petek, 11. februar 2005

Ellen MacArthur

Ne vem kako naj se lotim tega – ne morem napisati: »to, stara, bravo ej, rišpekt« ali česa podobnega, kar bi impliciralo, da smo na isti poziciji. Nekateri kul tipi sicer konstantno blogajo na ta način, ne vem…

Ellen zmagovalka

Meri 166 cm, tehta 55 kg. Stara je 28 let. Do danes je prejadrala skupaj 220.000 milj, 10x okrog sveta.
Pred tremi dnevi se je spet vrnila s poti okrog sveta, tokrat s krasnim novim trimaranom Castorama B&Q (čeprav so v Delu pisali B&O - ni vse Bang&Olufsen), z neverjetnim rekordom:

Prejadrana razdalja: 27.354 milj
Čas: 71 dni, 14 ur, 18 minut, 33 sekund
Prejšnji rekord (Francis Joyon leta 2004): 72 dni, 22 ur, 54 minut, 22 sekund
Rekord je izboljšala za: 1 dan, 8 ur, 35 minut, 49 sekund
Povprečna hitrost: 15,9 vozlov
Naveč milj v 24 urah: 501,6
Velikost trimarana: dolžina 22,9m, jambor 30,6m, teža samo 8,3t

Castorama B&Q je tisto veliko na desni polovici slike

To se gre tako: nekako po sredi Atlantika na jug, potem obkrožiš Antarktiko, tam sta rt Dobrega upanja in Horn, v vodi ledene gore. Sam, noč in dan, vedno na maksimumu, spi se po kosih po do 20 minut, razmere so malce drugačne kot s Peljarom med dalmatinskimi otočki. Ko si okrog, pa spet po sredi Atlantika nazaj gor domov. Okrog sveta se ne jadra skozi Panamski in Sueški prekop, je pa opisana pot itak dolga kot ekvator.


Kingfisher

Z Ellen sem se okužil, ko sem gledal dokumentarec o njeni poti na isti relaciji, s Kingfisherjem (monohull, open 60). November – februar 2001, torej Vendée Globe solo, non-stop round the world race. Drugo mesto, 94 dni, 4 ur, 25 minut.

Več o vsem BBC

ps.

A ma kdo, ki je na Bloggerju, kako izkušnjo v zvezi s slikami? Tale Hello je precej štorast, al ga pa jaz ne razumem. Uplovda le vsako sliko posebej, pa še vsako kot poseben post. Da sem sem spravil 3 slike, sem url vsake od ostalih dveh pejstal v kopijo tiste vrstice v HTML, kjer je bla prva. Dva posta sem zbrisal, tega pa preimenoval. Po moje ne sme bit tko češko.


3 komentarji:

  1. pa ti si sam vidmar s siblogov!
    takoj sem vključil link na tvojo stran.
    mi lahko prosim ti poveš, a moram jaz kaj nardit na svojem blogu, da bo z njega možno brati z rss readerji? nekateri majo tiste male oranžne tipke, ki vodijo do veliko htmlja, meni pa ni nič jasno. najlepša hvala.

    OdgovoriIzbriši
  2. 1. Hello meni všeč tudi ni. (Bi pa rekel, da se da z njim upravljati bolj elegantno, kot si ti.) Sam slike posnamem na svoj FTP in pod "img src" pišem statični naslov.

    2. Blogger že sam pripravi RSS. Verjetno še nisi vedel, da se pripravljene RSS pač bere z nekim programom. Kot spletnega ti priporočam www.bloglines.com, ki je res vredu.
    -- Glej tudi: David Vidmar;
    vidmar.net/.../2005/01/24/921.aspx

    OdgovoriIzbriši
  3. Najlepša hvala. Ampak zdi se mi, da sem oranžne tipke vseeno videl tudi na blogger blogih.

    Snel sem si Awasu - a je ta za kaj?

    OdgovoriIzbriši