torek, 11. marec 2008

Barakuda

Ker sem lani tak čas veselo čofotal po morju, je prav, da spet objavim kako ribico.
Zaloga iz Rdečega morja je velika, kvaliteta pa žal bolj slaba. Edini presežek, ki ga take fotografije lahko nudijo bralcema, je pač v tem, da sem jih posnel sam.
.
Velika barakuda (Sphyraena barracuda) lahko zrase do 2 metra in je menda lahko nevarna. Nevarna pa je lahko tudi črnoplavuta barakuda (Sphyraena qenie), sploh če naletiš na samotarko. Črnoplavute barakude se navadno zbirajo v ogromnih spiralastih jatah, dosežejo največ slab meter, prehranjujejo pa se menda z ribami.
.
Barakude se meni strašno dopadejo. To so prave ribe, s kostmi, in ne nekakšne hrustančnice, kot morski psi (ki se mi sicer tudi čisto dopadejo). Barakuda ne more skriti, da je krvoločna zver. Zašiljena, hidrodinamična silhueta (ne pa kot tiste debeluhaste tune), relativno naravnost gromozanski rep priča o vrhunskih pospeških, velika glava z ogromnimi očmi in močnimi čeljustmi z velikimi trikotnimi zobmi pa zagotavlja, da ne gre za vegetarijanca. Navadno imajo ribe spodnjo čeljust precej majhno in obešeno na spodnji del glave. Barakudi, nasprotno, štrli daleč naprej, predvsem pa je enako zajetna, kot zgornja! Baje ti taka riba pregrizne zapestje kot za šalo...
.
Na tole meter dolgo samotarsko črnoplavuto barakudo sem naletel na koncu enega od plavajočih pomolov sredi zelo obljudene plaže. Pred nosom so ji v vodo skakali otroci, v bližini pa pobrcavali penzionisti. O nevarni najdbi sem nemudoma obvestil najbližjega "bademeistra", a me je potolažil, da to ribo pozna, da se pač tam zadržuje, in mi namignil, da naj o tem raje ne govorim preveč naokoli. S fotoaparati za enkratno uporabo sem jo hodil gledat 3 dni, "uspeli" pa sta le ti dve slikci.
Prekrasna žival. Naslednjič pa kaj o triggerfis-ih.
.
Lahko noč.

3 komentarji:

  1. Dragi P.

    nihce ne komentire, ceprav mnogi citamo. Pred kakimi 60 leti bi dal ne vem kaj (ne vse), da bi videl in slikal take stvari pod morjem. Takrat smo reaali avtomobilske gume, in steklo, ter delali makse, da smo nato v Mosceniski Dragi odlkrivali tak svet.

    Hvala za prispevel

    lp

    MileC.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo,

    Ali se srečujete s finančnimi težavami in potrebujete finančno pomoč? Ali imate nizko bonitetno oceno? Ali potrebujete finančno pomoč za izplačilo dolgov in za izpolnjevanje vaših osebnih potreb? Ne iščite več! Posvetujte se z Organizacijo za kapitalske naložbe Unije in dokončno rešite vaše finančne težave. Dajamo posojila po zelo nizki obrestni meri, vam lahko pomagamo pri posojilu. se obrnite na nas po e-pošti na trustloan88@gmail.com ali kaj nas na +2347064227471

    OdgovoriIzbriši
  3. zdravo

    Potrebujete posojilo? Ponujamo posojila in finančne storitve vseh vrst. Naša posojila so dolga in kratka, z ugodnimi obrestnimi merami. Nudimo 2% posojilo za obrestno mero, za več informacij nas kontaktirajte preko (adribay0008@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši