nedelja, 28. september 2014

K arhitekturi I, II, III

Tu pa tam kaj napišem, pa sem mislil, da bi kar na ta opuščeni blog prilepil, ko ga že imam.
Tale recenzija je bila objavljena v aprilski reviji HIŠE, ki pa ima precej skopo spletno stran, tako da je na internetih še nista mogla najti, kupci lepih tiskovin pa itak raje slike gledajo, pa je celo kakemu od teh sigurno ušla. Je pa fajn, že zaradi sočnih citatov. Še bonus: dodal sem odstavek anekdot in nekaj linkov, ki na papirju niso delovali.
Pa začnimo.
.
.
K arhitekturi I, II, III   (Fedja Košir /Fakulteta za arhitekturo 2006, 2007)
.
.
Dr. Fedja Košir ('40) je v rosni mladosti zidal bazene po Tivoliju ('69) in hotele na Bledu ('70), teh 900 strani o razvoju arhitekturne teorije pa izdal šele v zrelih letih. Veličastno delo je avtor skromno naslovil 'K arhitekturi' (v francoskem prevodu bi zvenelo nekako kot Vers une architecture), in ker v Koširjevih sublimnih sporočilih gotovo ni naključij, naj kar sam pove (skozi opis Corbusierja): »Tu je torej kovačnica, kjer je zakaljeno jeklo ...skega …izma in kjer skuje najslavnejše orožje svoje teorije« (2/87). Kljub temu, da meni: »Arhitekt mora čutiti IN vedeti, kaj ustvarja: tu ga lahko učinkovito vodi le teorija, vse ostalo je naključnost« (3/306), pa tu nima smisla iskati zapoznele 'teorije Koširjeve prakse', ampak prej njegov intelektualni, pisateljski in razsvetljevalski credo, ki ga med vrsticami bolj ali manj diskretno servira skozi vse 3 volumne. Pa začnimo.
.
* * *
.
V prvih 2 zvezkih obdela osnove in razvoj svetovne arhitekturne teorije, 3. je namenjen obračunu s slovensko. Vseskozi je neverjetno sistematičen, izčrpen in precizen. In 900 strani samih črk prekine ena samcata slikica, shema kalčka (2/61). Sicer pa, kot ironizira, tudi »Vitruvija in Albertija veže vrh vsega posebnost, da sta sicer celovita teoretska kolosa…, toda teksta sta neilustrirana. Arhitektura kot izrazito vizualna umetnost pa nujno potrebuje slikanice« (1/137). Se sliši suhoparno? He he, bolj ne bi mogli zgrešiti.
Erudit Košir je neverjetno razgledan in brihten. Predmet svoje obravnave jemlje resno – kljub temu (oziroma ravno zato!) pa piše jasno in razumljivo, kar kot vrednoto jasno in razumljivo izpostavi denimo tule: »Pričevalo zdravega razmišljanja je razumljiv jezik. Juvančevo izražanje je neverjetno okorno: terminološke zadrege so domala analfabetske.« (3/338). Predvsem pa je resnično duhovit, tu in tam neskončno sarkastičen in zajedljiv, in vseskozi pohujšljivo sočen – prav tak kot na predavanjih, kjer je znal kadarkoli visoko poskočiti v zrak in doživeto odrecitirati dokaj vrstic v starogrškem heksametru. Skratka, kot sam zapiše pri Venturiju: »lahkotna, ironična antiveličastnost (kar je dejansko edini razumni način)« (2/187). In ob Koolhasu: »Končno se znajde v teoriji arhitekture tudi humor: resda bridek, toda resnično zabaven. Morda je ironija edina drža, ki nam še ostane, potem ko si dodobra ogledamo okoliščine v sodobnem svetu« (3/232).
.
K arhitekturi je zgledna zakladnica relevantnih citatov, v izvirniku(!), ko je potrebno, in prevedenih, zaradi česar bo dolgo ostala uporaben priročnik in priročno zaletišče za poglobljeno brskanje po servirani literaturi. Prav tako kot je z Banhamovo Theory and Design in the First Machine Age (1960) »vzpostavljena norma, kako pisati take razprave, razumno podprte s citati, ki so dokaz, da obravnavano snov zares poznate … Zato postane nemudoma referenčno besedilo generacije jeznih mladeničev, ki se žele znebiti fosilnih usedlin…« (2/165). To je praktično, saj le tako, kot oceni ob baroku, »kar so nekoč čuvali kot skrivnost, postane dostopno vsakemu zakotnemu diletantu, ki nato meni, da ve o arhitekturi vse, če ve za zlati rez« (1/136). To je vzgojno, saj vendar nočemo, kot se huduje ob knjigi Stanovanje (Mesar, Spinčič, 1931): »da arhitekt, ki kani prevesti neslovenski strokovni ali teoretski tekst, lahkomiselno meni, da lahko brez milosti šari po izvirniku (kakor mu drago)« (3/77). Lepo bi bilo, če bi vsak, kot Mesesnel, vsaj dokazal, »da delo vsaj skrbno prebere (česar ni mogoče reči o marsikaterem sodobnem kritikastru)« (3/78).
.
Ker gre pri reviji HIŠE, kot meni, za »tabloidno orientirano publicistiko, ki bi bila rada teoretsko relevantna, a nima za to niti pravega posluha niti zadostne razgledanosti« (3/335), katere namen da je »zalagati nezahtevno bralstvo z močno vsakdanjimi informacijami o arhitektskih praktikah« (3/319), na tem mestu bralstva seveda ne bomo gnjavili z resnobnimi traktati, ampak raje z zabavnejšimi vložki.
.
Začnimo z osnovnim: »Tisti, ki zida hiše, ni hišnik (temveč zidar)« (1/15).
Ob navduševanju nad aristokratskim značajem besede 'arhitekt' ne pozabimo, da je tudi »Enver Hodža obveljal po takšni slovarski logiki za 'arhitekta albanskega socializma'« (1/16).
»Iz grščine presadi v latinščino besedo 'arhitekton' komediograf Plautus (3./2.st.). In sicer v tehle dveh pomenih: (1.) stavbar, stavbenik … in (2.) tvezilec oziroma blebetač (po balkansko 'mutivoda'). Kar je skrajno podcenjujoče in posmehljivo, pa tudi odlično ponazorilno (in ustrezno do dandanes)« (1/17).
Še izjemna definicija Geoffreya Scotta o arhitekturi kot umetnosti: »Arhitektura je umetnost, kako pripravimo k delu tolpo obrtnikov« (2/79).
In končno o kritiki: »Da bi bila arhitekturna kritika tehtna, mora do potankosti poznati razvoj teorije področja, ki ga cefra. Neinformiranost ni dober izgovor za krivično enostranskost, prav tako kot ob advokaturi očitno nesmiselnih konstruktov ne zadošča ugotovitev, da je najbolj temeljna človekova pravica neumnost.« (3/315).
.
V prvih 2 knjigah nas avtor v enakomerno izčrpno–kritičnem slogu pelje od Vitruvija skozi postmodernizem, zadnji razdelek, 'Dekonstruktivizem', pa oriše z opazno večjo naklonjenostjo. To poudarjam, ker velja do pisarij, podobnih slavni Sokalovi potegavščini (tu je izvirni članek), ali do tekstov, primerljivih z izdelki Postmodernism Generatorja (program na vsako osvežitev strani generira briljantno nesmiseln esej, doslej 10 milijonov različnih) - gojiti znaten odpor. Ampak Koširjevo mnenje do potegavščin je znano, njegovo navdušenje pa vendarle predvsem posledica obeta spremembe paradigme po obdobju zatohlosti, kar dovolj jasno poda. In da je 'novo' vrednota, pojasni že prej, npr.: »Venturi ni zelotski kverulant kot Jacobsova, pa tudi ne tolikanj zgonjena lajna kot 'blue stocking' Norbert-Schulz. Kar nas uči, je dejansko novo.« (2/187).
.
Nadaljujmo z anekdotami.
Očak Vitruvij »poroča v zvezi z znamenito (in od sile zabavno) homoerotično zgodbo o helenističnem arhitektu Dinokratu,« ki si s priporočili o sposobnosti sprejema pri kralju Aleksandru ni uspel pridobiti, zato si je »naoljil telo, glavo si je okrasil z venčkom iz topolovega listja in si čez levo ramo vrgel levje krzno, z desnico pa prijel za batino – in tako stopil pred tron, ravno ko je kralj razsojal…« Razplet je znan: »Dinokrat potlej projektira urbanistični načrt Aleksandrije: popoln uspeh.« (1/75).
V poglavju o zdravi pameti in izbranem okusu Clauda Perraulta (1/168) med drugim izvemo, da je »knjigo najlepših pravljic, kar si jih je kdaj kdorkoli izmislil za bistre vnuke. Obuti maček, Rdeča kapica, Pepelka, Trnuljčica, Sinjebradec… Histoires ou contes du temps passé (1697),« objavil njegov brat Charles (1/171).
O veselih šestdesetih: »… Življenje je čedalje bolj prijazno, tudi zaradi množičnega uporabljanja kontracepcijskih tabletk ('60-'62)« (2/166) ampak na koncu »naivna zagnanost mladenk in mladeničev koristi samo konservativcem na obeh straneh železne zavese.« (2/167).
.
V skladu z maksimo 'kultura in prosveta – to naša bo osveta!', osvetlimo avtorja (dolgoletni profesor, 1997-2001 dekan) še kot resigniranega pedagoga:
O Bauhausu: »Pedagoški proces vodita v vsaki učni enoti 2 osebi: Lehrmeister + Formmeister, kar močno spominja na rdečearmejsko dvojico komisar + komandant« (2/73).
O mladem Corbusierju: »Le kakšen mladenič bi to bil, če ne bi bil izzivalno radikalen!« (2/86), in z njegovim zapisom (1923): »Pri nas obstaja velika nacionalna šola za arhitekturo. V vseh deželah obstaja vrsta šol za arhitekturo, …, ki mešajo mlado pamet in ji vcepljajo zlaganost, šminkerstvo in zaplotniško hlapčevstvo« (2/89).
In ob Vodopivčevem doktoratu: »Po zdaj uveljavljenih kriterijih je lahko na vseh ravneh mentor vsak, ki je dovolj domišljav, vsakomur, ki ni prezahteven« (3/304).
.
Zadnja, zajetnejša knjiga, posvečena »vnukom, da bi ravnali razumno,« je namenjena lokalni problematiki. Izčrpno analizira vse, od Stavbinskih slogov Janeza Flisa (1885), do aktualne periodike.
Slovenija je majhna, da se znotraj Stroke vsi poznajo – ampak če bi slabiča to pasiviziralo v obzirnost, je Košir, obratno - neusmiljen! Ključ nakaže takole:
