sreda, 22. oktober 2008

Škrpoč

Pa dajmo spet nekaj spod vode, ker slišim, da se menda obetajo nekakšne krompirjeve počitnice, morje pa je baje tudi še mokro.
.
Današnja riba je izredno hvaležna.
Za jedce zato, ker se da neomejeno število škrpočev mimogrede postreliti nazaj grede, če je človek denimo zapravil uro na ćeki, ne da bi mimo priplavala kaka prava, srebrna riba. Pogledati je treba po luknjah, kjer nepremično čepijo, in jih takorekoč pobrati. Škrpoč se tako zanaša na domiselno mimikrijo, da se mu sploh ne zdi vredno premakniti, če ga ravno ne podrezaš z roko. Za streljanje seveda priporočam vilico, nikakor osti. Če človek noče uničiti puščice, pa je seveda dobro zaplavati tudi kak meter v rikverc, ribo pa ciljati vzporedno s podlago. Na srečo pa so ti gumijasto-bodičasti gomolji tako žilavi, da jih je tudi od blizu težko presekati na pol in se navadno na vilici na srečo obdržijo v enem kosu. Za obrok na osebo navadno zadoščata 2 komada. Meni se zdijo dobri za jest, najraje jih spečem v ponvici na olivnem olju, s česnom in belim poprom.
Hvaležna pa je ta riba tudi za fotografe - bolj pri miru kot škrpoč so le skale. Tako odpade glavni sovražnik podvodnih fotografov - delci v skaljeni vodi, ki zaradi fleša na posnetku pustijo meglene lise.
.
Škrpoč (Scorpaena porcus) seveda ni škarpena (Scorpaena scrofa), je pa precej soroden, iz iste familije. Vrsti sta morfološko pravzaprav identični, le da pri škarpeni prevladujejo rdeči, pri škrpoču pa rdeče-rjavi odtenki. Pa da škrpoč nikoli ne zrase kaj dosti čez pol kile. Omeniti je treba tudi, da je škrpoč plebejska žival, ki kotira nizko, tam okoli brodeta, škarpena pa je aristokratska skoraj kot jastog, veliki sveži primerki pa znajo osmisliti glavni hod slow food pojedine.
Za moja bralca je pa najpomembnejši podatek dejstvo, da so škarpene zanju odločno pregloboko, škrpoča pa v resnici lahko po luknjah izbrska še tak kekec.
Nekateri sicer svarijo, da obe ribi premoreta precej strupenih bodic, ampak v izogib pretirani paniki lahko bralcema to mirno zamolčimo - sam se parkrat zbodem vsakič, ko poskušam ribo sneti z vilic in ko jih čistim - pa garantiram, da ni pretirano boleče ;)
.
Pobrskal sem po arhivu in izbral še par tolstih:





.
Lahko noč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar