Baje da so od takrat predelali kabino. Druga stvar pa je primerljivost takega testa. Gleda na to, da se oba avtomobila zaletita v stacionarno oviro in je F150 vsaj dvakrat tezji od minija in ima tako dvakrat vec gibalne kolicine in kineticne energije, je torej jasno, da bo bolj raztolcen. Zdaj je pa vprasanje, ali je bolj verjetno da se butnes v kaksno steno ali pa v kaksen drug avto...

  OdgovoriIzbriši
 5. Pozdravljeni, iščete posojilo z nizkimi obrestmi, ki ga potrebujete za posojilo, da bi začeli svoje podjetje, ste videli pravo podjetje z našim podjetjem, s katerim lahko brezplačno dobite posojilo, nam prijazno nam pošljete na {loanforallservice @ gmail. com} ali whatsapp nam na + 1 443 281 3404

  OdgovoriIzbriši