»Ena od glavnih značilnosti socrealistične kritike je zmerjanje« (3/141); »in kakor v starih časih socrealizma se znova oglaša dominantni motiv dušebrižništva 'poklicanih', ki so kvalificirani za nadzornike tako imenovanih 'kolegov'« (3/239).
.
O knjigi Architectura Perennis (Stele, Plečnik, Trstenjak,1941) pravi, da je »morebiti edino slovensko teoretsko besedilo, o katerem moremo resneje razmišljati« (3/95) – a hkrati opozori na momente, kjer Stele »hvali fašistične in nacistične arhitekturne 'dosežke'« (3/120), s Plečnikovim P.S. pa zadnjo redakcijo datira v okupirani december 1941. To, ne pa zahtevnost tiska, je razlog, da »tega našega gotovo eminentnega teksta o arhitekturi ne moremo ponuditi v prevod« (3/121)!
Pove, da povojna dekana postaneta Edvard Ravnikar in Edo Mihevc, »ker v kritičnih trenutkih odločitve izpričata pravilen patriotizem, prvi v ilegali (VOS), drugi na fronti (NOV)« (3/136). In se izdatno znese nad petletko socrealizma, denimo s citatom Kraigherjeve žene (Novi svet, '48): »Arhitektonska sekcija DIT-a naj bi pod vodstvom arhitektov-partijcev organizirala vrsto diskusij o konkretnih kulturnih vprašanjih, ki naj bi jih vsestransko osvetlili s stališča marksizma-leninizma« (3/144).
Obdobje vpliva nekega numerološkega šarlatana Kurenta na študij arhitekture (1960-'90) označi kot »Dark Ages« (3/160).
Marjana Mušiča pohvali, kakor tudi Ravnikarja, ki pa da si je na stara leta zaradi odkritosrčnosti nakopal vzdevek »ein ewiger Besserwisser« (3/260).
Iz Juvanca se vsaj izdatno ponorčuje, s Suhadolcem da »kritika funkcionalizma doseže nižišče« (»strukturiranje« = »zamikanje« = »razjebičenje«) (3/310),  mnoge pa povsem zataji; aktualnega dekana Košir sploh ne omeni, razen ko na več mestih citira, da »most ni arhitektura«. Fistra pusti pri miru, Živo Deu pa sumljivo celo hvali, čeprav drugje zapiše: »Trajnostni razvoj je avtokastracija ustvarjalnosti«…
Na podžupana Koželja in profesorja Vodopivca pa se spravi kot »z atomsko bombo nad ekrazit«, brezskrupulozno kot minister Čufer (što se mora, nije teško). Obema skupaj vsebinsko najbolj zameri agitacijo za postmodernizem in kasnejši zdrs v minimalizem, pri čemer Košir dokazuje, da je tako imenovani minimalizem le »nadaljevanje postmoderne (z drugimi sredstvi)« (3/350), osebnostno pa omenjeni salto mortale.
Koželju posebej pa oponaša »gostobeseden funkcionarski žargon« (3/295), »zagovorništvo kontinuitete« (3/297), da je »v pičlih 5 letih vzpostavil šokantno bizarni lok od zagovora total(itar)nega reda do zagovora total(itar)nega kaosa« (3/340), in da zna le malokdo »tako zlahka razvrednotiti svojo verodostojnost,« češ, »nič strahu: mundus vult (svet hoče biti nategovan)« (3/342).
Alešu Vodopivcu pa očita naslov 'Vprašanje umetnosti gradnje': »Vprašanje leninizma, denimo, je dovolj podobna sintagma« (3/300); propagandne metode Lenina in Goebbelsa: »odlomke teksta uporabi potem še dostikrat v svojih esejih, pač po načelu, da postane mnogokrat izrečena trditev resnična, če jo dovolj vztrajno ponavljamo« (3/300); da se pri njem »deziderat ideološke diktature manifestira v ekskluzivizmu,« češ »Ni Boga razen Alaha, Ni Arhitekture razen Minimalizma« (3/346); najbolj pa mu zameri, da klasične temeljne pojme začne nadomeščati z »nebulozno metaforičnimi termini, kot so 'oaze miru' ('96), 'tišina arhitekture' ('98), 'samoumevnost prostora' ('01) in 'poetika samoumevnosti' ('05)« (3/343).
Minimalizem, pravi Košir, »ni estetska drža, temveč domet duha (horizont intelekta),« zato se slovenski minimalist ukvarja zgolj sam s sabo: »Aroganca hodi v korak in z roko v roki z ignoranco. Iz združitve smrtne resnobnosti asketske etičnosti in navidezne lahkotnosti estetske očiščenosti se izcimi ena sama rezultanta: duhamornost ponarejene pretanjenosti« (3/350).
.
* * *
.
'K arhitekturi' je izšla že davno, še pred izumumom pametnega telefona.
Je Košir kot Loos: »Kar je najbolj presenetljivo in zaradi česar ga nasprotniki tako sovražijo, je to, da vse, kar pove, res drži. In drži še danes« (2/69)? Ne vemo; zaenkrat je recepcija tega epohalnega dela podobna tisti Architecture Perennis: »Nikakršna – kot da bi stroka sklenila, da ne bo komentirala (razen kuloarsko). Marksisti bi rekli takemu odnosu 'zarota molka'« (3/130).
Ampak! »Tudi če se ne strinjamo z njegovimi izvajanji, mu ne moremo odreči intelektualne potence – to pa je največ, kar kritik kritiku sploh prizna« (2/82)
.
Prva dva dela sta vsekakor vredna ponatisa, tretji pa najmanj burne polemike!
Čisti užitek, toplo priporočam.
.

