četrtek, 26. maj 2005

Opaaa! #5

Stanovanjski sklad MOL je zgradil 6 stolpičev v Polju (vzhod Ljubljane), z 78 socialnimi stanovanji. Vseljiva naj bi bila v 1. četrtini 05 - zdaj je pa že konec maja, pa še ni čisto fertig. Meni to sicer ustreza, ker se rad s fotoaparatom sprehajam po gradbiščih, nestrpnim bodočom stanovalcem pa malo manj.
Avtorja blokov sta spet arhitekta Bevk in Perovič, ki sta zmagala natečaj, ampak na tabli pred gradbiščem nista omenjena. Odgovorni vodja projekta in odgovorna projektantka arhitekture sta iz te inženirsko - konzultantske firme.
.

....

6 stanovanjskih blokov je posajenih v domiselno razčlenjeno in prijetno urejeno okolico. Promet je ločen od naselja (ni sicer dragih podzemnih garaž), do stanovanj se pride peš in otroci se bodo lahko med bloki brezskrbno igrali. Vhodi so iz osrednjega dvorišča, kamor ni oken, določena hierarhija odprtega prostora (po Alexandru) je vzpostavljena.
Všeč mi je sveža, drzna arhitekturna rešitev. Arhitekta sta odprtine, podobno kot pri svojih blokih v Šiški, razmetala prosto po fasadi. Dopadljivi so obešeni balkoni. Najbolj smelo pa sta se lotila fasad: obložene so z rjavimi gladkimi laminatnimi ploščami, ki so vidno pritrjene z močno poudarjenimi kovinskimi neti. Namenoma je izpeljano robustno, namenoma nečisto (vpadljive nete bi seveda lahko razporedila enakomerno), tako da tisto, kar bi drugače dojemali kot "bug", postane "feature". Fajn.
Nekaj malenkosti me je zmotilo, še najbolj nepotrebni napenjalni mehanizmi na jeklenih palicah, na katerih visijo balkoni. Danes pa menda ja lahko izračunaš, kako dolgo je treba odrezati da bo balkon naravnost stal! Ta feature bo za vedno ostal bug. Malce češko se mi tudi zdi, da so luknje za nete v kovinsko podkonstrukcijo in v fasadne plošče vrtali delavci na licu mesta. Priznam da je nete težko načrtovano neurejeno razmestiti (only God can make a random selection), ampak da si pomagaš tako, da na odre spustiš delavce da improvizirajo, je pa danes hecno.
.
Nastalo je prijetno naselje, ki po mnogo kriterijih izstopa od povprečja. In tu je čas za načelno razmišljanje. Zakaj Stanovanjski sklad MOL gradi tako draga "socialna" stanovanja? (Ne)srečneži ki bodo izbrani, bodo za zelo skromno najemnino živeli v boljših stanovanjih kot velika večina premožnejših Ljubljančanov iz starih spalnih naselij (Štepanjsko, Fužine, BS3, Šiška). Kdor ima kruh, tega pustimo, tisti pa, ki ga nima, temu damo potico? Paradoks.
O ljubljanski stanovanjski politiki, tudi o tem, da jim stanovanj na trgu (kupujejo po 1.300 EUR!) za ta namen ne uspe kupiti, je lepo napisano tule.
O predlogih sprememb stanovanjske politike pa sem se pred kratkim sam razpisal tule, menda je zanimivo prebrati.
Z veseljem pa nadaljujmo tule.
.

4 komentarji:

  1. Veseli me da bereš!
    O "ne imeti pojma" ni primerno govoriti, saj se te zadeve tičejo prav vseh, sam pa se tudi trudim pisati kar se da poljudno.

    Stanovanja so tako neznosno draga, da pri nakupu pač iščeš čimvečje za svoj denar in da ni res predaleč. Arhitektura je pomembna toliko, da je tloris dovolj funkcionalen da lahko izkoristiš vsak kvadratni centimeter. In ker nič ne kaže da bi se cene umirile, je vsaka investicija v nepremičnine (z urejenimi papirji) v okolici Ljubljane varna naložba.

    Sončne dvore sem pregledal tule: http://www.gpg.si/, v živo pa vsaj še en teden ne bo šlo.

    Ne. ne gre za nevemkak arhitekturni preboj. Več napišem samo, če hočeš.

    OdgovoriIzbriši
  2. Poglej, poglej, B&P sta za točno to pravkar dobila Plečnikovo medaljo 05 za arhitekturo.
    Idealen feedback na moj post, he, he...

    OdgovoriIzbriši
  3. David, se opravičujem za zamudo.
    Kupila sta lepo stanovanje, izgleda svetlo, z okni na 3 strani, dnevni in spalni del sta lepo ločena, tloris jasen in enostaven. Da sta ubodla pritličje z atrijem, je bila izjemna poteza, ki je ne bosta obžalovala.
    Seveda je enosobno stanovanje kompromis, čim dobiš otroke.

    Malo me skrbi, da ima naselje samo 1.5 parkirnega mesta na stanovanje, vključno z garažami - Grosuplje pač zahteva po 1 avto na odraslega. Kupiti še eno garažo za 8.5 kEUR?

    Moti pa me nekaj splošnega, kar bom načel v postu "konurbacija".

    OdgovoriIzbriši
  4. ups, seveda dvosobno. tudi dvosobno je kompromis, čim dobiš otroke.

    OdgovoriIzbriši