ponedeljek, 1. maj 2006

Kar je, je možno.

Malo preveč poenostavljen opis bistva Wittgensteinovega Logično filozofskega traktata? Nič hudega; naslov se temu prvomajskemu prispevku odlično prilega.
.
Že nekaj časa razmišljam o majhnih jadrnicah. Čisto zaresnih, s kabino, v kateri lahko prespita dva, a zelo majhnih. Ker se ob predpostavki, da mora biti stvar izvedljiva pri dolžini, manjši od 5 m, spopadam z lastno nejevero, me je malo srfanja po internetu dokaj potolažilo. O "ta zaresnih" majhnih jadrnicah bom pisal kdaj drugič, svoj "pet project" bom tu zamolčal, tokrat pa dajmo o tistih res absurdnih dosežkih človeka.
Seveda je jasno, da se nobena teh zadevic ne ponaša z bleščečim Portsmouth handicapom, lastne hitrosti si pa itak lahko sama izračunata.
***
Začnimo s tem, da je leta 1875 neki N. H. Bishop v tem po rekah Ohio in Mississippi prijadral iz Pittsburgha v Mehiški zaliv. Da njegova 3,6m dolga jadrnica ni imela kabine, lahko tokrat zanemarimo, ker je potopis objavil na internetu.
.
Leta 1892 je neki W. A. Andrews v tem prejadral Atlantik med New Yerseyem in Portugalsko. Da njegova 4,35m dolga jadrnica ni imela kabine, lahko zanemarimo, ker je frajer obdržal rekord v prečkanju Atlantika v najmanjšem čolnu kar 73 let!
.
Leta 1952 je neki dr. A. Bombard v 4,5m dolgem gumenjaku prijadral s Kanarcev na Karibe. Da tudi njegovo plovilo ne ustreza opisu jadrnice s kabino, lahko zanemarimo, ker je 65 dni preživel izključno od morja.
.
Leta 1965 je neki R. Manry prečkal Atlantik med Falmouthom v Massachusettsu in Falmouthom v Angliji.
4,05m dolgi jadrnici je ime enako, kot je naslov potopisu, Tinkerbelle.
.
.
.
Naslednji dosežek je jemati z rezervo, ker točnost podatkov ni zagotovljena.
Leta 1965? naj bi namreč nekdo preplul Atlantik, od vzhoda na zahod, v plovilu Bathtub, na sliki.
.
.
Leta 1966 je neki B. Verity, izkušen jadralec, ki je pred tem že 6x prečkal Atlantik (3x solo) in 2x Pacifik (1x solo), postavil nov rekord.
S 3,6m dolgo mašinco Nonoalca je iz Port Evergladesa na Floridi do Fenita na Irskem prijadral v 65 dneh.
.
Leta 1968 pa je neki Hugo s. Vihlen prejadral Atlantik v 1,8m dolgi jadrnici April Fool. Krenil je iz Casablance v Afriki in pristal v Miamiju na Floridi.
No, kot je razvidno iz slike, je stvar povsem neverjetna. Evo, našel sem še nazoren načrt barke.
Tip je napisal tudi knjigo, "April Fool: Or, How I sailed from Casablanca to Florida in a six-foot boat, by Hugo S. Vihlen, FN '97".
.
.
Leta 1968 je imel manj sreče neki W. Wills. S 3,3m dolgo jadrnico Little One je 3x poskušal prečkati Atlantik. V tretjem poskusu jadranja iz New Yorka v Anglijo je izginil, jadrnico pa so našli, prazno, 400 milj zahodno od Irske.
.
.
Leta 1973 je neki J. Ridding s 3,6m dolgo jadrnico Sjö Äg (morsko jajce) prejadral Atlantik in velik del Pacifika, potem pa izginil v Tasmanskem morju.
.
.
.

1979 je neki G. Spiess s svojo 3m dolgo jadrnico Yankee Girl prejadral Atlantik od Norfolka v Virginiji do Falmoutha v Angliji, v 54 dneh.
.
Leta 1981 pa je Spiess z isto jadrnico prijadral še iz Kalifornije v Avstralijo.
.
.

Leta 1982 je neki B. Dunlop s svojo 2,73m dolgo jadrnico Wind's Will prečkal Atlantik od zahoda na vzhod.
.
Junija 1984, med poskusom obkrožiti svet, je izginil nekje med Aitutakijem na Cookovem otoku in Avstralijo.

.

.

.
Leta 1983 je neki W. Dickenson z 2,67m dolgo jadrnico God's Tear prečkal Atlantik med Massachusettsom in Irsko.
Na žalost se je njegova lepa jadrnica raztreščila na obali, ker je revež po 142 dneh jadranja zaspal. Življenje mu je rešil irski svetilničar z otoka Arenmore.
.

Leta 1983 je neki T. McClean z 2,37m dolgo jadrnico Giltspur prečkal Atlantik med novofundlandskim St. John's-om in portugalskim Oportom.
Z istim Giltspurom je Atlantik prečkal že leto prej, preden ga je z motorko skrajšal za 55cm.
.
Tom McClean je tisti, ki je leta 1969 prvi preveslal Atlantik. Takrat je rabil 70 dni
.
Leta 1983 je neki Tom McNally s točno 2m dolgo jadrnico Big C prejadral Atlantik od zahoda na vzhod.
.
.
.

Leta 1988 je neki A. Coulston z 2,4m dolgo jadrnico G'Day 88 prišel iz Avstralije na Novo Zelandijo. Tu je še podrobna risba.
.
.
.
.

Leta 1993 je že omenjeni Tom McNally z rekordno kratko, 1,6125m dolgo jadrnico Vera Hugh, v 134 dneh prijadral iz portugalskega Sagresa v Fort Lauderdale na Floridi.
.
.
.
Istega leta je že omenjeni Hugo Vihlen s še krajšo, 1,6m dolgo jadrnico Father's Day prijadral iz Nove Fundlandije v Anglijo. Tudi tokrat je s sabo prevažal izvenkrmni motor.
Za boljšo predstavo poglejte, kako jadrnica izgleda od spredaj in s strani.
.
.

Leta 1998 pa je že omenjeni Tom McNally prekosil samega sebe in se pojavil z najkrajšo prekooceansko jadrnico doslej. Vera Hugh II je dolga pičlih 117,5 cm.
Iz Tangiersa mu je uspelo priti na Kanarce, čez Atlantik pa takrat ne.
.
No, vse skupaj je seveda že na moč absurdno.
Tole je pač boja.
*
Če se bo pa kak bloger odločil prečkati Atlantik na gajbi pira, naj pa seveda tule pove.

4 komentarji:

  1. Zelo dobro. Zanimivo bi bilo zvedet še o slovenskih junakih svetovnih morij. to je ta prav šport za narod ekstremistov(mogoč pa je kdo presmučal ocean).
    tole sem z neta snel (o očetu igorja š., filmarja):

    ...Neugnani slovenski morjeplovec Jure Šterk se je v novembru leta 1991 že četrtič odpravil na pot čez Atlantik. Tokrat z željo, da objadra svet na mali barki dolgi komaj 6 metrov in pol. Pot je sklenil septembra 1994, ko se je vrnil v domovino, kot prvi Slovenec v neodvisni Sloveniji, ki je sam objadral svet.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz bi rad dodal le en citat:

    All men who have achieved great things have been great dreamers. -- Orison Swett Marden

    Srečno! :)

    OdgovoriIzbriši