29 komentarjev:

  1. OBVESTILO O OBVESTILU.

    To je že čas, da začnete, ki se ukvarjajo s sabo, moje ime je Leonardo Vuković iz Varaždina, vendar trenutno živi v Mariboru, Sloveniji, z njo dva mlada.
    Želim uporabiti ta medij za svetovanje in spodbujanje vsega tukaj. Getting spletu posojila, ni tako enostavno, kot se zdi, sem dobil svoj prvi spletni posojilo v letu 2011, ko sem izgubil ženo, na srečo za mene sem bil sposoben izpolniti s svojim plačilom in sem pokrivajo posojila v ustreznem času. Oktobra 2017 sem potreboval denar za refinanciranje mojega dela, vendar sem že izgubil stik z družbo, ki mi je dala posojilo. Poskušal sem iskati na spletu, vendar sem končal z zaupanjem v nepovratno kreditno podjetje, vendar sem izgubil več kot
    87393HRK, preden sem ga spoznal. Vabim vse, naj bodo previdni in pametni, ko iščejo za posojilo spletne znaki so očitno NE, ponavljam DO Ne zaupajte družbam za posojila prek brezplačne poštne domene, kot je @ gmail.com @ yahoo.com .. @ outlook.com ali @ hotmail.com. vsi so ponarejeni. nobena pravna posojilna družba ne uporablja take pošte.
    V maju 2018, sem prejel pošto od blog delovnih mest, in ko sem dosegel za svojo kreditno kartico v roku 48 ur po zaključku postopka preverjanja. Hvala GLOBAL FINANCE ..
    Če potrebujete nujno poslovno posojilo ali osebno posojilo, se lahko obrnete na mojem posojilodajalcu, dobri ženski po imenu Sarah Harvey. Prepričan sem, da večina izmed nas ve, da je pomagalo veliko ljudi iz naše države

    .
    Email-sarahharvey@myglobalfinancefund.com

    PROSIMO, če je ne morete vrniti posojilo ali nameravate pobegniti po pridobitvi posojila
    Lahko me tudi kontaktirate za kakršnokoli pomoč prek mojega elektronskega naslova leonardovukovic015@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Ali potrebujete posojilo? Ali potrebujete nujno posojilo za začetek svojega poslovanja? Si dolg? Možno je pripraviti posojilo, pridobiti osebna posojila, zagotoviti kreditno kartico s 3% obresti. Za več informacij
    se obrnite na nas po elektronski pošti (francescodupon8000@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ali potrebujete nujno posojilo za brisanje dolgov ali pa potrebujete posojilo za lastniški kapital
    izboljšati svoje podjetje? Ali ste bili zavrnjeni s strani bank in drugih
    finančne agencije? Potrebujete konsolidacijo posojila ali hipoteko? Iskanje št
    več, kot smo tu, da bi vse vaše finančne težave povzročile
    preteklosti.

    To je enostavno podjetje za posojila. Nudimo posojila tistim, ki jih zanima
    razumno obrestno mero 2%. Razpon se giblje od $ 5,000.00 do a
    največ 100.000.000,00 dolarjev.

    Naša posojila so dobro zavarovana, saj je maksimalna varnost naša prednostna naloga.

    Pišite nam po e-pošti: oceanfmortgages@gmail.com
    Whatsapp +2348160600240

    S spoštovanjem
    Max Bent
    oceanfmortgages@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  4. zdravo

    Ali potrebujete posojilo za reševanje finančnih težav? Potrebujete poslovni kapital? Ali se morate iz kakršnega koli razloga zadolžiti ali plačati račune ali zagnati leto ter korporativnih finančnih sredstev za nepremičnine in vse vrste financiranja podjetij. Naša posojila so dolgi in kratki, z ugodnimi obrestnimi merami. Ponujamo posojila z obrestno mero 2%, za več informacij nas kontaktirajte preko (lehmannschulz07@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozor!

    To je spletni oglas registriranega odobrenega in licenciranega posojilodajalca, ki daje posojila različnih vrst, npr. Hipotekarna posojila, poslovna posojila, avtomobilska posojila samo resnim in zainteresiranim strankam proti zelo nizki cenovni obrestni meri 3%. Prijavite se za vaše posojilo. Če ste zainteresirani, kontaktirajte preko e-pošte: Thomasfrankfirms@gmail.com
    Hvala,
    Thomas

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdravljeni Iščete poslovno posojilo? osebno posojilo, stanovanjsko posojilo, avto
    posojilo, študentsko posojilo, posojilo za konsolidacijo dolga, nezavarovana posojila, podjetje
    ali ste bili zavrnjeni s posojilom banke ali finančnega
    iz kakršnih koli razlogov. Jaz sem John Williams, zasebni posojilodajalec, posojanje
    podjetjem in posameznikom v nizki in cenovno ugodni obrestni meri 2% \ t
    obrestna mera. če vas zanima? Pišite nam danes na WhatsApp +2348100367800
    in na naš e-naslov: mrfrankloanfirm63@gmail.com in danes dobite posojilo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dobar dan lijepo se dobro zabaviti i zahvaliti ovoj tvrtki koja me nikada nije pustila kad sam trebala živjeti u protekle 3 godine, nikad ne vjerujem da ćemo ikada reći veliku zahvalnost Bogu što me je dovelo na ovaj način Odjeli za zajmove kontaktirajte ih na ovaj način kako bi promijenili svoj život do vašeg zadovoljstva. KONTAKT:
    * info@clfunding.org
    * jacoposalvatoreloanfunding427@gmail.com
    * http://clfunding.org/home/

