torek, 5. oktober 2010

Ni se mi dalo

Nekoč davno (ko se je zamudnini še dalo izogniti na lepe oči) se mi je dogajalo, da sem zamudil rok za knjižnico. Stvar sem enostavno odmislil. Potem so začele prihajati lepe rozaste dopisnice. Z vsakič hujšimi grožnjami. Odmislil. Ko je bilo končno treba spet po kako knjigo, pa sem se naredil neumnega, češ: "eee? aja nisem vedu. ja bom pogledu doma, ampak ziher sem vse vrnu..." In naslednjič končno prinesel tisti dolgo pripravljen kupček knjig. In namesto zamudnine, bil je pač še socializem, požel le pristno radost, da so se knjige končno našle, da se vsakemu lahko zgodi in da naj drugič pa le preberem, kaj da piše na rozastih dopisnicah, če bi spet kdaj slučajno pozabil. Res. Moj rekord v Knjižnici Šiška je bil eno leto!
.
S tem blogom je podobno - ko padeš iz ritma, je vedno težje nadaljevati. Ko gre par stvari, očitno vrednih komentarja, mimo - se nič ne zdi dovolj dober povod za nov zapis. Pa odmisliš. Delaš kaj drugega. Ni težko ;)
.
Poleg tega, da poleti blog itak malo izklopim, mi je sredi avgusta crknil računalnik. (Ostal je le še ostareli laptop, za prvi silo.) No, glavni disk, 500GB, pičla 3 leta star. In, res je, backupa nisem imel. Ne da bi bilo z varnostnimi kopijami veliko dela - le ni se mi dalo.
.
No, disk je bil klinično mrtev, podatki nedostopni, sistem sem pognal s starega diska in vse poskušal. Potrebno je bilo reševanje. V Ljubljani so bili vsi na dopustu, pa sem našel nekoga v Vajdoušni, da bi hitro uredil. Disk izvlekel, zapakiral, poslal. Hitro dobil seznam rešljivih datotek. In šok - 300GB particija, kjer je bilo 3 leta filmčkov, je mrtva. Dobiti pa se da skoraj vse ostalo (fotografije, dokumente, projekte...). Na internetu sem torej kupil 2 diska, 1,5TB externega, ki sem ga dal poslati tistemu v Vajdovšno, in 750GB hitrega internega za domov.
Da ne bom predolg - naložil sem sistem in vsak dan nekaj programov, vmes je prispel tudi disk z rešenimi podatki, izgledalo je, da bo navsezadnje vse v redu.
.
Le da se je izkazalo, da je izginilo kakega pol leta (ostalih 10 let sem na srečo drugje arhiviral) email korespondence, nekakšen .wab fajl od Outlook Expresa al kako že. In na nekaj zadnjih pisem nisem uspel odgovoriti, se tule opravičujem. No, tu sledi ukrep: odpovedal sem se Siolovi pošti (ja, plačeval sem po 5 ojrof na mesec samo zato, ker sem po inerciji vztrajal pri ...@siol.net) in končno začel uporabljati Gmail.
.
Izkazalo se je tudi, da je 8 let star računalnik, čeprav sem ga skrbno dograjeval, resnično že precej v letih. Prejšnji teden je dokončno crknil. Crknil je parkrat že tudi vmes, pa je zadoščalo malo prevekslati kable v škatli in se je zbudil. Crknil je, če se prav spomnim, prejšnji torek.
V četrtek pa sem šel po novega.
.
Uganila sta - v Hofer.
Štirijedrni procesor, 4GB rama, 1.5TB diska, 1GB na grafični, Win 7 in 3 leta garancije. Za 499 ojrof! :)
No, nemudoma sem ga odprl in vanj došraufal še tisti novi 750 GB disk.
Dela ko šus!
.
Otroci so zdravi, na Pohorju nastaja nova kmetija ("barakca" je že pod streho, vodovod iz lastnega potočka tudi, greznica je, agregat laufa po potrebi, en panel sončnih celic pa tudi že čaka), Zabukovje malo sameva, zato pa v Lj nastaja en čisto mali pomožni ateljejček. Knjige padajo, gobe rasejo. ...
Na dolgo pa kdaj drugič.
.
Lahko noč.

