sreda, 11. oktober 2006

Naftni samaritan

V ateljeju sva imela za prejšnji petek naročeno kurilno olje.
Pa me dva dni prej pokliče naftni samaritan, ki bi ga moral pripeljati.
Pa pravi, da ga sicer lahko pripelje, da pa bi ga on osebno raje naročil po (včerajšnjem) torku, ko bodo objavljene nove cene. Sam od sebe je začel veselo razlagati, da je na svetovnem trgu cena nafte tudi zadnjih 14 dni padala, pa da vlada po vsej verjetnosti tokrat ne bo povečala trošarin. Da skoraj zanesljivo ve, da se bo kurilno olje pocenilo za 8 tolarjev. Da ga on vsekakor svetuje naročiti za par dni kasneje.
.
Vse skupaj se mi je zdelo čudno. Dobro, šofer se mora najaviti, preden pripelje kurilno olje, zato so mu posredovali tudi mojo telefonsko številko. Ampak kot zaposlen pri korporaciji, ki ga dobavlja, bi se ga moral truditi pripeljati kar se da dragega, a ne?
.
- pa ste ziher, da se bo pocenilo?
- ziher, 100%, za kakih 8 tolarjev.
- hm... ampak vseen ne razumem, zakaj mi to govorite...
- lejte, a ni bolš čez par dni, ko bo precej cenejš.
- je, če bo res... ajde, drug tedn prpelte.
.
8 jurjev/kubik se že pozna, neumno je dnar metat stran.
V ponedeljek je postalo jasno, da se je nafta pocenila. In vlada zvečer na dopisni seji ni obravnavala trošarin - pred volitvami se jih ne upa povečati.
Kurilno olje se je pocenilo za 8 300 tolarjev/kubik.
.
Razmišljam, da si je dobri samaritan zaslužil kakega jurja za povrh. Navsezadnje je odkril tržno nišo, znotraj katere dela biznis tako, da ni nihče na izgubi - če je tiste dni opravil nekaj dest podobnih klicev, si je zagotovil par dni miru, ko mu ni bilo treba voziti, in nekaj 10 jurjev dodatnega trinkgelda množice hvaležnih prezebovalcev.

2 komentarja:

 1. Husler ne zastopiš, da šofer nima namena delati za svojega delodajalca, ampak za svoj tringeld. Če prepriča stranko, naj kupi kasneje, ko bo nafta cenejša, bo objektivno napravil škodo svojemu delodajalcu, ki dobi manj denarja za svoje blago kot bi ga dobil, če bi ga prodal prej po višji ceni. Razlika v ceni ne gre na račun znižanja trošarine, ki je bila tokrat konstantna, niti na račun kupnine na debelo, ki je bila že plačana. Po moje gre razlika v breme prodajalca, saj se je marža izračunala po stanju na dan nabave na debelo. Če imaš kak drug patent, ga lahko drago prodaš.

  OdgovoriIzbriši
 2. Marže ali trošarine so namenjene blažitvi nihanja cen. Ker se država trošarin ne more odpovedati, ker so zajeten vir denarja, se cena načeloma ne blaži z nižanjem trošarin.
  Kot sem razumel trošarine je bil njihov namen da nebo potrebno cen spreminjat vsake 14 dni zaradi nihanja cen na svetovnem trgu.
  Kdor spremlja cene goriv pa hitro opazi da trošarine niso dosegle namena.
  Iščem amaterja, ki vbi urihtal električni avto iz rabljenega bencinskega. ;)

  OdgovoriIzbriši