    NAPOMENA: Sve odgovore treba proslijediti na sljedeće pojedinosti:
    Hvala vam

    OdgovoriIzbriši
  8. Dober dan vsem,

    Celovita storitev financiranja posojil zagotavlja financiranje, ki ima koristi od podpore Združenih držav Amerike in njenega finančnega ozemlja v okviru garancijske sheme za posojila, ustanovljene v skladu z uredbo, smo certificirani, registrirani in zakoniti posojilodajalci in vam bodo bolje služili! Za več informacij glej spodnje podatke,

    KONTAKTNE INFORMACIJE:
    * info@clfunding.org
    * jacoposalvatoreloanfunding427@gmail.com
    * http://clfunding.org/home/

    OPOMBA: Vse odgovore je treba posredovati naslednjim podrobnostim:
    Najlepša hvala!

    OdgovoriIzbriši
  9. Spoštovani cenjeni klienti, Ali ste nujno potrebovali poslovno posojilo, osebno posojilo ali hipotekarno posojilo? Če je odgovor da, lahko kontaktirate Sunshine Financial Group Inc. (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)

    Smo certificirana, verodostojna, legitimna in akreditirana kreditna družba. Zagotavljamo finančno pomoč vsem, ki potrebujejo posojilo. Ponujamo vam vse vrste posojil, osebnih posojil ali komercialnih posojil, prav tako pa vam lahko zagotovimo tudi posojilo za začetek projekta ali nakup doma ali avtomobila.

    Če ste bili tako težko pridobiti posojilo za lastniški kapital od lokalnih bank in drugih finančnih institucij, ne skrbite več. Ker je Sunshine Financial Group Inc, dobila hrbet, ko gre za pridobivanje posojil po vsem svetu.

    KLJUČNE PREDNOSTI OD ZDA;

    - Uporabite kadarkoli in kjerkoli.
    - Prejemanje gotovine v manj kot 24 urah
    - Izposodite od $ 1000 do $ 30 milijonov
    - Brez skritih stroškov.
    - nizka obrestna mera 3%
    - Dobite priložnost, da izberete datum odplačila, bodisi tedensko, mesečno ali letno za obdobje 1-30 let.
    - Nudimo zavarovana in nezavarovana posojila

    Posredniki / svetovalci / posredniki so dobrodošli, da prinesejo svoje stranke in so 100% zaščiteni. V popolnem zaupanju bomo sodelovali v korist vseh vpletenih strani.

    Če potrebujete nujno posojilo v roku 24 ur, nam pišite za več informacij preko e-poštnega naslova spodaj.

    E-pošta: (sunshine_fginc@outlook.com)
    E-pošta: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447903159998

    S prijetnimi pozdravi
    Susan Benson (višji upravitelj posojil)

    OdgovoriIzbriši
  10. Dragi iskalci posojil

    Ste v finančnih težavah? Želite začeti svoje podjetje? Ta posojilna družba je bila ustanovljena po vsem svetu, organizacije za človekove pravice z edinim namenom pomagati revnim in ljudem s finančnimi težavami. Če se želite prijaviti za posojilo, nas kontaktirajte s podrobnostmi pod elektronsko pošto: elenanino0007@gmail.com

    Ime:
    Zahtevani znesek posojila:
    Trajanje posojila:
    Telefonska številka:

    Hvala in Bog blagoslovi
    ZAUPANJE
    Elena

    OdgovoriIzbriši
  11. DO YOU WANT A PERSONAL/BUSINESS/INVESTMENT LOAN?

    We have provided over $10 Billion in business loans to over 30,000 business owners just like you. We use our own designated risk technology to provide you with the right business loan so you can grow your business. Our services are fast and reliable; loans are approved within 24 hours of successful application. We offer loans from a minimum range of $10,000 to a maximum of $500 million.

    Do you find yourself in a bit of trouble with unpaid bills and don't know which way to go or where to turn? What about finding a reputable Debt Consolidation firm that can assist you in reducing monthly installment so that you will have affordable repayment options as well as room to breathe when it comes to the end of the month and bills need to get paid? Reduce your payments to ease the strain on your monthly expenses.

    DO YOU NEED 100% FINANCE? We give out loans with an affordable interest rate of 2% minimum.

    Cedric FInanceLimited
    (info.cooperativeguarrantor@gmail.com) aims is to provide Excellent Professional Financial Services.

    Our services include the following:

    *Truck Loans
    * Personal Loans
    * Debt consolidation loans
    * Car Loans
    * Business Loans
    * Education Loans
    * Mortgage
    * Refinancing Loans
    * Home Loans

    We give you loan with an affordable interest rate of 2% and loan duration of 1 to 30 years to pay back the loan (secure and unsecured). Click on the link below to fill the loan application details

    Loan Application Form: https://onedrive.live.com/survey?resid=F2B5DCC246F864A6!109&authkey=!AB_qtjMhWt6Cy3s&fbclid=IwAR0eftxtItqA-TcEnJMgjkMwvAMZnkL9wZuUWzFJCNEezgUWo9nb86_VN9A

    NOTE: Bear in mind that it will only take less than 24 Hours to process your file is 100% Guaranteed no matter your Credit Score.

    Post a your reply

    OdgovoriIzbriši
  12. Dragi,
    POSOJILO KAKO JE MOŽNO V 2 dneh. (Koda360) Mikrofinančni sklad Commercial Plc. Zagotoviti posojila brez zavarovanja ($ 10,000.00 do $ 500,000.00), kot so: Zavarovana in nezavarovana posojila, študentska posojila, gospodinjska posojila, ustrezna posojila, poslovna posojila. So vsi na voljo.

    Uporabnik podrobnosti:
    Imena:
    Datum rojstva:
    Spol.
    Moj zakonski status:
    Naslov:
    Mesto:
    In država / provinca:
    Poštna številka /
    Država:
    Telefon:
    Moj e-poštni naslov:
    z namenom posojila: \ t
    Znesek posojila:
    Obdobje posojila:
    Vaš mesečni dohodek:
    Obrnite se na kreditnega uradnika preko e-pošte: (Code360optionsloancompany@gmail.com) In za informacije se obrnite na naš spletni naslov: www.Xtradeoption.com

    Prijazni pozdravi,
    Gospa Kim

    OdgovoriIzbriši
  13. Dragi iskalci posojil.

    Ste v finančnih težavah? Želite začeti svoje podjetje? Ta posojilna družba je bila ustanovljena po vsem svetu, organizacije za človekove pravice z edinim namenom pomagati revnim in ljudem s finančnimi težavami. Če se želite prijaviti za posojilo, nas kontaktirajte s podrobnostmi pod elektronsko pošto: elenanino0007@gmail.com

    Ime:
    Zahtevani znesek posojila:
    Trajanje posojila:
    Telefonska številka:

    Hvala in Bog blagoslovi
    ZAUPANJE
    Elena

    OdgovoriIzbriši
  14. = Ponujamo široko paleto finančnih storitev, ki vključujejo: poslovno načrtovanje, komercialne in razvojne finance, nepremičnine in hipoteke, kredite za konsolidacijo dolga, poslovne kredite, zasebna posojila, posojila za refinanciranje doma z nizko letno obrestno mero za fizične osebe, družbe in pravne osebe. . Privoščite si najboljše za svojo družino in lastni dom sanj ter naš sistem splošnega posojila. Zainteresirani kandidati se morajo obrniti na nas preko BBM INVITE: {D8980E0B}
    WhatsApp Only: (+44) 7480 729811
    Tel .... (+44) 7480 729811
    E-pošta: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdravljeni, dame in gospodje, ali potrebujete nujno posojilo? Ali potrebujete posojilo za začetek lastnega podjetja ali projekta ali za nakup hiše ali avtomobila? Ali potrebujete posojilo za poravnavo dolgov ali plačilo računov? Če je vaš odgovor pritrdilen, vam bom svetoval, da se obrnete na Marcus & Millichap na (pinnaclefinancegroupinc@gmail.com), da dobite hitro posojilo
     
    Pinnacle Finance Group je globalna posojilna organizacija, namenjena zagotavljanju hitrih zavarovanih in nezavarovanih denarnih posojil posameznikom in podjetjem po subvencionirani obrestni meri 3%. Pomagali smo številnim posameznikom in organizacijam, ki se soočajo s finančnimi težavami po vsem svetu. Ko se prijavite z nami, se prijavite v zaupanja vredno podjetje, ki skrbi za vaše potrebe po financiranju. Poskrbeli bomo za vas skozi celoten proces.

    NAŠE POSOJILNE STORITVE VKLJUČUJE;

    * OSEBNI KREDIT
    * POSLOVNI KREDIT
    * HIPOTEKARNO POSOJILO

    Ponujamo posojila z najmanjšim obsegom od 1.000 $ do največ 10 milijonov USD in trajanjem posojila od 1 do 30 let za vračilo posojila (varno in nezavarovano).

    Naš cilj je zagotoviti odlične finančne storitve.

    Ne obdržite svojih finančnih težav, da ne bi bili dolg gospodarski ali finančni stres, zato se morate hitro obrniti na nas za rešitev finančnih težav. To bo za nas veliko veselje, ko boste finančno stabilni.

    Za več informacij o naši ponudbi posojil nam pišite na spodnji e-poštni naslov:
    E-pošta: (pinnaclefinancegroupinc@gmail.com)
    (Whatsapp: +17722073517)

    S spoštovanjem,
    Marcus & Millichap

    OdgovoriIzbriši
  16. Kreditno podjetje Sky Wealth nam daje posojila z obrestno mero 0% 3%.

    Dober dan, gospod.

    Smo zasebno podjetje in nudimo posojila po nizkih obrestnih merah pri določanju zneska posojila med 100 mio.

    Ponujamo vam različna posojila

    * Osebna posojila (zavarovana in nezavarovana)
    * Poslovna posojila (zavarovana in nezavarovana)
    * Konsolidacijsko posojilo

    Brez predplačil
      

    Zahvaljujemo se vam, ker ste si vzeli čas za branje tega oglasa.
    Za več informacij in poizvedbe nam pošljite e-pošto
    skywealthloanfirm@gmail.com
    skywealthloanfirm@gmail.com
    skywealthloanfirm@gmail.com


    Gospa Mary Mason.