6 komentarjev:

  1. Si nazaj? Verjet ne morem, res. Lepo. Smo že mislili, da bo treba poslat kakšno roza dopisnico. Ali pa pomoč za nočno dežurstvo ob detetu. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. ja,ja :)
    no, vmes sem na Pohorju tudi stopil na žebelj in izgubil 2 deci krvi, pred 3 tedni pa se mi je v Lj. spodmaknila lojtra in sem si na profilu za Knauf, mislim da je šlo za CD60, razrezal levi sredinec, pa so me na urgenci lepo zašili s črnim cvernom, cepili pa so me tudi proti tetanusu, kar je dobro vsaj zaradi tistega žeblja, sam se namreč ne bi zrajtal. no, teh 8 šivov so mi že prejšnji teden pobrali ven, tako da si lahko spet mažem (v smislu umazanosti seveda, ne maziljenja, da ne bo nesporazuma) roke.
    aja, crknil pa mi je tudi telefon - najprej so ga meli na servisu 10 dni, po 2 dneh pa je zgleda dokončno crknil, tako da bo danes menda ravno mesec, kar je spet na servisu, bojda so ga poslali celo 'v tujino'. tvrdke Mobitel pa seveda prav nič ne zanima, zakaj bi moral jaz plačevati tisto visoko naročnino, povezano z dveletno vezavo, za nekakšna disfunkcionalna nadomestna jajca, ki mi jih je dodelil servis.
    ...
    pestro je, skratka.
    ...
    ...
    zadnjič sem celo, denimo, na koroškem ujel netopirja, bom par slikc objavil, gre za hudo zver.
    ajd!

    OdgovoriIzbriši
  3. Res nevarno živiš! Zakaj nisi Jankovića prosil, da bi ti pridržal lestev? In očitno imaš srečo, da te je zdravstveno osebje pokrpalo navkljub vsem štrajkom ipd.
    No, srečno z mobijem, previdno z netopirji in lestvami ter prijetno s familijo. :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Čisto iz radovednosti: ali je borov'c vseeno uspel preživeti, ali pa se je dokončno posušil?

    OdgovoriIzbriši
  5. Moja izkušnja in nasvet za backup !

    Kupiš WD Passport 500 GB zunanji disk z USB priklopom. Nobenega dodatnega napajanje, vse gre preko cca. 20 cm (sic!) dolgega USB kabla, pod 100 € v BigBangu ali Harveyu.

    Dol potegneš free program za izdelavo kopij. Priporočam Karen's Replicator.

    Prvič prepis traja dolgo, odvisno koliko padatkov imaš, naslednjič pa prepiše le spremembe ali nove zadeve.

    Passport je velik za 2 cigaretni škatli, takorekoč gre v srajčni žep.

    OdgovoriIzbriši
  6. @anonimni:
    ne, borovc je adijo. takrat ga je neki strokovnjak sondiral in je poslal izvid, da je kambij že mrtev in da v zadnjih 10 letih ni bilo nobenega prirasta, pa da predlaga izbris s seznama naravne dediščine. to smo uspeli za eno leto odložiti, borovc pa zdaj že intenzivno propada - je čist suh in rjav, odpada lubje. plan je tak, da naj odpade vse lubje, potem bo pa srebrno ogrodje še par let stalo kot spomenik, dokler ne bo v kaki nevihti padlo dol.
    ampak ni panike - star je bil, umiral je že dolgo, verjemem da ga ni nihče zastrupil, ampak je vse naravno. in s tem se da sprijazniti.

    @anonimni:
    tenx, bom po svoje. kot rečeno, not mam zdaj 2.25TB, zraven pa še 1.5TB externega, placa več kot preveč.

    OdgovoriIzbriši