petek, 20. maj 2005

Opaaa! #4

Pri komentiranju stanovanjske arhitekture se načelno izogibam primerom, ki so dobro publicirani v različnih medijih. Raje bi videl, če bi se tudi v čisto anonimni arhitekturi počasi začelo premikati na bolje. Pa vendar, tole se mi zdi najboljši odgovor na prejšnji prispevek.

Bevk & Perovič, med drugim sta letos pobrala nagrado Prešernovega sklada, imata za seboj nekaj odličnih realizacij. Rezidenca nizozemskega veleposlanika v Mostecu je v zbrko na področju prostostoječe enodružinske gradnje v Sloveniji usekala kot strela. Hiša brez firnkov, z ravno streho, odeta v cedrov les.
Ob vrtoglavi rasti cen zazidljivih zemljišč se strošek gradnje v celotni investiciji relativno zmanjšuje. Kljub vsemu je mentaliteta Slovencev takšna, da jim ne pade na pamet, da bi malo več vložili v načrt. Po drugi strani, samo da bo ja "orenk", pri plačevanju obrtnikov nikoli ne skoparijo. Rezultat je temu primerno bleščeč primitivizem.
Počasi, počasi se bo morda le premaknilo.

4 komentarji:

  1. zelo lepo - ne moreš pa v gatah tekat po stanovanju (ali pač)

    OdgovoriIzbriši
  2. well, everybody should mind his own business.

    OdgovoriIzbriši
  3. "Počasi, počasi se bo morda le premaknilo."

    Iz tvojih ust v božja ušesa, čeprav smo eni že čisto obupani. Jaz se recimo priložnostno obsodim na iskanje avtohtone slovenske vasi, ajde, vsaj vasice. Take, ki je še niso zasvinjali s krasno "sodobno" slovensko hišogradnjo, da ne rečem arhitekturo.
    Jetija je lažje najti, zihr.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, ena taka vas je na krasu, GOČE. Se splača it pogledat, en tak izlet skozi staro jedro Vipave, pa Štanjel.
    Goče so dolgo obnavljali pod nadzorom FA, tako da so lepo avtentične, nezafurane in začuda žive. Poleg posebnih oltarnih kapelic, ki so posejane po vasi, je skoraj v vsaki hiši ogromna špecijalna vinska klet in vsi so nasploh prijazni in gostoljubni.

    OdgovoriIzbriši