    OdgovoriIzbriši
  17. Če imate poslovni načrt, je čas za nadaljevanje. Granting Credit vam pomaga uresničiti svoje projekte, ideje ... Na različne načine lahko izberete tiste, ki vam najbolj ustrezajo. Podeljevanje kreditnih ponudb, v sodelovanju z Uradom za kreditno zavarovanje (ICO) in Službo za notranjo revizijo (institucije za socialno delovanje), v sodelovanju z mikrokreditom vam pomaga pri financiranju, od 3000 do 10 Skupaj 500.000 evrov z letno obrestno mero 3%. Tukaj smo, da vam pomagamo. Za več informacij se obrnite na nas na enega od naslednjih naslovov:
    E-pošta: finance.micro1@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  18. Spoštovani iskalci posojil

    Ste v finančnih težavah? Želite začeti svoje podjetje? Ta posojilna družba je bila ustanovljena po vsem svetu, organizacije za človekove pravice z edinim namenom pomagati revnim in ljudem s finančnimi težavami. Če se želite prijaviti za posojilo, nas kontaktirajte s podrobnostmi pod elektronsko pošto: elenanino0007@gmail.com

    Ime:
    Zahtevani znesek posojila:
    Trajanje posojila:
    Telefonska številka:

    Hvala in Bog blagoslovi
    ZAUPANJE
    Elena

    OdgovoriIzbriši
  19. Pozdravljeni, registriran sem posojilodajalec zasebnega denarja. Ljudem, podjetjem, ki morajo posodobiti svoje finančne razmere po vsem svetu, dajemo posojila z zelo nizko letno obrestno mero v višini le 4% v enem letu do 30 let povračilo katerega koli dela sveta. Dajemo posojila od 5.000 do 5.000.000. Naša posojila so dobro zavarovana za največjo varnost je naša prioriteta. Zainteresirani naj nas kontaktirajo po e-pošti. Nato nas kontaktirajte danes po e-pošti na: pierredubreuil35@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  20. Im Theresa Oliver po imenu. vendar živim v ZDA, pred nekaj meseci sem bil finančno napet, zaradi obupa pa me je prestrašilo več spletnih posojilodajalcev. in zaradi mojega poklica, ker sem mati samohranilka, z dvema otrokoma in cel svet se mi je zdelo, kot da visi na meni, in se pritožujem in se pogovarjam s prijateljico v družabnih medijih, ki živi v (POLJSKA), ki me je napotil k zelo zanesljivemu posojilodajalcu, imenovanemu (gospa Antonia Rowan) iz (CREDIT-SUISSE) posojila, je bila odrešiteljica BOG, da je rešila mojo družino s posojilom v višini 85.000,00 USD s 3-odstotno obrestno mero, brez stresa, pokličite svojo credit-suisse147@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  21. Pozdravljeni in dobrodošli pri globalnih posojilnih storitvah Spotcap, moje ime je Claudia Klein, posojilodajalec sem in tudi posojilna svetovalka.

    Ali nujno potrebujete finančno okrepitev? potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotcapglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker nudimo odlične posojilne storitve po vsem svetu.

    Ponujamo vse vrste posojilnih storitev (osebni posojilo, posojilo za podjetja in številne druge), ponujamo tako dolgoročne kot tudi kratkoročne posojila, poleg tega pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velik problem Posamezniki, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo rešitev, ima veliko ljudi zaradi visokih obresti tako težko pridobiti lastniško posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah. stopnja, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizek kreditni rezultat ali kateri koli drug razlog

    Ni več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24/7 - dobite lahko posojilo in dokončate svoje transakcije, kadar koli in kjerkoli jih potrebujete

    Nudimo 24 urne storitve posojila svetovnega razreda. Za poizvedbe / vprašanja? - Pošljite e-pošto na | spotcapglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | & Prejeti odgovor v trenutku.

    Tvoja družina, prijatelji in sodelavci ne potrebujejo vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

    OdgovoriIzbriši
  22. Pozdrav, gledaoci iz cijelog svijeta. Danas su dobre vijesti za sve dobivanje prazne ATM kartice koja se može koristiti na svim bankomatima u svijetu. Imamo posebno programirane ATM kartice koje se mogu koristiti za hakiranje bankomata. ATM kartice mogu se koristiti za podizanje novca s bankomata ili za prevlačenje kartica u trgovinama i poslovnicama. Ove kartice izdajemo svim zainteresiranim kupcima širom svijeta. Dnevno ograničenje podizanja ATM kartice iznosi 5.000 USD, a ograničenje potrošnje u trgovini 55.000 USD, ovisno o vrsti kartice koju tražite i broju ATM kartica koje su vam potrebne (raspon od najmanje 5.000 AA) 15 miliona ... USD Pomoću naših NEOGRANIČENIH THOMAS HACKERA možete izbjeći financijske probleme i ne postati upravitelj dugova ili osoba u financijskoj nevolji. Zbog toga morate brzo da nas kontaktirate kako bismo pronašli rešenje za svoje finansijske probleme. Bit će nam čast kada budete financijski stabilni. Ovjereni smo i vaša privatnost je za nas 100% sigurna. Ne brinite zbog svojih finansijskih problema. Ako su vam potrebne druge mrežne usluge hakiranja, pružit ćemo vam uslugu bilo kad i bilo gdje. Obratite nam se na našu e-adresu: thomasunlimitedhackers@gmail.com

    Pozdrav
    THOMAS FREDDIE HACKER bez ograničenja
    Pošaljite e-poštu na thomasunlimitedhackers@gmail.com
    Poziv / SMS: +1 (985) 465-8370
    Moto: Pružamo najbržu i najpouzdaniju uslugu.

    OdgovoriIzbriši

  23. Brez skrbi, tukaj smo za vas! Ali potrebujete hitro posojilo za podjetja ali za plačilo računov po 2% obrestni meri? Ponujamo poslovno posojilo, osebno posojilo, stanovanjsko posojilo, avto posojilo, študentsko posojilo, konsolidacijsko posojilo itd. ne glede na vaš kreditni rezultat. Zagotavljamo finančne storitve našim številnim strankam po vsem svetu. Z največjim trajanjem od 1 do 30 let se naše posojilo giblje od 5000 000 evrov (pet tisoč dolarjev) do 50 000 000,00. (Petdeset milijonov evrov). Posojamo tudi v ZDA DOLLARS, EURO in POUNDS! Za več podrobnosti nas prosim kontaktirajte po tem e -poštnem naslovu: (tinvestor53@gmail.com) WhatsApp “: +16892107004

    OdgovoriIzbriši
  24. PONUDBA POSOJILA "NOVELTY FINANCE"
    Zdravo!!! Ali potrebujete posojilo? Če je odgovor pritrdilen, vam priporočam, da zaprosite za posojilo prek Novelty Finance Inc.

    Moje ime je Davina Claire, sem finančna direktorica Novelty Finance in lahko zaprosite za posojilo pri mojem podjetju in imate posojilo na vašem računu v 24 do 48 urah. Ugotovil sem, da veliko ljudi tako težko dobi posojilo pri svojih lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah zaradi visoke obrestne mere, nezadostnega zavarovanja, razmerja dolga in dohodka, nizke kreditne ocene ali drugih razlogov.

    V NOVELTY FINANCE nudimo rešitve za financiranje. Nudimo vse vrste posojil (osebno posojilo, poslovno posojilo in številna druga). Ponujamo prilagodljive in več možnosti posojil, vključno z zavarovanimi in nezavarovanimi posojili, dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili, ki so prilagojena vašim finančnim potrebam.

    Za poizvedbe/vprašanja? - Pošljite e-pošto na [noveltyfinances@gmail.com] ali pokličite / WhatsApp preko: +447915601531]

    Prizadevamo si, da bi bilo zadolževanje enostavno, priročno in ugodno.

    Naša storitev je zelo hitra, zaupanja vredna in zanesljiva in si lahko izposodite do 5 milijonov evrov po subvencionirani obrestni meri 3 % na leto. Smo pravo podjetje, na katerega se lahko obrnete, ko nujno potrebujete posojilo.

    Nič več čakalnih dob ali stresnih obiskov banke, naša storitev je na voljo 24 ur na dan. Za posojilo lahko zaprosite kadar koli in kjer koli na svojem primernem mestu s telefonom ali prenosnikom, vse kar morate storiti je, da nam pošljete svojo zahtevo za posojilo na:
    Elektronski naslov: (noveltyfinances@gmail.com)
    WhatsApp/Telegram: +447915601531
    Telefon: +447915601531

    Vedno smo veseli, da nudimo finančno podporo.

    OdgovoriIzbriši
  25. Pozdrav svima, ne mogu ovo zadržati za sebe. Nikada nisam vjerovao u online zajam dok nisam sreo Christy Walton, pomogla mi je s zajmom od 30 000 eura i danas sam sretan, možete joj se obratiti ako trebate bilo kakvu financijsku pomoć, evo njezine e-pošte (christywalton355@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  26. Iščete posojilo za ustanovitev podjetja, plačilo računov, dajanje posojil od 3.000 eur do 500.000.000,00 eur, ponujamo 2% ali ponujamo posojila. Veselim se vaših novic o tem. Hvala za vaš čas in razumevanje! Evo, kako se lahko vrnete k nam, če vas zanima. Pišite nam na naš elektronski naslov: (dakany.endre@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  27. Potrebujete posojilo???? Osebna ali poslovna posojila???? Pogovori se z mano o tem. KONTAKTNO IME: g. Petr Buzek, Če ste zainteresirani, nas kontaktirajte na::::::petrbuzekloanfirm@gmail.com
    Whatsapp zdaj: +639451256230

    OdgovoriIzbriši
  28. Nujna posojilna ponudba. Pozdravljeni, nujno potrebujete nujno posojilo, plačilo položnic, nakup nepremičnine, posel itd. Je to zanesljivo posojilojemalce? To je tvoja priložnost. Nudimo posojila z obrestno mero 2%. Pošljite e-pošto o posojilu na (dakany.endre@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  29. Pozdravljeni, za kredit se obrnite na zgornji e-poštni naslov. ali potrebujete poslovno ali osebno posojilo? Fizičnim osebam in podjetjem izdajamo posojila od 2.000 € do 600.000.000 € po obrestni meri 2% letno. Za več informacij se obrnite na e-pošto: (richardcosmos5@gmail.com)

    Ponudba posojila

    OdgovoriIzbriši